Dodaj do ulubionych

upławy u małych dziewczynek

15.03.09, 01:36
Witam serdecznie,mam problem z moją 5,5letnią córką.Od kiedy córka skończyła nosić pieluszki(miała 1.5 roku) zaczęła narzekać na pupę,ciągle pojawiały się zaczerwienienia i swędzenie całego sromu.Mała miała wykonane posiewy moczu,odrobaczenie i wyniki były ok.Nasza pani doktor przepisywała jej maści ale po zaleczeniu infekcja bardzo szybko się pojawiała na nowo.Byłyśmy nawet u ginekologa który powiedział że to już zaczynają się upławy a córa miała wtedy 4.5roku(nie bardzo mi się w to chciało wierzyć).W tym tygodniu na majteczkach małej pojawił się śluz-wygląda na upławy,jest przejrzysty.Pomóżcie co robić w takiej sytuacji czy jest to normalne czy jest to oznaka jakiejś infekcji bo to chyba jeszcze za wcześnie na dojrzewanie.
Obserwuj wątek
    • Gość: julcia Re: upławy u małych dziewczynek IP: *.dip.t-dialin.net 29.04.09, 21:21
      mam 2 letnia coreczke .. ostatnio zauwazylam biala wydzieline z jej
      pochwy czy to zle czy mam sie zglosic z tym do lekarza ?
      co robic ?
    • Gość: Karolina Re: upławy u małych dziewczynek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.09, 13:00
      Witam serdecznie,
      Mam podobny problem z moją 6-letnią córką. Od paru lat borykam się z
      problemem upławów. Byłam u wielu lekarzy, stosowałam różne maści,
      nasiadówki etc , niestety bezskutecznie. Miała pobierane wymazy, ale
      nic nie wykazały. Teraz mam zrobić badanie na chlamydię.
      Jestem załamana. Nie wiem co robić.
    • Gość: ma Re: upławy u małych dziewczynek IP: 213.134.191.* 07.09.09, 23:35
      Może to uczulenie na proszek do prania albo na płyn do płukania? Albo objaw
      molestowania?
    • jacek_tomaszewski Re: upławy u małych dziewczynek 14.09.09, 13:09
      Stany zapalne sromu i pochwy są najczęstszym problemem ginekologicznym
      dziewczynek przed menarche oraz najczęstszą przyczyną wizyt u ginekologa.
      Większa skłonność dziewczynek przed menarche do występowania stanów zapalnych
      pochwy i sromu jest spowodowana licznymi czynnikami anatomicznymi i
      fizjologicznymi. Po okresie wpływu estrogenów matczynych na nabłonek pochwy u
      noworodka, następuje okres ciszy hormonalnej. Obserwuje się wówczas ścieńczenie
      nabłonka pochwy, który staje się kruchy, podatny na urazy, otarcia oraz
      zakażenia. Ochronny kwaśny odczyn wydzieliny pochwowej ulega zmianie z ok. 5,7 w
      okresie noworodkowym do 7,0–8,0 w okresie dziecięcym. Nabłonek pochwy w tym
      czasie ulega zanikowi, podobnie jak u kobiet po menopauzie. Do innych czynników
      sprzyjających rozwojowi stanów zapalnych pochwy należą: anatomiczna bliskość
      odbytu, brak podściółki tłuszczowej warg sromowych, różny kształt i lokalizacja
      błony dziewiczej, brak owłosienia łonowego, małe wargi sromowe mniejsze oraz
      tendencja dzieci do nieprzestrzegania podstawowych zasad higieny i potrzeba
      poznawania własnego ciała. Większość przypadków stanów zapalnych w tej grupie
      wiekowej ma nieswoistą etiologię i wywołana jest przez mieszaną florę
      bakteryjną. Zakażenia wywołane przez dwoinkę rzeżączki, chlamydie, wirusa
      opryszczki, rzęsistka pochwowego oraz grzyby występują w tym wieku rzadko i mogą
      nasuwać podejrzenie seksualnego wykorzystywania dziecka. Przeprowadzając
      diagnostykę stanu zapalnego pochwy u dziewczynek należy pamiętać o innych
      przyczynach mogących współistnieć, takich jak ciało obce w pochwie, owsiki,
      infekcje górnych dróg oddechowych wywołane przez paciorkowce beta-hemolizujące
      grupy A oraz przyczyny nieinfekcjne: środki chemiczne, mydła i choroby skóry.
      Postępowanie w stanach zapalnych sromu i pochwy u niemowląt i dzieci wiąże się z
      licznymi problemami. W przypadku niepowikłanych stanów zapalnych zalecana jest
      poprawa higieny osobistej oraz stosowanie leków działających miejscowo.
      Antybiotykoterapia jest wskazana tylko wtedy, gdy został zidentyfikowany patogen
      i oznaczona była na niego lekowrażliwość. W przypadku przewlekłych stanów
      zapalnych zalecane jest leczenie zarówno miejscowe, jak i doustne.
      Najtrudniejszym i najważniejszym problemem w odpowiednim postępowaniu w stanach
      zapalnych sromu i pochwy u dziewczynek przed menarche jest ocena, które z
      patogenów są odpowiedzialne za aktualne objawy i dolegliwości a, które wchodzą w
      skład typowej dla danego wieku flory pochwy. Liczne badania oceniające posiewy z
      wymazów pochwy u bezobjawowych dziewcząt starały się określić typowy skład flory
      bakteryjnej tej okolicy. Streptococcus viridans, Proteus sp., Pseudomonas sp. są
      izolowane od zdrowych, bezobjawowych dziewczynek przed menarche i nie są
      uznawane jako chorobotwórcze.
      Natomiast do patogennych bakterii zalicza się: Streptococcus pyogenes,
      Haemophilus influenzae, Staphylococcus aureus, Moraxella catarrhalis,
      Streptococcus pneumonie, Neisseria meningithitis, Shigella oraz Yersinia
      enterolitica.
      Rola grzybów z rodzaju Candida albicans w zapaleniach sromu i pochwy u
      dziewczynek przedmenarche jest kontrowersyjna. W 1/5 przypadków opisywano
      współistnienie zakażenia dróg moczowych wraz ze stanem zapalnym pochwy.
      Potwierdza się to w innym badaniu, w którym autor stwierdza, że właściwe
      leczenie stanów zapalnych pochwy i dróg moczowych może zapobiegać nowym
      infekcjom dróg moczowych oraz może zmniejszać ryzyko poważnych powikłań
      nefrologicznych.
      Rutynowe oglądanie w mikroskopie świetlnym wymazu wydzieliny pochwowej w kropli
      0,9% NaCl u dziewczynek ze stanem zapalnym pochwy ułatwia identyfikację
      patogenu. Obecność leukocytów w wydzielinie pochwowej nie musi świadczyć o
      obecności patogenu bakteryjnego, natomiast brak leukocytów przemawia za tym, że
      stan zapalny jest bardzo mało prawdopodobny.
    • Gość: maria Re: upławy u małych dziewczynek IP: *.ambit24.net 10.10.09, 18:40
      wszystkim mamom które mają takie problemy polecam wkładki anionowe,dla małych
      dziewczynek jest to na pewno mniej stresujące niż wizyta u lekarza.Anionowe
      cząsteczki świetnie radzą sobie z bakterjami które powodują stany zapalne i
      upławy.Na paseczku obecnym na wkładce jest naniesione tyle anionów że możemy
      poczuć się jak nad NIAGARĄ gdzie jest ich najwięcej. Polecam www.winalitepolska.pl
      • Gość: oz Re: upławy u małych dziewczynek IP: *.chello.pl 15.10.09, 20:18
        Normalnie przeginacie z tymi podpaskami!
        Poczuć jak nad Niagarą?!!!!!!!!!! Bez przesady!!!!!!!!!!
        • Gość: kama Re: upławy u małych dziewczynek IP: *.ambit24.net 16.10.09, 14:48
          DLACZEGO??? byłaś, widziałaś,sprawdziłaś?????
          • Gość: oz Re: upławy u małych dziewczynek IP: *.chello.pl 17.10.09, 08:02
            Tak- sprawdziłam. Dla mnie żadna rewelacja...
    • mamahanki Re: upławy u małych dziewczynek 19.10.09, 22:05
      u mojej corki przeszlo jak przestala sie podmywac mydlem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka