maturzystka2006 30.09.05, 16:10 czy zaczęliscie się juz uczyć? Jesli tak, to z jakich książek korzystacie i ile czasu dziennie poświęcacie na naukę? pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wos Re: do zdających WOS i HISTORIĘ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.05, 20:52 Ja wos zdaje i juz sie ucze powoli. 1-2 h dziennie, nie ma wiecej czasu. Czytam Operon, ksiazki historyczne po 45 r i organizacje typu ONZ i inne organy. No i oczywiscie codzienna prasa, wiadomosci, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
king1987 Re: do zdających WOS i HISTORIĘ 30.09.05, 23:44 a te organizacje to jaka ksiazka ja zamierzam przestrudiowac operon i wojtaszcyka ,z histy polecam tablice historyczne i notatki z lekcji:D no i dobry podrecznik PWN albo inny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxia10 Re: do zdających WOS i HISTORIĘ IP: *.net2u.pl 30.09.05, 21:13 zapisalam sie na kursy poczekam jestem w klasie z rozszerzona historia bedzie dobrze oprocz tego zdaje bilogie i wos z biologi powoli sie zbieram ale z wosu to bedzie improwizacjia :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FlashMan Re: do zdających WOS i HISTORIĘ IP: *.pl / *.access-net.pl 01.10.05, 01:37 Na co Ty zamierzasz iść wybierając biologię i WOS? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FlashMan Re: biologia wos plus historia :D IP: *.pl / *.access-net.pl 01.10.05, 10:06 O kurcze :) . Powiedz mi prosze (tak z ciekawości sie pytam), do czego jest Ci potrzebna taka mieszanka przedmiotów? :) Odpowiedz Link Zgłoś
king1987 Re: biologia wos plus historia :D 01.10.05, 18:13 ja zdaje gegre,wosi histe:) no i polaka i angola i wszystko na rozrzeszonym oprocz ustnego angielskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxia10 Re: biologia wos plus historia :D IP: *.net2u.pl 01.10.05, 21:21 historia plus biologia na psychologie (nie mam wyboru ) a reszta na inne przedmioty humanistyczne a cioooo ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka2006 Re: do zdających WOS i HISTORIĘ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 11:01 maxia10! Jestem pełna podziwu! I pomyslec ze ja byłam przerażona ogromem materiału, podczas gdy ty nie dośc za zdajesz wos i historie (+oczywiscie polski i jez.obcy) to jeszcze zdecydowałas się na biologię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad WOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.05, 17:00 A jak sie uczyc do wosu? Juz zaczac? Wy to wkuwaliscie wszystko, czy tylko czytaliscie podreczniki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: WOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.05, 19:18 z wosu nie trzeba wkuwać wystarczy kilka razy przeytać dobrą ksiązke no WOJTASZCZYKA i dasz radę:))a no i czytac gazety, orientować się w tym co się dzieje i hist. najnowsza. Nie jest tego jakoś suuper dużo:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Re: WOS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.05, 20:38 Dzieki :) :) Jaki Twoj wynik z wosu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matura 06 historia IP: *.bie.lama.net.pl 03.10.05, 08:40 hm, zdaję maturę z historii i trochę się obawiam - tyle osób narzekało na rozszerzony w tym roku :/ ja historii uczę się na bieżąco na lekcje, a oprócz tego w weekendy czytam po małej partii materiału, to co już kiedys było, a że zaczynam od początku, to teraz jestem `na Indiach` :-) zastanawiam się tylko, czy żeby zdawać rozszerzoną historię wystarczy mi seria "Historia dla maturzysty" PWN(autorzy: Wpiszycka, Manikowska, Mędrzeczki) a Wy z czego się uczycie? Odpowiedz Link Zgłoś
absalome Re: historia 03.10.05, 16:18 ja jestem dopiero w drugiej klasie ale dla mnie seria "historia dla maturzysty" jest beznaziejna ;/ mozesz zniej sobie cwiczyc teksty zrodlowe czy cos w tym stylu.. ale tresc jest beznadziejnie napisana, na niektore malo istotne tematy (ksiazka manikowskiej) autorka rozpisuje sie dluuuugo natomiast brak podstawowych faktow... i w ogole material jest niepoukladany w jakikolwiek logiczny sposob;/ ... polecam "historia dla kandydatów na studia.... " wyd branta ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matura 06` Re: historia IP: *.bie.lama.net.pl 04.10.05, 07:35 hm, a co uważasz ża brak niektórych faktów? jakiś może konkretny przykład? a branta mam w domu, tylko to jest moim zdaniem faktografia i nie uczy historycznego myślenia o danej epoce.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adi Re: historia IP: *.net.autocom.pl 04.10.05, 08:13 A ja zamierzam przeglądać serię PWN "Historia powszechna". To raz. Do historii Polski też coś z wyższej 'sfery' - tzn. raczej podręczniki akademickie. Odpowiedz Link Zgłoś
absalome Re: historia 04.10.05, 18:39 to znaczy generalnie forma tego podrecznika dosredniowiecza jest przynudna straszliwie moim zdaniem ... i podzial jest bardzo dziwny... najpierw polityka pozniej gospodarka kultura ... itepe itede... ale kupilem teraz np. calkiem nowy podrecznik z tej serii ... i jest bardzo dobry... "nowozytnosc" CZubatego :) Odpowiedz Link Zgłoś
king1987 Re: historia 06.10.05, 22:37 ja zamierzam uczyc sie z notatek z lekcji Malgorzaty Ciejki,tablice historyczne, Operon ksiazki,slownik pojec historycznych i testy i starczy bo co wiecej. Przeciez nie bede sie uczyl z pieciu podrecznikow roznych wydawnictw bo to nie ma sensu lepiej przestudiowac jedno wydanie dobrze, poczytac notatki z lekcji i rozwiazywac testy a i tak matura to przedewszystkim logiczne myslenie wiec samo wkucie nbic nie da . Ale oprocz operonu polecam Ze swiata do polski przez europe wypustka,wojcika no i branta ponoc dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
absalome Re: historia 04.10.05, 19:06 no dobra tak w ogole co do ksiazki pani Manikowskiej "historia dla maturzyst" Sredniowiecze... to moze naleze do pokolenia mtv czy cos ... ale po prostu nigdy nie czytalem tak nudnego podrecznika ;/ zasypiam przy nim nie wiem w pewnym momencie o czym czytam ... ta publikacja ma byc niby innowacyjna ale taka nie jest jest do bani... a co do faktografii ja sie ine bede wypowiadal... jest cos takiego jak Panstwowa Akademia Umiejętnościprzy Uniwersytecie Jageillonskim i tam jest wlasnie specjalna komisja do oceny podrecznikow szkolnych i program "historia dla kazdego " na ktorym oparta jest historia dla maturysty zostal oceniony negatywnie - chodzi tu konkretine o ksiazke pani Manikowskiej! jesli chodzi o bledy merytoryczne i braki byly one wytkniete... I autor recenzji przyznal ze fakytycznie ciekawe eseje historyczne psize Manikowska ale niekonieczine podreczniki ;]... i ze potrafi sie skupic na malo istotnych elementach podczas gdy zasadnicze fakty sa pomijane... Nie omwiac juz o bledach w mapkach i podpisach pod ilistracjami ... polecam do lektury recenzji pau Odpowiedz Link Zgłoś
jarpio Re: historia 30.10.05, 17:26 Zacznijmy od tego, że Historię trzeba rozumieć. Nie uczymy się tych wszystkich faktów, wydarzeń, dat typowo na pamięć. Pomyślmy: "Dlaczego tak się stało?", "Dlaczego dany król zadecydował tak, a nie inaczej?", "Jakie były przyczyny i skutki danego wyboru?". W ten sposób przerobiony materiał będzie lepiej przez nas przyswajany, a w przyszłości łatwiej będzie nam z niego korzystać na Maturze. Ja korzystam z całej serii podręczników "Historia dla Maturzysty" + podręcznik "Matura na 100%" + encyklopedyczny słownik historyczny + atlas historyczny + notatki z fakultetów. Często staram się poszerzać wiedzę poprzez inne źródła jak encyklopedie, czy internet. Ważne by w czasie nauki zorganizować sobie stanowisko pracy. Za każdym razem zabieram ze sobą w/w rzeczy, które mam wtedy pod ręką i łatwo mogę uzupełnić swoją wiedze. Nauczmy się uczyć! Nie możemy bezsensownie czytać książek, przy czym najczęściej zasypiamy. Za każdym razem korzystam z flamastrów i ołówka którymi zaznaczam ważne rzeczy, lub wręcz dodaję krótkie notatki na marginesach. Dodatkowo tworzę osobne skrótowe notatki i tzw. mapy myśli, które ułatwiają mi naukę. Jestem wzrokowcem i staram się podporządkować pod siebie wszystkie te informacje, by łatwo je kojarzyć. Myślę jeszcze na wspólnej nauce w małej grupie (2-4 osoby), gdzie każdy przerabiał by odpowiednio wybrany materiał, a później wszystko było by podsumowane. Taka "burza mózgów", wymiana opinii, informacji etc. Na naukę Historii poświęcam codziennie godzinę (w soboty 4,5 godz. fakultetów), ponieważ kilkudniowa przerwa źle wpływa, gdy wpadnie się w "trans uczenia". Z góry dodam, że nie jestem żadnym wiernym uczniem, który całe swoje życie spędza na nauce. Właściwie chodzę do średniego liceum w Poznaniu, gdzie co rok miałem kłopoty ze zdaniem do następnej klasy. Nie z powodu głupoty, lecz lenistwa. Teraz nie chce zaprzepaścić tego ważnego egzaminu, więc staram się do tego podejść dojrzale i profesjonalnie. Chodź lenistwo nadal przeszkadza mi w skrupulatnej i rzetelnej nauce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zaszokowana radziD Re: do zdających WOS i HISTORIĘ IP: *.elb.vectranet.pl / 81.15.226.* 07.10.05, 18:30 Ludziska matko co wy w ogole robicie na tym forum?! Gdy bylam w takiej sytuacji to sie bawilismy z cala moja paczka i nikt w pazdzierniku nie myslal o maturze!!! Jeszcze macie troche czasu tak wiec robcie jakies ciekawsze rzeczy i nie sluchajcie tego, ze trzeba ostro zarywac caly rok zeby zdac! Prace na ustny napisalam 2 tygodnie przed egzaminem i dostalam maksa, a mature pisalam z angola, histy, WOS-u i polaka- na serio i szczerze nie uczylam sie za wiele, ale historie lubilam zawsze i to bylo moje zainteresowanie a z WOS-u mialam fantastycznego profesora, wiec jesli u was jest podobnie to teraz korzystajcie i bawcie sie! A jesli interesuje was jak mi dalej poszlo to teraz studiuje na UW Dziennikarstwo i Komunikację Społeczną i jest super! Tak więc posluchajcie rady doswiadczonych przez zycie i bawcie sie:D Zycze powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: do zdających WOS i HISTORIĘ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.05, 18:58 Wosu sie malo uczylas? Ile miesiecy przed matura? I co sie uczylas? Ja sie boje wosu, jako 3 wzialem i matme jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patrycja Re: do zdających WOS i HISTORIĘ IP: 212.160.169.* 19.10.05, 21:52 hehe po co się bać wosu:) sorki nie miałam zbyt dobrej i wcale się nie uczyłam:) od września oglądałam wiadomości na TVP1 i czytałam mniej więcej politykę a jakieś 3 dni przed egzaminem przeczytałam wyrywkowo trochę OPERONa rozszerzonago i napisałam na 66% i 64% :))) wos jest łatwy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryba Re: do zdających WOS i HISTORIĘ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.05, 15:51 Ja czytam prase, chodze na fakultety, czytam na ile mam czas podręcznik i prase, ogladam Tv, przygotowuje się do olimpiady o państwie i świecie współczenym. Wsio mam nadzieje, że dam rade :] Odpowiedz Link Zgłoś
zyska18 Re: do zdających WOS i HISTORIĘ 22.10.05, 03:35 szczerze mówiąc to jeszcze nie zaczełam się uczyć ale niedługo mamy w szkole próbne matury więc będę musiala zacząć się uczyć.napewno na naukę z WOSu poświęcę ok.2-3godz.dziennie jeżeli chodzi o ksiażki to jeszcze sama nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: do zdających WOS i HISTORIĘ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.05, 17:00 ad moj wynik z wosu to 90% podst. i 78 rozszerz. a co do ksiązek- jak juz pisałam polecam Wojtaszczyka- kompedium wiedzy o swiecie i państwie współczesnym, dobra jest takze ksążka( a właściwie księga) Społeczeństwo i polityka Wojtaszczyka i innch autorów,( wybrane zagadnienia). Ja uczyłam się jeszcze z Operonu, ale warto to co tam jest sprawdzać w inncyh xródłach, bo czasem zdarzaja sie błedy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wos Re: do zdających WOS i HISTORIĘ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.05, 17:02 A jakie pisma urzedowe trzeba powtorzyc? Z czego sie uczyc, zeby ostatnie zadanie na poziomie podst. napisac dobrze :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: do zdających WOS i HISTORIĘ IP: *.univ.szczecin.pl 05.11.05, 09:33 Jeżeli chcecie się lepiej przygotować szczególnie z wosu i historii POLECAM - a już jeżeli chcecie isc na 1 z tych kierunków to już całkiem :):):) zobacz komentarze! allegro.pl/show_item.php?item=71061315 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki87 Re: do zdających WOS i HISTORIĘ IP: 193.0.76.* 06.11.05, 13:55 Polecam forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=157&w=31410280 Odpowiedz Link Zgłoś