gutekjr 22.09.04, 16:19 Mam pytanie do doświadczonej mamy alergika ). Czy jest jakiś wykaz owoców (i warzyw), które uczulają mniej lub więcej? Gdybyś miała jaikś dostęp to byłabym bardzo wdzięczna za namiary. Pozdrawiam Dorota Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kruffa Re: do Kruffa 22.09.04, 21:05 Na wielu stronach poświeconych alergii znajdziesz tego rodzaju informacje. Z tego co przepisała mi lekarka gdy jeszcze karmiłam: 1. owoce rdzennie polskie bez poziomek, malin, truskawek. nie można cyrtusów i innych importowanych. Takie sa ogólne reguły, od których są wyjątki jak zawsze. Prz okazji dyskusji o malinach przypomniało mi się iz na studiach poznałam dziewczynę, która z owoców mmogła jesć właśnie cytrusy i truskawki (wszystkie krajowe ja uczulały), ale było to kilkanascie lat temu i o alergiach to ja nie wiedziałam nic. 2. z warzyw nalezy unikac pomidorów, papryki i selera, ale czesto pietruszka też uczula. A moje dziecko jest/było uczulone na marchew, brokuły, jabłka - czyli teoretycznie to co rzadziej uczula. Powyższe reguły stosuję w stosunku do własnego dziecka. Tych które sa potencjalnie silniejszymi alergenami na razie nawet nie testuję. No ale to ja ) Czasami mamy mają inne doświadczenia. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś