Dodaj do ulubionych

Flixotide?Kto daje?

04.01.05, 21:25
Witam eMamy.Dzis wykupilam swojej 14 miesiecznej Corci ten wziew.Mimo,ze
zarzekalam sie wielokrotnie,ze nie bede czytac punktow ulotki dotyczacych
dzialan niepozadanych znow to zrobilam.Najbardziej przerazilo mnie,ze lek
podaje sie dziecipom powyzej 4 lat,oraz to,ze b.czesto wystepuja drozdzyce
jamy ustnej i gardla.
Prosze Was eMamy o opinie na temat tego specyfiku.A co z tym wiekiem...?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mika61 Re: Flixotide?Kto daje? 05.01.05, 07:45
      Moje maleństwo też nie ma czterech lat ale niestety przy bardzo silnych
      nasileniach alergii wziewnej jestem zmuszona podawać mu Flexotide(ale jest to
      ostateczność po konsultacji z naszym alergologiem). Też miałam wątpliwości co
      do jego stosowania ale alergolog tłumaczył, że jest to bardzo małe
      powierzchniowe działanie i nie przechodzi do krwi.
      Co do czytania ulotek od leków, które musi brać moje dziecko to po pierwszych
      dwóch miałam dosyć, bo większość była dla dzieci starszych nie mówiąc już o
      możliwych działaniach ubocznych. Zawsze jest we mnie obawa, że za jakiś czas
      może się okazać że o czymś nie wiedziałam i dany lek zaszkodził. Mam z drugiej
      strony zaufanie do naszego lekarza(a przewineliśmy sie przez kilku) i niestety
      bez leków (dużo słabszych) moje dziecko dostaje dość często typowych symptomów
      alergii.Na razie nie zaobserwowałam drożdzycy.
      Pozdrawiam,
    • chwilka9 Re: Flixotide?Kto daje? 05.01.05, 10:18
      Mój syn rok temu miał 1 rok i lakrka też przepisała Flixotide, póżniej poszłam
      do alergolog to kazała natychmiast odstawić i w zamian dała Budesonid mite
      który jest dla dzieci, również bardzo mu pomógł. Dodam że w zeszłym roku
      chorował co 2 tygodnie:zapalenie krtani (szpital), oskrzeli, płuc. A w tym roku
      miał raz słabe zapalenie oskrzeli a obecnie prawie od 2 miesięcy nie miał nawet
      kataru.
    • bea.075 Re: Flixotide?Kto daje? 06.01.05, 09:51
      Ja podaję swojemu synkowi Flixotide z przerwami od 1,5 roku (przerwy na czas
      gdy nie ma obturacji i wszystko jest OK). Teraz Przemuś skończy 4 latka. Nigdy
      nie mieliśmy problemów z drożdżycą - lekarka nas uprzedziła, że może ona
      wystąpić, dlatego po wziewie należy wypłukać jamę ustną, aby nie doszło do
      tego.
      Od niedawna jestem zmuszona podawać podobny lek młodszemu 18-miesięcznemu
      synkowi - on dostał Budesonit forte i podajemy do przez Aeroscopic.
      Wiem, że oba leki muszą być podawane dłużej, np. po infekcji to do 4 tygodni.
      Mam nadzieję, że u was zdarzyły się świsty sporadycznie i że nie skończy się to
      astmą.
      Powodzenia.
      Beata z Przemusiem i Bartusiem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka