Dodaj do ulubionych

Uzupełnienie niedoborów witamin

21.12.14, 22:17
Witam serdecznie,
jestem mamą 14-sto miesięcznego alergika.
Synek jest uczulony na nabiał, gluten, jajka. Żółtko podałam mu podczas rozszerzania diety, gdy miał 7 lub 8 miesięcy(nie pamiętam dokładnie). Od tej pory minęło już pół roku, więc pełna nadziei podałam mu ponownie żółtko. Jeden dzień nic, drugi nic, trzeci leciuteńka prawie niezauważalna wysypka, dziś już troszkę większa... sad smutno mi się zrobiło, że jednak jajko też odpada. Boję się, że młody ma jakieś niedobory witamin w związku z ubogą dietą.
Gluten to akurat najmniejszy pikuś, ale żal mi nabiału i jajka... co powinnam mu podawać by wyrównać straty witamin?
Codziennie na śniadanie i kolacje je na zmianę płatki jaglane, amarantusowe, ryżowe, kaszkę kukurydzianą z różnymi owocami. Czasami podaje mu gryczane płatki, ale nie je ich za dużo.
Na obiad standardowe zupki mięsno-warzywne. Między posiłkami chlebek gryczano-ryżowy lub kukurydziany, owoce oraz mleko (karmię piersią).
Na dodatek witaminę D miał podawaną krótko, 6 czy 7 tygodni. Pediatra kazała odstawić z powodu szybko zarastającego ciemiączka.

Proszę o rady, pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • lidek0 A jest taka potrzeba? 26.12.14, 13:30
      "Boję się, że młody ma jakieś niedobory witamin w związku z ubogą dietą" skąd to podejrzenie? Robiłaś badania w tym kierunku? Witaminę D podaje się wszystkim od września do kwietnia, w naszej szerokości geograficznej niedobór to standard /ale jak chcesz możesz zbadać/. Między posiłkami dziecko nic nie powinno jeść, żadnego podjadania, to niezdrowe /tak jak u dorosłych/ A czy mały ma alergię na białko mleka krowiego czy laktozę?
      • moniaka77 Re: A jest taka potrzeba? 27.12.14, 22:48
        Nie robiłam żadnych badań, po prostu w diecie brakuje jajka i nabiału a nie wiem czy warzywami, kaszami i mięsem jestem w stanie nadrobić te braki.
        Czy ma alergię na mleko krowie czy laktozę to nie wiem. Po prostu pediatra widząc zmiany skórne stwierdziła, że to skaza i mam odstawić nabiał. Odstawiłam i skóra wygląda lepiej.
        • lidek0 Re: A jest taka potrzeba? 28.12.14, 11:48
          Jeżeli są niedobory /bo tego nie wiesz i bym to sprawdziła/ to dietą prędzej je uzupełnisz niż tabletkami z wchłanialnością ok 10%. Tak pokusiłabym się o sprawdzenie czy to alergia na laktozę czy białko krowie, bo przy laktozie wiele produktów na bazie mleka jej nie ma i możesz podawać dziecku. Jeżeli to na białko krowie jak u nas to my podajemy mleko kozie i jego przetwory, nie mamy problemu z soją. Może warto dziecko pokazać alergologowi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka