ratel 07.02.05, 12:49 Kiedy u waszych maluchów pojawiła się alergia? Alergolog twierdzi, że mój synek jest za mały na alergie, że ona się tak wczesnie ( 3 tydzień) nie objawia. Prawda to? A jak było u Was? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ratel Re: pytanie do mam alergików 07.02.05, 12:58 No to mnie załamałaś, a miałam przez chwilę nadzieję, że są jakieś inne powody tego, że poliki mojego małego są naprawdę w strasznym stanie. A jak to u Ciebie dokładnie wyglądało, robiłaś jakieś badania i czy rzeczywiście można jednoznacznie określić, że to alergia. A czy panel pediatryczny daje wiarygodne wyniki? Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: pytanie do mam alergików 07.02.05, 13:19 U mnie aż tak źle nie było. Zaczęło się od placków suchej skóry, drobnej wysypki i mega kolek. W poradni laktacyjnej pediatra zaczęła podejrzewać alergię (sama była matką alergików) i poleciła odstawić tzw "krowe", czyli wszystko co miało jakąkolwiek styczność z wołowiną. Jak to nie pomogło zaleciła udać się do alergologa. Lakarz, który spotkał się z alergią w praktyce i wie o co chodzi rozpozna ją na pierwszy rzut oka. Alergolog kazała jedynie zrobić badania wątroby i niektóre krwi (ale nie na alergię) aby sprawdzić parę rzeczy ale bardziej pediatrycznie niż alergologicznie. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
ratel Re: pytanie do mam alergików 07.02.05, 13:35 No to jeszcze bardziej mnie załamałaś. U mnie to naprawdę fatalnie wygląda, od 3. tygodnia megawysypka, która ustąpiła dopiero po jakiś dwóch tygodniach, a teraz ciagle te nadkazone czerwono-ogniste poliki, które wyładniały tylko na tydzien kiedy smarowałam Bactranem, kolki też ma no i pupa mu się non-stop odparza. Ja naprawdę nie wiem co robić? Może to jakieś zakazenie gronkowcem (mial w oku),ale jak alergia i to w dodatku tak wczesna i tak silna to boję się pomyśleć co będzie dalej. Ryczeć mi się chce. Odpowiedz Link Zgłoś
nati_f Re: Będzie lepiej :-))) 07.02.05, 14:17 Czytam i wszysko mi znów przed oczami staje Mój synek też miał takie czerwone poliki - nazywali go wtedy w rodzinie "ruska babuszka" - wcale nie śmieszne Odparzona pupa - też była Ropiejące jedno oczko zaraz po urodzeniu - też przerobiliśmy Ale...... teraz jest (jak dla mnie) SUPER!!! Odstawiłam wszystko co mogło uczulać i naprawdę teraz jest OK. Pomogły mi dziewczyny z Forum (czytałam i stosowałam) Dzieki Nim mogę teraz powiedzieć Tobie, że teraz wydaje Ci się, że to potworne, ale przyjdzie czas, że będziesz patrzeć na to z większym optymizmem )) Nie załamuj się!!! POWODZENIA )) Odpowiedz Link Zgłoś
ratel Re: Będzie lepiej :-))) 07.02.05, 14:52 Dzieki nati, rzeczywiście mam dzisiaj taki gorszy dzień, maly dzisiaj mocno plakal, bo nie mógł kupy zrobić i mnie to dobiło. Może lepiej bym się poczuła gdybym miała jakiegoś dobrego lekarza, który poprowadziłby leczenie naszego dziecka jak należy, ale na razie nie mogę na takiego trafić. Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: pytanie do mam alergików 07.02.05, 16:19 Właśnie - nie załamuj się w 99,9% przypadkach można w miarę łatwo przeanalizować i dojść co wuczula jak się wie czego szukać. Trzeba zweryfikować dietę twoją/dziecka, otoczenia, kosmatyki i potem jest już lepiej. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
ratel Re: pytanie do mam alergików 07.02.05, 22:13 Kruffa, ale ja już jestem po głębokiej analizie diety i w tej chwili mam mocno ograniczone menu, sama już chyba nic nie wymyślę, będę musiała się Was poradzić, rzucę jutro na forum moje menu z którego ciągle muszę coś wyrzucić, chociaż raczej zamienić, bo niewiele tego zostało. Dzisiaj to ja już padam i idę spać, bo mały dał mi nieźle popalić, pewnie mu się udzielł mój fatalny humor A może to materac? Kokosowo-gryczany. Jeśli tak to kaszę gryczaną też będę musiała wyrzucić z menu? Jej, kupiłabym inny materac, żebym tylko była pewna, że to on jest winowajcą. Idę spać, pomyślę jutro. Dzięki za to że jesteście! Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: pytanie do mam alergików 07.02.05, 22:35 To do razu ci napiszę: alergolog kazała od razu usunąć materacyk kokosowo-gryczany, nie kombinować i kupić z gąbki. ) Przespanej nocy ) Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
chalsia Re: pytanie do mam alergików 07.02.05, 22:44 Przy czym z reguły nie chodzi o składnik gryczany, ale kokosowy ) czyli zdecydowanie większe prawdopodobieństwo uczulenia na włókno kokosowe niż gryczane. Chalsia Odpowiedz Link Zgłoś
mamamuta Re: pytanie do mam alergików 07.02.05, 12:54 praktycznie od urodzenia, ale z najwiekszym nasileniem objawów około 6 tygodnia życia. Odpowiedz Link Zgłoś
ewka302 Re: pytanie do mam alergików 08.02.05, 10:28 smaruj małemu buźkę kremem LIPOBASE. ja długo nie mogłam dobrać odpowiedniego kremu, po niektórych było wręcz gorzej ( policzki były tak czerwone, że przypominały dwa buraczki) a po tym po dwuch dniach było naprawdę super!!! a tak swoją drogą - biedne te nasze dzieciaczki :o( !!!!!! pozdrawiam Cię gorąco!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ratel Re: pytanie do mam alergików 08.02.05, 11:13 U mnie Lipobaza uczula i to jak Odpowiedz Link Zgłoś
mola8 Re: pytanie do mam alergików 08.02.05, 10:53 U mojego synka pojawiła się w 8 dniu od narodzin. Odpowiedz Link Zgłoś
izia30 Re: pytanie do mam alergików 08.02.05, 14:10 a u mnie uczulało wszystko: kosmetyki dziecinne zamieniłam na nic + maść cholesterolową, materacyk ze zwykłej gąbki, smoczek na silikonowy, mleko na nutramigen, pranie tylko w czystej wodzie lub płatki mydlane i 100 razy płukanie, kąpiele tylko w wodzie przegotowanej z krochmalem, metki z ubrań out, herbatki ziołowe out, oj namęczyłam się..... i pomogło!!!! Odpowiedz Link Zgłoś