Dodaj do ulubionych

pytanie do mam alergików

07.02.05, 12:49
Kiedy u waszych maluchów pojawiła się alergia? Alergolog twierdzi, że mój
synek jest za mały na alergie, że ona się tak wczesnie ( 3 tydzień) nie
objawia. Prawda to? A jak było u Was?
Obserwuj wątek
    • kruffa Re: pytanie do mam alergików 07.02.05, 12:50
      3-4 tydzień życia.

Kruffa
      • ratel Re: pytanie do mam alergików 07.02.05, 12:58
        No to mnie załamałaś, a miałam przez chwilę nadzieję, że są jakieś inne powody
        tego, że poliki mojego małego są naprawdę w strasznym stanie. A jak to u Ciebie
        dokładnie wyglądało, robiłaś jakieś badania i czy rzeczywiście można
        jednoznacznie określić, że to alergia. A czy panel pediatryczny daje wiarygodne
        wyniki?
        • kruffa Re: pytanie do mam alergików 07.02.05, 13:19
          U mnie aż tak źle nie było. Zaczęło się od placków suchej skóry, drobnej
          wysypki i mega kolek. W poradni laktacyjnej pediatra zaczęła podejrzewać
          alergię (sama była matką alergików) i poleciła odstawić tzw "krowe", czyli
          wszystko co miało jakąkolwiek styczność z wołowiną. Jak to nie pomogło zaleciła
          udać się do alergologa.
          Lakarz, który spotkał się z alergią w praktyce i wie o co chodzi rozpozna ją na
          pierwszy rzut oka.
          Alergolog kazała jedynie zrobić badania wątroby i niektóre krwi (ale nie na
          alergię) aby sprawdzić parę rzeczy ale bardziej pediatrycznie niż
          alergologicznie.

Kruffa
          • ratel Re: pytanie do mam alergików 07.02.05, 13:35
            No to jeszcze bardziej mnie załamałaś. U mnie to naprawdę fatalnie wygląda, od
            3. tygodnia megawysypka, która ustąpiła dopiero po jakiś dwóch tygodniach, a
            teraz ciagle te nadkazone czerwono-ogniste poliki, które wyładniały tylko na
            tydzien kiedy smarowałam Bactranem, kolki też ma no i pupa mu się non-stop
            odparza. Ja naprawdę nie wiem co robić? Może to jakieś zakazenie gronkowcem
            (mial w oku),ale jak alergia i to w dodatku tak wczesna i tak silna to boję się
            pomyśleć co będzie dalej. Ryczeć mi się chce.
            • nati_f Re: Będzie lepiej :-))) 07.02.05, 14:17
              Czytam i wszysko mi znów przed oczami staje sad
              Mój synek też miał takie czerwone poliki - nazywali go wtedy w rodzinie "ruska
              babuszka" - wcale nie śmieszne sad
              Odparzona pupa - też była sad
              Ropiejące jedno oczko zaraz po urodzeniu - też przerobiliśmy sad
              Ale...... teraz jest (jak dla mnie) SUPER!!!
              Odstawiłam wszystko co mogło uczulać i naprawdę teraz jest OK.
              Pomogły mi dziewczyny z Forum (czytałam i stosowałam) Dzieki Nim mogę teraz
              powiedzieć Tobie, że teraz wydaje Ci się, że to potworne, ale przyjdzie czas,
              że będziesz patrzeć na to z większym optymizmem smile))
              Nie załamuj się!!!
              POWODZENIA smile))
              • ratel Re: Będzie lepiej :-))) 07.02.05, 14:52
                Dzieki nati,
                rzeczywiście mam dzisiaj taki gorszy dzień, maly dzisiaj mocno plakal, bo nie
                mógł kupy zrobić i mnie to dobiło. Może lepiej bym się poczuła gdybym miała
                jakiegoś dobrego lekarza, który poprowadziłby leczenie naszego dziecka jak
                należy, ale na razie nie mogę na takiego trafić.
            • kruffa Re: pytanie do mam alergików 07.02.05, 16:19
              Właśnie - nie załamuj się w 99,9% przypadkach można w miarę łatwo
              przeanalizować i dojść co wuczula jak się wie czego szukać. Trzeba zweryfikować
              dietę twoją/dziecka, otoczenia, kosmatyki i potem jest już lepiej.

Kruffa
              • ratel Re: pytanie do mam alergików 07.02.05, 22:13
                Kruffa, ale ja już jestem po głębokiej analizie diety i w tej chwili mam mocno
                ograniczone menu, sama już chyba nic nie wymyślę, będę musiała się Was
                poradzić, rzucę jutro na forum moje menu z którego ciągle muszę coś wyrzucić,
                chociaż raczej zamienić, bo niewiele tego zostało. Dzisiaj to ja już padam i
                idę spać, bo mały dał mi nieźle popalić, pewnie mu się udzielł mój fatalny
                humor sad
                A może to materac? Kokosowo-gryczany. Jeśli tak to kaszę gryczaną też będę
                musiała wyrzucić z menu? Jej, kupiłabym inny materac, żebym tylko była pewna,
                że to on jest winowajcą. Idę spać, pomyślę jutro. Dzięki za to że jesteście!
                • kruffa Re: pytanie do mam alergików 07.02.05, 22:35
                  To do razu ci napiszę: alergolog kazała od razu usunąć materacyk
                  kokosowo-gryczany, nie kombinować i kupić z gąbki. smile)

Przespanej nocy smile)

Kruffa
                  • chalsia Re: pytanie do mam alergików 07.02.05, 22:44
                    Przy czym z reguły nie chodzi o składnik gryczany, ale kokosowy smile) czyli
                    zdecydowanie większe prawdopodobieństwo uczulenia na włókno kokosowe niż
                    gryczane.

Chalsia
    • mamamuta Re: pytanie do mam alergików 07.02.05, 12:54
      praktycznie od urodzenia, ale z najwiekszym nasileniem objawów około 6 tygodnia
      życia.
    • ewka302 Re: pytanie do mam alergików 08.02.05, 10:28
      smaruj małemu buźkę kremem LIPOBASE. ja długo nie mogłam dobrać odpowiedniego
      kremu, po niektórych było wręcz gorzej ( policzki były tak czerwone, że
      przypominały dwa buraczki) a po tym po dwuch dniach było naprawdę super!!!
      a tak swoją drogą - biedne te nasze dzieciaczki :o( !!!!!!
      pozdrawiam Cię gorąco!!!
      • ratel Re: pytanie do mam alergików 08.02.05, 11:13
        U mnie Lipobaza uczula i to jak sad
    • mola8 Re: pytanie do mam alergików 08.02.05, 10:53
      U mojego synka pojawiła się w 8 dniu od narodzin.
    • izia30 Re: pytanie do mam alergików 08.02.05, 14:10
      a u mnie uczulało wszystko: kosmetyki dziecinne zamieniłam na nic + maść
      cholesterolową, materacyk ze zwykłej gąbki, smoczek na silikonowy, mleko na
      nutramigen, pranie tylko w czystej wodzie lub płatki mydlane i 100 razy
      płukanie, kąpiele tylko w wodzie przegotowanej z krochmalem, metki z ubrań out,
      herbatki ziołowe out, oj namęczyłam się..... i pomogło!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka