Dodaj do ulubionych

alergia na pleśnie

22.01.05, 12:03
Cześć,
Wygląda po testach, że mam w domu małego synka uczulonego na pleśnie. Jest to
dla mnie temat całkiem nowy więc mam gorącą prośbę, o jakieś linki do stron,
gdzie mogę się czegoś dowiedzieć.

Jak Wy Mamy radzicie sobie z taką alergią? Napiszcie proszę, czy udało się tę
alergię zminimalizować a w późniejszym wieku odczulić?

Z góry dzięki za odzew.
ianna
Obserwuj wątek
    • sylviakia Re: alergia na pleśnie 22.01.05, 13:52
      zerknij sobie tu: www.apsik.pl/pages/alergia/alergeny/plesn.php neistety
      u nas walka z plesniami trwa juz 3-4 rok.. na poczatku lekarka wmawiała mi ze
      to wogóle eni ejst aelrgia a syn co rok na jesieni w czasei spadania liści i
      deszczów kaszlał aż do pierwszych mrozów. W tym roku jest najgorzej- bo zimma
      zbyt elkka by te plesnie wymrozić... neistey na pleśnie nie ma szczepionek-
      pleśni jest zbyt wiele. Masz szczęście że synkowi pleznie w testach wyszły bo z
      reguły nie wychodzą, a jeśli wychodza tzn ze rzeczywiście reakcja jest silna...
      poszukaj tez na stronie www.astma.edu.pl tam tez jest duzo o alergii.
      życzę skuteczności w walce z pleśniami
      Sylvia mama alergik z dwoma alergikami

• gaga122 Re: alergia na pleśnie 22.01.05, 16:58
        najgorsze jest to, że pleśni nie można odczulać, mój syn ma 7 lat i jest bardzo
        uczulony na wszystkie pleśnie(jest ich 3 rodzaje), nie unikniesz kontaktu z
        pleśniami, ja pozbyłam się z domu kwiatów,a na dwór i tak będziesz wychodzić i
        tak....ja podaję synkowi Claritinę
        • lizbetka Re: alergia na pleśnie 22.01.05, 18:33
          Dziewczynu podpowiedzcie mi jakie objawy mają Wasze dzieci .
          Alergolog stwierdził że nasza córka jest uczulona na pleśnie i grzyby ze
          względu na ciężki oddech przez buzię , zatkany nos . Mała nie kaszle i nie
          kicha . Czy posiadacie nebulizatory ? Jakie leki podajecie |?Lekarz zalecił
          Ketotifen , na razie kończymy opakowanie Zyrtecu i nie wiem który jest lepszy
          do alergii wziewnych .
          Pozdrawiam . Lizbetka
          • gaga122 Re: alergia na pleśnie 22.01.05, 18:56
            u mojego syna nie stosuję narazie żadnych nebulizatorów, kiedyś chyba dostał
            cromogen,a tak to narazie na jesień i wiosnę łyka claritinę, objawy tej alergii
            u mojego synka to kaszel, katar-ale nie zawsze, częściej pojawiają się zmiany
            na skórze....
    • sylwia_rzym Re: alergia na pleśnie 22.01.05, 20:37
      Witam, sama nie mam z tym doświadczenia ale podzielę się info, którą dostałam od
      b.dobrego alergologa.

Z ulotki "zalecenia dla osób cierpiących lub narażonych na choroby alergiczne -
      sposoby zmniejszania narażenia na kontakt z czynnikami uczulającymi i drażniącymi"

"Unikać zawilgocenia mieszkania. Usunąć kwiaty doniczkowe (lub częsta zmiana
      ziemi). Zapewnić dobrą wentylację kuchni. Suszyć upraną bieliznę poza domem.
      Usuwać źródła stojącej wody. Kuchnię i łazienkę oraz framugi okien przemywać co
      tydzień roztworem bielinki (1 część bielinki:4-6 części wody). Unikać pokarmów
      zawierających pleśnie - suszone owoce i grzyby, sos sojowy, niektóre gatunki
      sera, wina i piwo, kiszonki (kapusta, ogórki). Usuwać psujące się owoce i
      warzywa. Starannie myć i osuszać lodówkę. Nie przechowywać żywaności w workach
      foliowych. Największe stężenie zarodników pleśni jest o zmierzchu. Często
      czyścić nawilżacze."

Mam nadzieję, że to coś pomoże.
    • gaga122 Re: alergia na pleśnie 23.01.05, 14:06
      • ianna Re: alergia na pleśnie 24.01.05, 20:52
        Bardzo Wam wszytkim dziękuję. Poczytałam sobie trochę i jak to zwykle bywa mam
        kilka pytań.

Synek jest uczulony na pleśnie typu:penicilinum (wiem, że to w żywności może
        wystąpić) oraz aspergillus ( co to jest i gdzie występuje ?)

Co w Waszych przypadkach dało widoczną poprawę ( co w pierwszej kolejnosci
        usunęłyście) no i jakie leki używają Wasze dzieci. Pytam, bo jak poczytałam to
        jakoś nie bardzo mogę sobie dopasować tych przykładów do mojego domu. Mam sucho
        (może nawet za sucho) i ciepło. Kwiaty mam ale w szczątkowej ilości, kuchnię
        niedaano zbudowaną od podstaw więc może nie wiem na co mam zwrócić uwagę a do
        piwnicy i na strych nie wchodzi.

Jako, iż jestem z okolic W-wy to mam pytanie, czy ewentualnie możecie polecić
        jakiegoś dobrego alergologa W W-wie?

Pozdrawiam
        ianna
    • gaga122 Re: alergia na pleśnie 24.01.05, 21:27
      mój Dawid jest uczzulony na trzy rodzaje pleśni, czyli altenaria(ponoć
      najgorsze)występujące w glebie, na drzewach, roślinach....aspergilus i
      penicillium, sory bo może przekręciłam nazwy, one występują w domach i
      mieszkaniach, np. w szczelinach murów, pęknięciach podłóg, szczelinach
      wykładzin, w starych meblach, wilgotnych ścianach(piwnice), kubłach na śmieci a
      także w żywności(sery pleśniowe, owoce suszone, grzyby suszone..),tutaj
      dolegliwości alergiczne nasilają się w okresie grzewczym,
      nie masz powodu do zmartwienia, jeżeli w domu zrobiłaś wszystko, aby zapobiec
      alergii...nic więcej nie zrobisz
      polecam strony internetowe na temat alergii, np.www.astma.edu.pl
      ja z lekarstw podaję synkowi sezonowo tylko claritinę,
      pozdrawiam
    • bea.075 Re: alergia na pleśnie 25.01.05, 15:48
      Nawet nie wiecie jak się ucieszyłam (choć nie ma z czego!) że nie sama się
      borykam z podobnym problemem - mój synek ma 4 latka i podejrzewam uczulenie na
      pleśnie (testy mamy mieć wykonywane 31.01). Z tego co widzę to oprócz leków
      antyhistaminowych nie ma potrzeby podawać żadnych innych. Martwi mnie fakt że
      nie można odczulać na pleśnie. Zobaczymy co nam powie alergolog i jakie wyjda
      wyniki z testów.
      Na razie pozdrawiam, Beata i Przemuś
    • ianna Re: alergia na pleśnie - katar, kaszel 04.02.05, 14:52
      Cześć,

Jak to jest ; wydawało mi się, że przy przyjmowaniu leków zwalczających objawy
      alergii moje dziecko nie będzie miało kataru u kaszlu. Tymczasem po kilku
      dniach od odstawienia antybiotyku ( brał bo miał zapalenie ucha) - znowu ma
      kaszel (tylko nad ranem) i katar (typu zatkany nos, gdzieś tam głęboko)

Czy u Waszych dzieci jest tak samo?
      Czy jeżeli w powietrzu będą alergeny ( a przecież będą choćby na świeżym
      powietrzu) to czy alergia nie będzie się nasilała pomimo stosowania lekarstw?

Pozdrawiam
      ianna
    • agnieszka-i-oskar Re: alergia na pleśnie 04.02.05, 15:20
      Mój syn (2 lata) ma uczulenie na kurz, roztocza, grzyby no i pleśnie -
      najbardziej skupiłam się na kurzu i roztoczach, niestety pleśnie też dały o
      sobie znać. Jesienią poszliśmy w piękną słoneczną i ciepłą niedzielę do lasu
      przy którym mieszkamy. Mały biegał jak przechodziły dwie starsze kobiety i
      jeszcze się śmiały że po takim spacerze będzie wspaniale spał. Bardzo utkwiło
      mi to w głowie bo wieczorem mały miał już duszność. Tak go matka poczęstowała
      pleśniami sad
      Tydzień brał leki rozszerzające oskrzela.
      • gaga122 Re: alergia na pleśnie 04.02.05, 21:54
        ja podaję Dawidkowi Claritinę już przez 3 lata dwa razy do roku, mniej więcej
        przez marzec kwiecień maj i wrzesień październik listopad , i muszę przyznać
        że kaszel i katar nie są takie nasilone jak dawniej, jest o wiele lepiej,
        te leki trzeba podawać przez dłuższy czas aby były skuteczne
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka