phyllis Re: była poprawa, lecz problem powrócił :(( 11.12.04, 11:57 za szybko wcisnełam, sorki... moja córcia (2,5 miesiąca) ma prawdopodobnie skazę białkową. Odstawiłam mleko i przetwory i po 2 tygodniach wysypka z twarzy zaczeła znikać. 2 dni temu niestety problem powrócił: na bużce znów pojawiły się krostki (na szczęście niedużo), ciemieniuszka na głowie, zielone kupki. Nie wiem dlaczego??? Z nowości, które sobie zaserwowałam to inny rodzaj chleba - pakowany chleb wiejski (nie miał w składzie nic podejrzanego) oraz upiekłam szarlotkę z przepisów dla alergików (skład: jabłka, kasza manna, mąka pszenna, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz margaryna "zwyczajna" - bezmleczna). Czy mógł uczulić moją córcię jakiś produkt z tych nowo wprowadzonych, czy też jest możliwe, że "coś" w mojej dotychczasowej diecie może ją uczulać (no ale gdyby tak było to chyba objawy alergii nie zniknęłyby po odstawieniu tylko nabiału?). Proszę o pomoc, dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: była poprawa, lecz problem powrócił :(( 11.12.04, 15:40 No to na pierwszy rzut oka: 1. chleb pakowany - czyli o przedłuzonej dacie ważności - nie wiesz nigdy co zawiera 2. proszek do pieczenia - błąd 3. nie wiem czy był to cukier waniliowy (np. Kontany) czy też waniliNOwy - i jeden i drugi na razie odradzam. Sprawę może ułatwić ci przy doborze produktów jedno pytanie, które zanim cos zjesz - możesz sobie zadać: "czy na wsi polskiej 100 lat temu ktoś miał mozliwość zjedzenia czegoś takiego?" - jesli odpowoedź brzmi nie - nie jesz tego. Pomijam tu oczywiście produkty typu pomidory, miód etc. Uczulić mogło cos w dotychczasowej diecie, ale watpię. też kiedyś popełniłam z głupoty błąd z porszkiem do pieczenia i włsnie z cukrem waniliowym - moją małą pięknie zsypało. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
phyllis Re: była poprawa, lecz problem powrócił :(( 11.12.04, 20:50 Dzięki kruffa) No to koniec z szarlotką... a osładzała mi trochę moją dietę. Z cukru wanilinowego można w szarlotce zrezygnować, ale czy z proszku do pieczenia??? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: była poprawa, lecz problem powrócił :(( 11.12.04, 21:27 Kerstink podawała jakiś czas temu przepis na szarlotkę z kaszy jaglanej - nie próbowałam ale podobno pychotka - poszukaj. W watku "wielka księga...." znajdziesz tez mój przepis na kruche ciastka. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
nika333 Re: była poprawa, lecz problem powrócił :(( 13.12.04, 11:57 pomijajac to co napisala Kruffa, krostki mogly pojawic sie tez od jablek Odpowiedz Link Zgłoś
agula15 Re: była poprawa, lecz problem powrócił :(( 12.12.04, 18:24 Ja upiekłam tę szarlotkę bez proszku do pieczenia i bez cukru waniliowego, jest trochę płaska, ale da się zjeść, w każdym razie zaspokoiła mój "głód" na słodycze. Użyłam margarynę Florę (bezmleczną, bez: serwatki, maślanki,konserwantów tylko z kwaskiem cytrynowym). Odpowiedz Link Zgłoś
phyllis Re: była poprawa, lecz problem powrócił :(( 13.12.04, 22:26 hmmm, te krostki to tylko jednodniowy wysyp, a teraz bużka mojej córeczki jest śliczniutka, bez żadnej krostki i super gładziutka. Poszperałam troszkę i znalazłam super przepisy na ciasta. Wypróbuję. Odpowiedz Link Zgłoś