Dodaj do ulubionych

Czym smarujecie pieczywo dzieciom???

16.09.04, 12:39
Hmm, tak sobie myślę czym smarujecie pieczywko dzieciom? Szukałam ostatnio w
sklepie masła roślinnego, ale w jednym oleje sojowe, w innym dodatek serwatki
(ciekawe z jakiej to rośliny????). A może to w ogóle zły pomysł, bo to też
sama chemia? To czym? Smalcem?
Z chlebkiem już jakoś sobie radzę, tzn z jego pieczeniem, ale ten suchy
chleb, choć jeszcze miesiąc temu mnie cieszył, teraz chciałabym czymś
wzbogacić.
Obserwuj wątek
    • isma Re: Czym smarujecie pieczywo dzieciom??? 16.09.04, 12:52
      Oliwa, ale nie lubi, bo je chrupkie bezglutenowe (kukurydziano-gryczane i
      ryzowe), a ono wtedy rozmieka.
      Daje po prostu sporo oliwy do zup i warzyw.
    • kruffa Re: Czym smarujecie pieczywo dzieciom??? 16.09.04, 13:07
      Spróbuj robić pasty. Było tutaj sporo przepisów. Na stronach wegetariańskich
      tez coś znajdziesz.
      Sama czasami jadam kanapki w takiej postaci: pasta z pestek dyni, albo np. z
      grochu i posypiuję to szczypiorkiem albo słonecznikiem. Oczywiście
      dostosowujesz to do diety. Mogą być warzywne, zagęszczane kleikiem.
      A smalczyk.... smile) Oj to były dobre czasy - raz w życiu mogłam się go najeść i
      chudnąć smile). Robiłam w domu z jabłkiem i cebulką.

Kruffa
      • wroc.aga a propo's past 16.09.04, 13:26
        To co? smalczyk przejdzie?
        A pasta z groszku jakiego konkretnie producenta, żebym sobie nie narobiła
        problemu pierwszym lepszym groszkiem.
        A dynię mogę dawać 19 -miesięczniakowi? bo niby czytałam że chyba od 3 roku,
        ale dokładnie nie pamiętam. sad
        a tak jeszcze pomyslałam, a kiełki? Któraś daje?
        • kruffa Re: a propo's past 16.09.04, 13:30
          Producenta? Hmmmmmmmm.... Ja te pasty robię sama. W sklepach nawet nie szukam
          czegoś takiego...

Kruffa
        • kruffa Re: a propo's past 16.09.04, 13:33
          Upss, chyba nie zrozumiałam.smile)
          Dla siebie to biorę zwykły groch suchy i moczę lub z mrożonki.

Kruffa
          • wroc.aga Re: a propo's past 16.09.04, 13:36
            Teraz zrozumiałaś smile
            Czyli nie z puszki, ale może być mrożony zielony?
            Już włączam wyszukiwarkę.
            • isma Re: a propo's past 16.09.04, 13:39
              O, niee, puszka niee, co oni tam do tej zalewy daja, to nie wiadomo, ze o samej
              puszce nie wspomne.
              Ja kupuje mrozony Hortex.
            • kruffa Re: a propo's past 16.09.04, 13:49
              Tylko mrozony lub suchy. Z puszki nie biorę.

Kruffa
              • setia Re: a propo's past 16.09.04, 17:43
                Jakos nie przepadam za groszkiem, ale uwielbiam paste z soczewicy. Gotuje
                torebke (jest soczewica w torebkach, jak ryz, firmy Solger, gotuje sie tylko
                20 - 30 min) i miksuje malakserem z odrobina oliwy. Pycha.
                Pozdrawiam, Kasia.
    • magda-lis Re: Czym smarujecie pieczywo dzieciom??? 16.09.04, 18:05
      Ja smaruję Ramą olivio. Nic się po niej nie dzieje. Na niej również gotuje, do
      tego pasztet gerbera lub dzem morelowy.
      Pozdr
      • wroc.aga Re: Czym smarujecie pieczywo dzieciom??? 16.09.04, 19:44
        Madziu, jakbyś rzuciła oczkiem na skład to będę wdzięczna. Spróbuj tym oczkiem
        zobaczyć lecytynę - sojową lub w ogóle i ewentualnie serwatkę. Nie wiem co tam
        jeszcze może być.
        • magda-lis Re: Czym smarujecie pieczywo dzieciom??? 16.09.04, 21:58
          wroc.aga napisała:

> Madziu, jakbyś rzuciła oczkiem na skład to będę wdzięczna. Spróbuj tym
          oczkiem
          > zobaczyć lecytynę - sojową lub w ogóle i ewentualnie serwatkę. Nie wiem co
          tam
          > jeszcze może być.

Jest w Ramie olivio lecytyna, nie ma serwatki. Przed podaniem rozmawiałam z
          dwoma niezależnymi alergologami. Powiedzieli, że lecytyną nie ma się co
          przejmować. Soja sama w sobie nie powinna być podawana alergikom do 2 r.ż. ale
          lecytyna nie jest groźna. I faktycznie nam pasuje. Nie jestem pewna chyba
          benecol nie zawiera lecytyny ani serwtki, tyle że nie powinno się go podawać
          dzieciom do 5r.ż. bo obniża cholesterol, jak zresztą wiekszosć roslinnych
          wynalazków.
          Pozdrawiam
          Pozdr
          • wroc.aga Re: Czym smarujecie pieczywo dzieciom??? 16.09.04, 22:30
            Madziu, a czy podawałaś kiedyś coś sojowego co uczuliło? Bo ja kiedyś
            próbowałam kilka razy i nie przeszło. Na razie jak widzę w składzie lecytynę
            sojową to odkładam na półkę, ale może niepotrzebnie. Sprawdzę ten benecol, może
            lepiej żeby cholesterol był niski niż alergia. Albo podam mu potem golonkę lub
            co tam jest takiego cholesterolowego smile
            • magda-lis Re: Czym smarujecie pieczywo dzieciom??? 16.09.04, 22:37
              Soi sie raczej wystrzegałam, chociaż jak się okazało przez jakiś czas podawałam
              małemu zupke na oleju sojowym i do dzis nie jestem pewna czy to czasem nie ona
              była powodem moich rozterek.
              • wroc.aga Re: Czym smarujecie pieczywo dzieciom??? 16.09.04, 23:44
                Mój dostawał Isomil, kiedyś kupiliśmy pieczywo ryżowe takie do upieczenia, są
                ich 2 rodzaje: ryżowe i z błonnikem sojowym właśnie. Raz mąż w sklepie nie
                trafiłsmile I jeszcze kiedyś dostał zupkę teściowej z dodatkiem oliwy, ale jak się
                wczytaliśmy w etykietkę (po fakcie) to wyszło, że do niej też coś sojowego
                dodali. Teraz się boję, choć ja osobiście lubię soję.
    • izabela.wojcik1 Re: Czym smarujecie pieczywo dzieciom??? 16.09.04, 23:56
      Ja smaruję chleb Synkowi masłem roślinnym w którego składzie jest serwatka,
      p.dr powiedziała mi, że to są znikome ilości tej serwatki, czy Rama Olivio jest
      lepsza? wygląda, że tak...proszę o poradę....
      • wroc.aga Re: Czym smarujecie pieczywo dzieciom??? 17.09.04, 00:52
        Ale znikoma ilość to pojęcie wzzględne przy alergii. U nas szkodzi lakcid czy
        lacidofil, nie pamiętam dokładnie który jest na serwatce a który na mleku. A
        też mi się wydawało, że ileż tam tego jest?
      • magda-lis Re: Czym smarujecie pieczywo dzieciom??? 17.09.04, 10:20
        izabela.wojcik1 napisała:

> Ja smaruję chleb Synkowi masłem roślinnym w którego składzie jest serwatka,
        > p.dr powiedziała mi, że to są znikome ilości tej serwatki, czy Rama Olivio
        jest
        >
        > lepsza? wygląda, że tak...proszę o poradę....

Dlaczego miałaby być lepsza od czegoś co nie szkodzi Twojemu dziecku?
        Jeśli nie szkodzi to dlaczego chcesz zmieniać? Ja stosuję Ramę bo nie zawiera
        sewatki i dla mnie to jest podstawa.
        Pozdrawiam
        • izabela.wojcik1 Re: Czym smarujecie pieczywo dzieciom??? 17.09.04, 10:27
          Czy orientujecie się czy Rama Olivio zawiera lecytyne sojową ?? Dziękuję.
    • kerstink Re: Czym smarujecie pieczywo dzieciom??? 17.09.04, 07:39
      Robie czasami pasty z fasoli (gotuje ewentualnie z jakimis przyprawami) i
      zmiksuje, mozna posypac jakimis ziarenkami - sloneczniki etc. Bardzo dobrze
      poszlo zima pasta z marchewki (zostalo po obiedzie, troche miesa dorzucilam i
      zmiksowalam).

K.
      • ani1975 Re: Czym smarujecie pieczywo dzieciom??? 17.09.04, 09:22
        ta fasole jak miksujecie to z łupinkami czy to obrać i czy 18 miesięczne
        dziecko może jeść
        • kerstink Re: Czym smarujecie pieczywo dzieciom??? 17.09.04, 09:24
          Ja nic nie obralam. Probowalabym dawac, ale kazdy ma inne podejscie.
          K.
          • ani1975 Re: Czym smarujecie pieczywo dzieciom??? 17.09.04, 09:35
            dziękuje chyba tego spróbuje ja tylko szykuje a wszystko i tak ląduje w koszu
            dość że alergik to jeszcze nie jadek
            • kerstink Re: Czym smarujecie pieczywo dzieciom??? 17.09.04, 09:44
              Znam ten problem.
              Dlatego warto zrobic male ilosci. Zrob tak, zeby tez tobie smakowalo (jak gotuje
              fasolke, dodaje lisc laurowy, ziele angielskie - daje smak, oczywiscie jesli
              alergik moze).
              Zaczelam zuzyc pozostalosci po niedzielnym obiedzie (u nas najczesciej marchewka
              i jakies mieso, czasami zupa z soczewicy).
              Zmiany wprowadzam dla calej rodziny, na szczescie maz nie narzeka.
              K.
              • ani1975 Re: Czym smarujecie pieczywo dzieciom??? 17.09.04, 09:49
                tak tylko ja mam taki problem nie wiem czy to w związku z alergia czy jest jej
                cos innego nie je mi 3 dni tylko mleko i strasznie duzo pije potem jest wysypka
                i zaczyna spowrotem jeśc i tak rotacyjnie w kółko
                • kerstink Re: Czym smarujecie pieczywo dzieciom??? 17.09.04, 09:57
                  No to rzeczywiscie niepokojace. Eksperyment z pasta moze sie rowniez nie udac. A
                  wyproznienia sa normalne ?
                  K.
                  • ani1975 Re: Czym smarujecie pieczywo dzieciom??? 17.09.04, 10:02
                    nie smierdzące czarne, zielonkawe co dwa dni raczej robi
                    • kerstink Re: Czym smarujecie pieczywo dzieciom??? 17.09.04, 10:12
                      Pewnie radziliscie sie pediatry - co powiedzial ?
                      K.
                      • ani1975 Re: Czym smarujecie pieczywo dzieciom??? 17.09.04, 10:20
                        mój pediatra twierdzi że to od nutramigenu że muszę czekać takie dzieci
                        alergiczne są i koniec rozmowy nawet nie da ci skierowania do arelgologa
                        • kerstink Re: Czym smarujecie pieczywo dzieciom??? 17.09.04, 10:31
                          Rozumiem, ze sa gorsze problemy. Z drugiej strony nie jest to chyba typowe dla
                          18-mies. dziecka. Czy nie mozesz zmienic pediatry ? Byc moze nawet nie potrzebna
                          jest interwencja alergologa, tylko jakis zyczliwszy lekarz ?

Pytalam sie o te wyproznienia, bo corka kolezanki miala wlasnie na tym tle
                          problemy: mala nie chciala jesc, nie mogla sie wyproznic, a to wszystko zalegalo
                          w jelitach.

K.

• ani1975 Re: Czym smarujecie pieczywo dzieciom??? 17.09.04, 10:42
                            dzięki bardzo wlasnie od poniedziałku idę na urlop i jestem nastawiona na
                            rozwiązanie tego problemu i walke z pediatrą
      • mkrzatala Proszę o sprawdzone przepisy na pasty 05.11.04, 11:29
        Moja córcia nie może jeśc białka, jaj i chyba ostatnio uczuliła Ja też soja. Ja
        używam Ramy, ale może to nie dobrze. Proszę więc o przepisy na pasty. Z gógy
        dziekuję.
    • hankam Re: Czym smarujecie pieczywo dzieciom??? 17.09.04, 19:59
      Ja bardzo dlugo smarowalam Bona, serwatki nie zawierala na pewno, ale niestety
      zniknela ze sklepow. Teraz na szczescie Joasia toleruje juz maslo.
      Radze pojsc do jakiegos hipermarketu z lupa i wszystko sprawdzic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka