Dodaj do ulubionych

Witaminy dla alergika - anemika!!!!!!

25.02.05, 21:37
No i stało się. Dieta, dieta a w końcu anemia. Bo niby ile tak można??? 3,5
roku??? Obecnie Bartoszek ma anemię mikrocytalną . Bierze Ferrum oraz
powinien brać jeszcze wit ale wszystko co próbujemy uczula. Może znacie
jakiś ,,cudowny" preparat bez dodatków alergizujących? Został nam jeszcze do
przetestowania Pikowit. Czy ktos stosował i wie jaki ma smak? Bardzo proszę o
info bo nic nowego na razie nie wprowadzę. Jesteśmy bez leków i oczekujemy na
testy.
Magda
Obserwuj wątek
    • marciszonka Re: Witaminy dla alergika - anemika!!!!!! 26.02.05, 22:07
      Ja wyznaję szkołę, ze żadne syntetyczne witaminki nie robią dobrze alergikom. Z
      własnego doświadczenia (a mam megaalergiczkę) polecam Ci zainteresowanie się
      troszeczkę makrobiotyką. Bo często jest tak, że np. ktoś wypija heltolitry
      czerwonej herbaty a potem się dziwi, że ma anemię zamiast dojśc do tego, że to
      ta herbata upośledza wchłanianie naturalnego żelaza. I ładowanie komuś takiemu
      żelaza w tabletkach niczego nie da. To oczywiście tylko taki przykładzik.
      Jak już mamy dzieci, które mało co mogą jeść, to niech chociaż mają to podane
      tak, żeby z żarcia wyciągnąć wszystko na maksa. Uwierz, działa.
      Żadne testy nie wykryją Ci tak naprawdę alergii. 3/4 z nich to alergie nie-IgE
      zależne. Jedyna dróżka wiedzie przez podawanie malutkich dawek, obserwację i
      żelazną konsekwencję. I da się z tym żyć wcale nieźle. Nawet z maluchem wkoło
      którego kumple zajadają chipsy i kinderniespodzianki.

Pozdrawiam smile
      • bziuk Re: Witaminy dla alergika - anemika!!!!!! 26.02.05, 22:12
        apropo makrobiotyki
        czy któraś z Was moze polecić jakąś sensowną lekturę?
        bo moja wiedza to worek pełny okruchów informacji
        a przydałyby się jakieś solidne fundamenty
        kupiłam jakieś kilka pozycji bez rekomendacji,
        ale niestety kompletna porażka sad

pzdr bziuk
        • idylla4 Re: Witaminy dla alergika - anemika!!!!!! 26.02.05, 22:23
          Dołączam sie do prośbysmile
          Planuje kupić jakąś książkę, ale nie wiem która jest dobra.

pozdrawiam
        • kruffa Re: Witaminy dla alergika - anemika!!!!!! 27.02.05, 09:56
          Bożena Cyran - "Odnowa na talerzu" - są tam głównie przepisy, ale wstęp w
          postaci opisu zasad tegro rodzaju żywienia i sporo innych ciekawych inofrmacji.
          Ja tą ksiązkę bardzo lubię.

Kruffa
          • idylla4 Re: Witaminy dla alergika - anemika!!!!!! 27.02.05, 14:48
            Wielkie dziękismile

pozdrawiam
    • setia Re: Witaminy dla alergika - anemika!!!!!! 27.02.05, 20:33
      ja tez nie pomoge w kwestii witaminek, bo nigdy ich dziecku nie dawalam, ale z
      tego co wiem a. mikrocytarna spowodowana jest niedoborem B6 i na pewno warto
      byloby wzbogacic diete o cos z tych produktow, jesli oczywiscie dziecka nie
      uczula :wątróbka, ziarna soi, kiełki pszeniczne, orzechy włoskie, ryby, banany,
      mięso pręgi, szpinak, awokado, mąka pełnoziarnista, drób.
      A zelazo znajdziesz tu: natka pietruszki, suszone brzoskwinie, suszone
      morele,suszone figi, rodzynki, proso, owies, melasa, drożdże, warzywa
      strączkowe, brokuły, szpinak, mieso, watroba, zoltko.
      I jeszcze jedna uwaga, ze u alergikow anemia czesto moze byc spowodowana nie
      dieta, ale zaburzeniami jelitowymi uposledzajacymi wchlanianie.
      • magdat3 Re: Witaminy dla alergika - anemika!!!!!! 28.02.05, 19:53
        Dzięki Setia To ostatnie Twoję zdanie było najmądrzejsze. Bo u Bartka to
        właśnie zaburzenia wchłaniania a one są przecież spowodowane m. in alergią. U
        niego jest częściowy zanik kosmków jelitowych. Anemia to konsekwencja. Dieta tu
        już nie pomaga (szczególnie tak uboga) IgE 135 (norma 52). Reaumując nadal
        proszę o opinie nt preparatów witaminoych
        Magda
        • kruffa Re: Witaminy dla alergika - anemika!!!!!! 28.02.05, 20:06
          Pewnie głupie pytanie, ale czy próbowałaś:
          - vibovit bobas
          - Alvityl
          - Multitabs krople
          To są zdaje się preparaty, które można próbowac podać alergikowi, inne zdaje się
          odpadają.

Kruffa
          • kado1 Re: Witaminy dla alergika - anemika!!!!!! 28.02.05, 20:29
            Nam lekarka zaleciła po pół tabletki wit.c, b1 ,b6.Było to kiedy maja miała,4
            mies.,a ja nie chciałam jej dawać z dodatkami.Podobno kiedyś tak się podawało
            rozpuszczano w wodzie,tylko nie wiem ile dla Twojego dziecka.
            • setia Re: Witaminy dla alergika - anemika!!!!!! 28.02.05, 22:32
              no wlasnie, moze witaminy w tabletkach, maja na pewno duzo mniej dodatkow niz
              te w plynie, moze maluch juz poradzi sobie z ich polknieciem?
          • magdat3 Re: Witaminy dla alergika - anemika!!!!!! 01.03.05, 10:10
            Krufa pytanie nie jest głupie tylko dziecko mam już duże. Vib Bobas stosowałam
            ale jest do 3 r.ż . Multitabs ma wit ACD więc trochę mało przy moich problemach
            A tego trzeciego nie znam Czy znasz może skład Alvitylu i smak? Pomarańcza,
            truskawka, malina - odpadają Będę wdzięczna za info
            Pozdrawiam
            Magda mama Bartoszka (3.5)i Agaci (5,8)
            • kruffa Re: Witaminy dla alergika - anemika!!!!!! 01.03.05, 10:39
              Składu nie znam - kiedyś któraś z dziewczym (zdaje sie, że Chalsia) pisała o
              tym preparacie. A ja takie informacje chomikuję. Zawiera aromat śliwkowy.

Kruffa
              • magdat3 Re: Witaminy dla alergika - anemika!!!!!! 01.03.05, 10:43
                Dzięki ale śliwki też uczulają Bartusia. Cóż chyba jednak muszę podać mu
                poszczególne konieczne wit. Z drugiej strony szkoda że nikt nie pomyślał że nie
                wszystkie dzieci wyrastają z alergii i są potrzebne preparaty bez dodatków
                smakowych.
                Pozdrawiam
                Magda
                • setia Re: Witaminy dla alergika - anemika!!!!!! 01.03.05, 13:16
                  aromat sliwkowy zazwyczaj nie ma nic wspolnego ze sliwka, podobnie jak
                  truskawkowy z truskawka, itd. po prostu aromaty i inne dodatki smakowe
                  generalnie czesto uczulaja, dlatego bezpieczniej jest dac tabletki (sa zestawy
                  wit, lub wit. i mineralow dla takich dzieci, zapytaj w aptece, raczej wybierz
                  zestaw witamin, zeby nie zawieraly juz zelaza skoro podajesz ferrum)
                • kruffa Re: Witaminy dla alergika - anemika!!!!!! 02.03.05, 11:53
                  Wczoraj byłam w aptece i tak jak jest Vibovit bobas jest w saszetkach Vibovit
                  Junior - identyczny skład tylko ilości witamin większe. Może zadzwoń do
                  producenta (Polfa Kutno) i dopytaj czym się różnią.
                  Z drugiej strony - skoro jakieś witaminy były ok dla młodszego dziecka - to nie
                  wystarczy po porstu zwiększyć dawki?

Kruffa
                  • magdat3 Re: Witaminy dla alergika - anemika!!!!!! 03.03.05, 09:55
                    Dzięki za pomoc. Z tego co wiem chodzi nie tyle o ogólną ilość wit ale
                    bardziej o proporcje. Dla mniejszych jest większe zapotrzebowanie na wit D
                    jeśli dam więcej to mogę przedawkować. Z aromatami też nie jest taka prosta
                    sprawa bo często są pozyskiwane z produktów naturalnych. A uczulenie na jakiś
                    owoc może być uczuleniem na substancje aromatyczne tam zawarte. Za miesiąc
                    ponawiam badania i mam nadzieję że będzie OKI
                    Pozdrawiam
                    Magda
                    • magnolka1 Re: Witaminy dla alergika - anemika!!!!!! 07.03.05, 17:53
                      Magdo!
                      Ponieważ mój 2-letni syn musi pozostawać na diecie bezglutenowej to wielu
                      preparatów witaminowych zwyczajnie nie mogłam mu podawać. W tym także
                      zauważyłam że źle reaguje na Vibovit i dlatego zapytałam lekarza o jakiś inny
                      preparat wielowitaminowy. Polecił mi Pikovit.
                      Od kilku dni dodaję go synkowi. Smak ma bardzo dobry - taki pomarańczowy. Tylko
                      jeżeli dziecko jest uczulone na pomarańcze lub grejfruty to pewnie i ten
                      syropek odpadnie - w ulotce jest napisane że do przygotowania syropu użyto
                      koncentratów z tych owoców.
                      Pozdrawiam.
                    • bziuk Re: Witaminy dla alergika - anemika!!!!!! 07.03.05, 17:56
                      niestety kompletnie nie ma reguły
                      mój 1,5 roku syn pięknie wychodzi z alergii i może już duzo jeść
                      ze względu na infekcję próbowałam mu podać Vibovit Bobas
                      bardzo silna reakcja alergiczna sad

pzdr bziuk
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka