Dodaj do ulubionych

lista leków szkodliwych dla alergików

03.03.05, 12:22
Po złych doswiadczeniach z lekarzami (głównie pediatrami), którzy nie zawsze
orientuja się i przepisuja alergikom leki np. na przeziebienie, takie które
zawieraja substancje silnie alergizujace, proponuję utworzyć liste leków
szkodliwych dla alergików.
Dla przejrzystosci proponuję nazwę leku wpisywać w temacie a ewentualny opis
i wyjasnienie w treści postu.
Puza
Obserwuj wątek
    • puza1 Eurespal 03.03.05, 12:24
      Mojego synka wysypało (jesszcze nie mam 100% pewności, ale podejrzewam że to po
      eurespalu) - jesli to nie eurespal to podejrzay pozostaje już tylko nutramigen.
    • puza1 maść bizmutowa 03.03.05, 12:31
      dermatolog przepisał maść z bizmutem na zmiany skórne. Zasięgnełam opinii na
      forum z ekspertem od kosmetyków dziecięcych i pani ekspert stwierdziła ze jest
      w lekkim szoku, bo taka maść jest zabroniona dla dzieci conajmniej do 3 roku
      życia (Kacper ma 11 miesięcy)!!!
      Kto ma rację?
      • patyska Re: maść bizmutowa 03.03.05, 12:36
        a dlaczego zabroniona? bo zabroniony jest tez mocznik, kwas borny... mysle, ze
        wszystko zalezy od stezenia...
        • puza1 Re: maść bizmutowa 03.03.05, 12:40
          No tego to juz nie wiem i właśnie dlatego jestem rozdarta i juz nie wiem komu
          ufać. Pani ekspert twierdzi że zabroniona, pani dermatolog (tez dobry
          specjalista smile poleciła stosować ... odsyłam Patysko na forum z ekspertem o
          kosmetykach dziecięcych - tam zadałam pytanie.
          Puza
          • patyska Re: maść bizmutowa 03.03.05, 12:47
            zadzwon no do specjalisty wink i wyraz swoje watpliwosci - moze je rozwieje, a
            moze byla zmeczona. rozumiemy sie? wink))
            • puza1 Re: maść bizmutowa 03.03.05, 12:56
              Ha! Nie pomyslałam o tym!!! zadzwonię smile
    • anetchen Eurespal, Mucosolvan, Sanosvit ... 03.03.05, 12:46
      do tego jeszcze Drosetux i syrop z babki lancetowatej. Mój synek wyglądał po
      tych syropach tragicznie, ale przeszedł mu bardzo brzydki kaszel i
      przeziębienie. Następnym razem (mam nadzieję, że nieprędko) zdecyduję się
      jednak na inne rozwiązenie (np. podawanie leków dożylnie), bo skóra długo
      dochodziła do normalnego stanu.
    • opieniek1 Bactrim 03.03.05, 13:51
      synek mial po nim koszmarna wysypke
    • lusia8 Re: Augumentin 03.03.05, 14:09
      Synek dostał po nim bardzo silnej alergii, całe ciało opuchnięte jak popażone.
      Leczenie szpitalne. Uważajcie na ten antybiotyk.
    • kruffa Re: lista leków szkodliwych dla alergików 03.03.05, 14:38
      Jak już ci napisałam lepiej stworzyć listę leków bezpiecznych - bo w ten sposób
      możesz wymienić 90% leków z apteki.
      Idąc drogą leków szkodkliwych - każda mama coś ci tam dopisze i w sumie
      będziesz miała rejestr leków z którego nic nie wynika sad

Kruffa
    • izado CebionMulti 03.03.05, 16:40
      U nas wysypka. Skodzą substancje smakowe albo witamina C.

Moim zdaniem dobra jest i lista leków niebezpiecznych dla alergika, i tych w
      miarę bezpiecznych. Jeśli coś nie trafi na listę bezpiecznych, to może to
      oznaczać zarówno, że jest niebezpieczne, jak i to, że nikt aurat tego nie
      wpisał na listę bepiecznych smile

Iza.
      • izia30 Re:do izado 05.03.05, 19:29
        tobie znowu jakaś witamina uczula. opanuj sie dziewczyno i nie głoś publicznie
        takich bzdur. w cebion multi uczulać może olejek pomaranczowy lub kwas
        cytrynowy, a nie wit C
        • izado Re:do izado 05.03.05, 20:11
          Sama się opanuj ...

I.
          • juzta Re:!!!!!!!! do izado!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :o) 08.03.05, 08:02
            Ja dziś napiszę nie na temat.
            Kolejny raz zgadzam się z izado, że opanowanie jest wskazane w przypadku izia30.
            Sposób zachowania na tym i (nie tylko) forum łamie wszelkie zasady dobrego
            wychowania.
            Każdy może mieć własne zdanie na dany temat, każdy może mieć prawo do
            argumentacji swoich racji, tylko trzeba to robić na odpowiednim poziomie
            (czytaj: nie obrażając nikogo).
            Pozdrawiam.
            J.
            • izado Re:!!!!!!!! do izado!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :o 08.03.05, 09:21
              juzta napisała:

> Kolejny raz zgadzam się z izado, że opanowanie jest wskazane w przypadku
              izia30
              > .
              > Sposób zachowania na tym i (nie tylko) forum łamie wszelkie zasady dobrego
              > wychowania.

Zgadzam się z Tobą w całej rozciagłości smile
              Dodam jeszcze od siebie, że jak zauważyłam izia30 ma również w zwyczaju niezbyt
              dokładnie czytać co piszą inni oraz unikać odpowiedzi na pytania dla niej zbyt
              trudne, jednocześnie twierdząc, że takowe dla niej nie istnieją, bo to ona
              została stworzona żeby nas tu wszystkich oświecić smile
              Od razu zaznaczam, że nie mam nic przeciwko oświecaniu mnie smile. To bardzo
              cenne, gdy jest ktoś taki, kto dużo wie i w dodatku dzieli się tym. Byleby
              tylko przy okazji nie wykazaływał innym, że są głąbami i podawał rzetelną
              wiedzę ...

Pozdrawiam,
              Iza

• tymonia Eurespal, Cebion? 08.03.05, 01:04
        U mnie to bardzo aktualny temat, bo zaledwie sprzed tygodnia. Po Eurespalu
        oczywiście spodziewałam się, że uczuli, ale mimo to zdecydowałam się go podać,
        bo co innego? Po tygodniu leczenia homeopatią, uszko i gardełko nadal bolało,
        lekarz z wizytą domową zapisał Eurespal, buźkę zsypało, to norma, ale...
        godzinkę po podaniu 10 kropli Cebionu (zwykłego czyli vit.C) megabiegunka ze
        śluzem, która trwa do dziś a to już tydzień mija! Nie mam pewności czy to po
        Cebionie, ale jakis taki dziwny zbieg okoliczności, dodam, ze wcześniej były
        problemy z zatwardzeniami...
        Tymonia
    • dominikams nie bardzo widzę sens takiej listy 03.03.05, 16:50
      Tzn. oczywiście są pewne leki, które czesto uczulają (zdaje się Eurespal
      często - u nas również), ale pamiętajcie, to jest sprawa bardzo indywidualna.
      Podam przykład: Maya, reagująca silnie na większość pokarmów, bez większych
      problemów przeszła 2 kuracje augmentinem (ktos tu wcześniej pisał, ze bardzo
      uczulił) i Bactrimem - też nie był polecany. Tak więc tak naprawdę nigdy nie
      wiadomo, jak to będzie...
      • noemip Re: nie bardzo widzę sens takiej listy 03.03.05, 22:31
        To ja napisze tylko, co pewnie wiecie, ze w wielu lekach jest laktoza. Ale
        zdarza sie, ze nie pisza. Czytasz tyklo: "massa tabulae".
        Na Nospie jest zaznaczone, ze zawiera laktoze. Na Zaditenie tez. Ale np. na
        Ketotifenie w tabletkach nie. Ale Ketotifen to wlasciwie polska kopie zaditenu.
        I moje dziecko tak samo zwymiotowala po nim jak czyni to po laktozie.
        Po jaka cholere wladuja tam te laktoze. I to do lekow na bole brzucha!! i
        przeciwalergicznych!! Rece opadaja.
        • isma Laktoza w homeopatach 04.03.05, 08:17
          Nie pisza o laktozie tez na wsiakich granulkach homeopatycznych.
      • patyska Re: nie bardzo widzę sens takiej listy 04.03.05, 09:27
        musze sie nie zgodzic z moja szanowna przedmowczynia wink lista lekow, ktore
        najczesciej uczulaja (eurespal potrafi "zalatwic" nawet zdrowe dziecko) powinna
        byc w pamieci mamus alergikow, ale na kartce na lodowce powinna wisiec lista
        lekow "bezpiecznych" - o ile takie istnieja wink jedyna rzecza jaka moge polecic
        sa czopki efferalgan. i chyba clemastin, ktory Jeremi dostal kiedys na
        zapalenie krtani. no i opukiwanie wink
        • magdat3 Re: nie bardzo widzę sens takiej listy 04.03.05, 11:32
          Ja też nie jestem przekonana o konieczności tworzenia takiej listy ale ..
          Zwróćcie uwagę, że nigdy nie jest tak że podajemy tylko np Bactrim i już.
          Zwykle leków jest kilka i trudno jednoznacznie wskazać winowajcę. Bactrim,
          Cebion a może Eurespal? A nikt nie będzie przecież testował bo dziecko chore i
          trzeba mu pomóc. Cóż trzeba mieć szczęście albo wesprzeć się radą i
          doświadczeniem innych. Do listy dopisuję Eurespal, Augumentin - biegunka
          jeszcze przez kilka dni po podaniu. Bactrim - jedyne co pomaga i nie uczula.
          Pozdrawiam
          Magda
          • noemip Re: nie bardzo widzę sens takiej listy 05.03.05, 18:27
            A powiedzcie, czy paracetamol w czopkach uczulal Wasze dzieci?
            Ja dawalam oslonowo wg wskazan lekarskich po szczepieniach, a kupy zawsze byly
            troche gorsze, nie wiem, czy od szczepien, czy od czopkow.
            • kruffa Re: nie bardzo widzę sens takiej listy 05.03.05, 18:48
              Ja przez przypadek dawałam czopki zawierajace lecytynę sojową, ale chyba nie
              uczulały. Chyba, bo soji jeszcze nie dostała.

Kruffa
              • mgurniak BACTRIM 08.03.05, 08:34
                u nas ten lek odpada, moj syn miał wysypkę po nim makabryczną - ale nie wiedziałam ze to bactrim tak go uczulił - bo wtedy duzo rzeczy go uczulało, ale NAPEWNO bactrimu nie moze brac moj mąż ....ma nawet napisane w swojej karcie zeby tego leku mu nie zapisywać, skonczylo sie na odczulaniu w szpitalu ..... i bardzo dlugo " wychodził " z plam, krost ....
                • dorismam Re: BACTRIM 08.03.05, 11:07
                  Mojego maluszka (prawie 13 m-cy)uczuliły do tej pory: BACTRIM, CEBION,FERRUM
                  LEK, HEMOFER,wszystkie leki w syropach np; PANADOL, MUCOSOLVAN. A jeszcze
                  ciekawostka ani FENISTIL krople (podawany 3xdziennie), ani ZYRTEC (krople) przy
                  długotrwałym stosowaniu (a o takim tylko mówimy) nie przynosi najmniejszej
                  ulgi.Co do Nutramigenu - uczula na 100%, więc jest na Bebilonie Amino.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka