Dodaj do ulubionych

jak powinna wygladac wysypka po wyelimin.alergenu?

07.10.04, 21:44
Tydzień temu odstawiłam z diety nabiał, bo mała wysypało (ma 5 tyg.). Wiem że
na jakiekolwiek wnisoki za wczesnie,ale poradxcie czy następujacy stan
wysypki może oznaczać jakąś poprawe, czy powinnam już mysleć o kolejnym
obcinaniu diety. Awięc jesli o wysypkę chodzi, to:
- krostki na twarzy, gdzie napierw wysypało sa miej widoczne - przede
wszytskim nie ma juz czerwonych plam, krostki nabrały cielistego koloru i
tylko pod palcem mozna wyczuć tartkę
- niestety na klatce piersiowej pojawiają się wciąz nowe, czerwone krostki.

czy to oznacza,że jednak nie nabił był przyczyna wysypki, albo jesli nawet bł
to i tak wciąz jem jeszcze cis innnego alergizującego małą? Poradźcie
proszę!!

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • isa2 Re: jak powinna wygladac wysypka po wyelimin.aler 07.10.04, 23:21
      czesc,

u mnie jest dokladnie taka sama sytuacja. Odstawilam nabial, mieso wolowe,
      cielecine, jajka itp.(dlugo by wymieniac) tydzien temu, a objawy wysypki
      dokladnie takie jak opisalas. Dodam, ze do tego zaczerwienily sie powieki i
      baaardzo nasilily kolki. Tez nie znajduje odpowiedzi, mimo, ze konsultowalam
      problem z 3 pediatrami. W czwartek (dopiero!) bedziemy robic badania: posiew
      kalu i krew. Mocz juz zrobilismy i jest ok.
      Pozdrawiam
      mama 6 tygodniowego Michalka
      • alohaa Re: jak powinna wygladac wysypka po wyelimin.aler 08.10.04, 12:10
        Isa

W jakim celu robiłaś te badania?

Pozdrawiam
        • isa2 Re: jak powinna wygladac wysypka po wyelimin.aler 12.10.04, 20:53
          Badania robimy by wykluczyc infekcje lub zakazenie jakas bakteria, ale to malo
          prawdopodobne, bo dziecko mialoby temperature. Robimy badania bardziej po to by
          siebie uspokoic.

Pozdrawiam
      • alohaa do Isa2 11.10.04, 19:01
        Isa2,
        jak tam objawy u Twojego maleństwa? U mnie niestety brak postepów, twarzyczka
        wyglada znosnie, choć sa pojedyncze krostki, a wysypka na piersi pzresuwa się w
        dół. Do tego pojawiły sie bóle brzuszka. Chyab czas znowu coś odstawić.

pozdrawiam
        • isa2 Re: do Isa2 12.10.04, 21:06
          U mojego dzieciatka nieco lepiej. Bylismy u alergologa, ale nie powiem, by
          jakos szczeg. pomogl. Kolki niby mniejsze, ale kupki nadal zielone, chociaz juz
          bez sluzu, wiec sie nie zamartwiam. Niestety nadal sa krostki na buzi, chociaz
          nieco bledsze. Pojawiaja sie jednak ciagle nowe, tyle, ze z mniejszym
          nasileniem. Alergolog twierdzi, ze trzeba byc co najmniej miesiac na diecie, by
          widziec efekty sad

Pozdrawiam

Aga
    • kruffa Re: jak powinna wygladac wysypka po wyelimin.aler 08.10.04, 07:15
      Mantra tego forum - napisz co jesz. Jest wiele pułapek w róznych produktach, o
      których na początku sie nie wie. smile)

Kruffa
      • alohaa Re: jak powinna wygladac wysypka po wyelimin.aler 08.10.04, 10:59
        No niestey jem jeszcze sporo tych "niebezpiecznych", bo niestety od takich
        rzeczy jak urczak czy ryż wystartowałam. Zalecenia położnej ...
        Obecnie jemy: z mies: kurczak, chuda wieprzowina
        Warzywa i owoce: marchew gotowana, buraczki gotowane, na poczatku tez cukinia,
        ale od jakis 2 tyg. nic z cukinii jakos, jabłka, banany, ziemianki, powidła
        babcine
        Do tego kasze (jęczmienna, gryczana, zdarzyła mise raz manna), ryż, makaron,
        wafle ryzowe
        Pieczywo zwykłe białe
        Olej

wczesniej zdarzały się tez inne rzeczy (ryby, nabiał oczywiście żarłam jak
        głupia , bo lubię), ale od kiedy wysypka (to już 2 tyg.) to nie tykamy.

Do tego herbata słodzona i woda Żywiec
        Odstawiłam tez Prenatal dziś 4 dzień bez), ktory bralam całą ciążę, bo podobno
        zawarte tam żelazo tez może dawać takie objawy jak alergia.

z Lekarstw mała dostawała, ale krótko bo wszytsko poszło w odstawkę: Plantex i
        Gripe Water. teraz na biegunke daję Lakcid. Ja żadnych lekartw nie biorę.

Z kosmetyków: Kapiel w Balneum Herbal (zastapiliśmy tym mydło i oliwkę
        Babmino), Bepanthen (uzywamy obie) a wysypke zaczełam smarować Linomagiem,
        poleconym przez lekarkę.

Liczę się z tym, że dalej będę musiała coś odstawiać, pytanie tylko co, żeby
        był jakis skutek? i czy wprowazdac cos nowego, bezpeicznego. (przyznaję, ze
        gdybym etraz miała teraz sama dobierac sobie dietę to nie to co jem bym
        wybrała, ale coż ... za niewiedzę się placi..)

Aha, ta tarka tez jej stopniowo znika, dziś ma tylko takie jakby delikatne
        łuseczki. No ale niestety nowe korstki i czerwone plamki tez sa.
        • atopik Re: jak powinna wygladac wysypka po wyelimin.aler 09.10.04, 10:59
          Ja bym uważała na Lakcid. U nas Lakcid i Lacidofil powodowały momentalnie
          typową dla AZS wysypkę.
        • i.r do alohaa 12.10.04, 23:28
          Tak myślę, że wyrzuć: banany, kurczaka, zamiast jablek gruszeczki, makaron
          (jajka). Czy jadasz chleb i czym smarujesz? Na poczatku nie dostrzega sie
          grzeszków. smile
          papa
          • alohaa Re: do alohaa 13.10.04, 09:01
            no chleba już nie jadam, zaczełam wcinać tylko wafle ryżowe (nie wiem co
            gorsze, myślę też o odstawieniu ryzu, bo mamy tu piszą że uczula dość często),
            a smaruję ewentualnie margaryna zwykła. Co do makaronu to jadam "bezjajkowy",
            wiec chyba przy nim zostanę.

A gruszki??? Zjadłam 3 dni temu jedną, mała dostała kolki. Nie wiem czy to
            mozliwe żeby 1 gruszka wywołała kolkę?? A może kolka to kolejny objaw alergii??

pozdrawiam
    • mamapulpecji Re: jak powinna wygladac wysypka po wyelimin.aler 08.10.04, 10:09
      Uczulenie powinno blednąć, nabierać cielistego koloru i mniej swędzieć.
      Moim zdaniem podrażniony alergenem organizm jest wrażliwy na wszystko i tak np
      może na klatce piersiowej ma uczulenie od proszku do prania? Radziłabuym chwilę
      poczekać i poobserwować Maleńką.
    • agasza16 Re: jak powinna wygladac wysypka po wyelimin.aler 08.10.04, 11:14
      Pdczepie sie pod ten temat bo u mnie jest podobnie.
      Cora ma skonczone 4 miesiace, po 2 mies wyszla u niej wysypka. Scislego nabialu
      nie jadlam od momentu urodzenia ale jak mala wysypalo to odstawilam rowniez
      cielecine, wolowine, wywary z kosci. Objawy nawet szybko zniknely, odczekalam
      jakis czas i zaeksperymentowalam z nabialem. Kilka dni - nic, znowu kilka -
      zero wysypki, no to myslalam ze to nie nabial ale za chwile Hanka znowu miala
      wyrzut. Tym razem gorszy, bo zaczelo swedziec i nie chciala spac.
      Kolejne eliminacje (m.in ciastka z mlekiem w proszku, bo nie doczytalam
      etykiet, so9ki z kartonow, banany, rodzynki i pomidory). Objawy powoli zaczely
      ustepowac, zniknley z pleckow, nozek, ale zatrzymaly sie pod szyja - taki
      czerwony, suchy placek. I niestety ten placek byl coraz bardziej rozogniony,
      zaczelo ja powoli wysypywac znowu na nogach, rekach, lokciach, nadgarstkach,
      teraz ma na buzi a od wczoraj ma czerwone brwi i bardzo sie drapie w oczy
      (Kruffa - nie wiem co to moze byc!!). Do tego Hanka malo je. A karmie ciagle
      piersia.
      Dieta jest ostra (same podstawowe produkty), ale mam wrazenie ze te objawy sie
      nasilaja wiec chyba odstawie indyka i jablka (ryzu nie jem prawie w ogole) i
      nie wiem co jeszcze?? Bylysmy u alergologa, dostalam "slaby steryd" na 3 dni
      max. zeby "sie mala nie meczyla" i zeby przestalo ja swedziec.
      Fakt, ze po kremie szyjka zrobila sie ladna, ale teraz wysyplao ja na plecach
      no i te oczy, ciagle je trze.

Wczoraj pediatra powiedziala zeby podawac Fenistil - dawalyscie swoim
      dzieciom?? Ma to sens??
      Ja wiem, ze nalezy szukac przyczyn, staram sie je tropic, ale jak widze jak
      mala swedzi to mi sie serce kraje.

Jutro kolejny alergolog, polecany zreszta na forum (lekarka z wroclawia) -
      zobaczymy co powie.

Sorry za dludie pisanie, ale musialam sie znowu wyzalic as juz nie chce
      zameczac Kruffy prywatniesmile

Pozdr.
      Agasza
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka