Dodaj do ulubionych

Przeterminowana żywność

08.05.14, 17:14
Czy zdarzyło Wam się zjeść coś przeterminowanego? Ja zjadłam kiedyś ciastka przeterminowane o 2 tygodnie, no ale to suchy produkt więc nic mi nie było. Ale zastanawiam się czy np. można wypić maślankę przeterminowaną o 1 dzień? I co z przeterminowaną mąką? to suchy produkt więc może nadaje sie po terminie przez jakiś czas do spożycia? tak się składa że mam w domu jeszcze kilka kg mąki przeterminowanej na razie tylko o kilka dni, ale być może wystarczy jej jeszcze na miesiąc. Czy to bezpieczne używać mąki przeterminowanej?
Obserwuj wątek
    • Gość: klik Najwyraźniej sobie kpisz. IP: *.gdynia.mm.pl 08.05.14, 17:20
      Terminy przydatności do spożycia zawsze są mocno zaniżane. W dodatku jak już masz taki produkt to co? Nie widzisz (mąka) i nie czujesz (maślanka)?
    • coralin Re: Przeterminowana żywność 08.05.14, 18:24
      A jak kupujesz coś na wagę to przecież nie masz daty przydatności. Ufasz nosowi. Kiedyś założyłam taki wątek i nikt mi nie wierzył, że są tacy jak Ty ślepo wierzący w daty na opakowaniu.
    • Gość: Ewak Re: Przeterminowana żywność IP: *.tronic.pl 08.05.14, 18:46
      Całkiem spora liczba emerytów i rencistów żywi się przeterminowanym jedzeniem. Pełnowartościowe ale tańsze.
    • sfornarina Re: Przeterminowana żywność 08.05.14, 18:58
      Codziennie prawie:)
      Jogurty naturalne mogą stać nieotwarte co najmniej 2 tygodnie po terminie ważności na przykład.
    • roseanne Re: Przeterminowana żywność 08.05.14, 19:01
      zalezy co to jest
      orzechy z czasem sie psuja z powodu rozkladu tluszczow, luskane rozdrobnione poleza krocej niz te w lupinkach
      maka podobnie, plus ewentualne robaczki, ale kwestia dni, tygodni nie robi roznicy

maslanka, jogurt itp produkty mleczne przekwaszone kilka po dacie sa ok
      • jolaniebieska Re: Przeterminowana żywność 08.05.14, 19:55
        Hmm dwa tygodnie? Ja nałogowo pijam kefiry, czasem któryś się gdzieś zapodzieje w lodówce, tydzień po terminie to już ma często pleśń pod wieczkiem lub nawet pływająca na powierzchni
        • sfornarina Re: Przeterminowana żywność 08.05.14, 20:07
          > Hmm dwa tygodnie? Ja nałogowo pijam kefiry, czasem któryś się gdzieś zapodzieje
          > w lodówce, tydzień po terminie to już ma często pleśń pod wieczkiem lub nawet
          > pływająca na powierzchni

Może to od firmy zależy albo od temperatury w lodówce.
          Otwarty jogurt tyle u mnie nie wytrzyma, ale zamknięty owszem. Otwarta śmietana kremówka wytrzyma do tygodnia po terminie, zamknięta może nawet z 10 dni.

Nie tknę natomiast przeterminowanej ryby, wędlin czy pasztetu. Jak są dłużej otwarte, to wyrzucam nawet przed upływem terminu przydatności.
    • Gość: mika Re: Przeterminowana żywność IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.05.14, 19:48
      Data na opakowaniu to data minimalna, do ktorej na 100% w zywnosci nie rozwina sie bakterie (poza sytuacja, ze byla zle przechowywana). Wiekszosc produktow nadaje sie do jedzenia dzi en, tydzien czy nawet dluzej po dacie, zalezy co sie przedatowalo. Nabial mozna zjesc o dzien, trzy a nawet tydzien po dacie (np.jogurt). Artykuly suche, sypkie jak maka, makarony, kasze - znacznie dluzej. Cukier, sol - z cala pewnoscia sie nie zepsuje nawet rok po dacie (czasem ma, bo musi miec).

Czego lepiej nie jesc po dacie? Przede wszystkim miesa paczkowanego. Dzien po mozna jeszcze sprobowac, ale pozniej - w mojej ocenie lepiej nie.
      • edyta95 Re: Przeterminowana żywność 08.05.14, 20:40
        są dwa rodzaje znakowań dotyczących daty "nalezy spożyć przed" oraz "najlepiej spożyć przed". Przy pierwszym znakowaniu raczej nie jadam po terminie, drugie oznacza, że produkt zachowuje najlepsze walory smakowe w danym terminie, po upłynięciu wskazanej daty można go spożyć ale trzeba się liczyć, że nie będzie już taki smaczny, no i lepiej sprawdzić najpierw wzrokowo i węchowo czy jest ok
    • mhr2 Re: Przeterminowana żywność 09.05.14, 11:16
      kwasna śmietana spożywam tylko po terminie, dopiero wtedy jest dla mnie smaczna z konsystenja!
      • trypel Re: Przeterminowana żywność 09.05.14, 11:26
        to tak jak serek wiejski.
        Kupuje zawsze najstarszy. Zostawiam na 1 dobe poza lodówką i dopiero potem do lodówki i czeka na spożycie :) nieraz i następne 2 tyg.

a dzisiaj zjadłem serek homogenizowany i dopiero na sam koniec zobaczyłem że był ważny do 10 kwietnia :)
    • lashqueen Re: Przeterminowana żywność 09.05.14, 11:54
      Zdarza mi się jeść jogurty przeterminowane często już od tygodnia i nic mi nigdy nie było.
      Ostatnio otworzyłam opakowanie próżniowe pancetty w kostkę, chyba ze 3 tygodnie po terminie, zjedliśmy z makaronem i też żyjemy. Zapach był normalny, konsystencja też. Nie praktykuję tego często, myślałam, że ten boczek bedzie lekko tylko po terminie.
    • mmagi Re: Przeterminowana żywność 09.05.14, 12:45
      majonezu nie ruszę po dacie ważności,kiedys sie zatrułam i mam lekką schizę:)
    • Gość: x lepiej wyrzucic na smietnik. IP: *.unitymediagroup.de 09.05.14, 16:50
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Przeterminowana żywność 09.05.14, 21:59
      Jakiś czas temu była afera z przeterminowanym mięsem w konserwach ze szwedzkich zapasów wojskowych. Były chyba z okresu wojennego. Okazało się, że szkodliwe nie są, ale i wartości odżywczych też nie posiadały.
      • shiva772 Re: Przeterminowana żywność 10.05.14, 00:51
        Badam wszystko organoleptycznie: tak to robili ludzie przez tysiące lat przed wynalezieniem etykiet. Nie raz mi się zdarzyło, że łosoś wędzony był dzień czy dwa przed końcem terminu a tak śmierdział, że nawet kot uciekał. Natomiast jogurt naturalny, maślanka czy serek wiejski - naprawdę długo pozostają nie zepsute - jak się wydyma wieczko - wiadomo wywalam. Nie ma co wariować z tymi datami.
        • coralin Re: Przeterminowana żywność 10.05.14, 11:35
          W moim regionie jest kefir , który ma wydęte wieczko, kiedy jest świeży.
        • Gość: kwaśna śmietana Re: Przeterminowana żywność IP: *.dynamic.vectranet.pl 10.05.14, 16:35
          Wydęte wieczko NIE świadczy o tym, że kefir jest zepsuty.To wynik działania DOBROCZYNNYCH bakterii kefirowych.
    • posenerka Re: Przeterminowana żywność 10.05.14, 10:29
      Terminy ważności są po to by producent mógł zarobić.
      Im krótszy termin tym więcej zarobi, bo głupi konsument wyrzuci płatki śniadaniowe "przeterminowane" o jeden dzień.

Jak kupujesz surowe mięso czy ryby na wagę to przecież nie masz naklejki z terminem ważności.

Wszystko na węch i smak. Tak jak to robią ludzie od wieków...

Najbardziej bawi mnie miód z terminem ważności. Miód znajduje się w egipskich grobach sprzed setek i tysięcy lat i nadal jest dobry do spożycia.
      • jarek_zielona_pietruszka Re: Przeterminowana żywność 10.05.14, 19:32
        posenerka napisała:

> Terminy ważności są po to by producent mógł zarobić.
        > Im krótszy termin tym więcej zarobi, bo głupi konsument wyrzuci płatki śniadani
        > owe "przeterminowane" o jeden dzień.

> Najbardziej bawi mnie miód z terminem ważności. Miód znajduje się w egipskich grobach sprzed setek i tysięcy lat i nadal jest dobry do spożycia.

Albo wino znajdowane w amforach na dnie morza śródziemnego. Ostatnio miałem śmieszną historię w moim sklepie spożywczym. Zaprzyjaźniona sprzedawczyni spytała mnie co ma zrobić, bo właśnie przeterminowało się jej kilka butelek wina.
        Niestety mamy takie idiotyczne przepisy unijne, że wszystko musi mieć termin przydatności (nawet piasek dla kanarków) a z drugiej strony zezwala się na szprycowanie żywności na maksa wodą i chemią.
    • a74-7 Re: Przeterminowana żywność 10.05.14, 19:58
      posenerka napisala :
      Miód znajduje się w egipskich grobach sprzed setek i tysięcy lat i nadal jest dobry do spożycia.

No bo wiadomo :piramida ma swoje specjalne wlasciwosci ;-)
      • Gość: x ciekawe, w ktorej piramidzie znaleziono miod? IP: *.unitymediagroup.de 10.05.14, 20:29
        O ile mi wiadomo, to wszystkie grobowce zostaly wczesniej ogolocone. Do naszych czasow nic nie przetrwalo.
        • ania_m66 Re: ciekawe, w ktorej piramidzie znaleziono miod? 10.05.14, 20:44
          abstrachujac od tego, ze wspolczesne miody to w 99% zlewki roznych zebranych w krajach unii i poza nia. wystarczy poczytac etykietki.
          kupowalam dzisiaj sol w bio samie i w reku mialam jedna z pieknym opisem na plecach opakowania jak to sol owa kopalniana pochodzi z morz i oceanow powstalych przed eonami lat i ktore potem wyschly.
          streszczajac - produkt calkowicie naturalny, majacy z milion lat, czy tam kilkase tysiecy, bez przeciwzbrylaczy i w ogole bez zadnych dodatkow. no sol. dosc droga, bo kolo 2 euro za 500g
          i teraz bonus - pod tekstem wydrukowana byla data przydatnosci do spozycia:
          lipiec 2016

Gość portalu: x napisał(a):

> O ile mi wiadomo, to wszystkie grobowce zostaly wczesniej ogolocone. Do naszych
          > czasow nic nie przetrwalo.
        • a74-7 Re: ciekawe, w ktorej piramidzie znaleziono miod? 10.05.14, 20:59
          Gość portalu: x napisał(a):

> O ile mi wiadomo, to wszystkie grobowce zostaly wczesniej ogolocone. Do naszych
          > czasow nic nie przetrwalo.
          przeciez zamiescilam emotikonke :-)
          Ponoc znaleziono cos przypominajacego miod- tu info :
          www.touregypt.net/featurestories/yuyatb.htm
        • posenerka Re: ciekawe, w ktorej piramidzie znaleziono miod? 12.05.14, 09:04
          O grobowcu Tutenchamona nie słyszałeś? ;)
          Chyba, że za "nasze czasy" uważasz tylko rok 2014, to fakt, tutaj przykładu nie znajdę...
          Czytałam też o jakimś nadal dobrym miodzie z Gruzji liczącym 5500 lat.
          • Gość: x wiem, czytalas na forum :) IP: *.unitymediagroup.de 12.05.14, 09:35
            na tym miodzie byla data produkcji
    • Gość: rita Re: Przeterminowana żywność IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.14, 09:11
      Ostatnio zjadłam serek brie tydzień po terminie. Był pyszny:)
      • Gość: klik Bo z dojrzewającymi serami juz tak jest. IP: *.gdynia.mm.pl 13.05.14, 09:31
        Najlepsze po terminie.
    • blurpp serki 13.05.14, 18:34
      Serki pleśniowe z porostem na powierzchni jadam wyłącznie przeterminowane. Kupuję z jak najkrótszym terminem przydatności i zostawiam poza lodówką na parę dni. Dopiero wtedy dojrzewają i nabierają aromatu. Z przerostem pleśni też po terminie są smaczniejsze.
    • budzik11 Re: Przeterminowana żywność 13.05.14, 18:49
      W ogóle nie zwracam uwagi na datę ważności. Jak coś nie śmierdzi, nie ma widocznej pleśni, czy innych objawów zepsucia (samo nie wychodzi z opakowania ;-)), to jem. Nigdy w życiu nigdzie i niczym się nie zatrułam. potreningu.pl/artykuly/2914/zywnosc-po-dacie--zjesc-czy-wyrzucic

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka