Dodaj do ulubionych

co zamiast danonków

05.03.05, 11:47
Mam pytanie co można atopikowi dawac zamiast danonków. Jeszcze nie wiem czy
akurat danonki uczulają, ale od kilkunastu tygodni mamy taki porządek dnia,
że przed południem po spacerze daję córce (1,5roku) danonka, a potem idzie
spac, taki znak, że czas na drzemkę. Więc chciałabym dalej
podtrzymac "tradycję" dawania czegoś tuż przed spaniem ale nie bardzo wiem
czego szukac w sklepach. Macie jakieś sprawdzone "deserki", które naprawde są
bezpieczne, pewne ?
Obserwuj wątek
    • edytka73 Re: co zamiast danonków 05.03.05, 23:31
      Kiedyś pediatra stwierdził, ze danonki i wszystkie serki homo to najbardziej
      prawdopodobna przyczyna uczuleń. Bo to "homogenizowanie" oznacza rozbijanie
      białek na superdroben cząstki a to nie jest natuaralne. I organizm sobie z tym
      czsaem nie radzi.
      Co zamiast? Jego zdaniem najlepiej zwykły twraożek pomieszany z owockami, albo
      jogurt. Bo one nie sa "homo".
      Ja się do tej rady zastosowałam (bo byłam pzrekonana, ze Mały ma "atopki" po
      czyms mlecznym, a w testach mleko wyszło na ZERO...)
      • setia Re: co zamiast danonków 06.03.05, 11:23
        homogenizowanie to raczej rozbijanie tluszczu na drobniejsze czastki, nie
        bialek. Ale cos w tym, co powiedzial pediatra jest, choc moze nie do konca jest
        to zwiazane z alergia, zobaczcie tutaj:
        "Homogenizacja, której poddawane są obecnie wszystkie mleczne produkty, jest
        zabiegiem typowo handlowym służącym polepszeniu wyglądu produktu na półce w
        sklepie, aby śmietana czy serek nie rozwarstwiała się, nie podchodziła wodą, a
        na wierzchu nie zbierał się żółty kożuch. W czasie tego zabiegu zostają
        rozerwane struktury cząsteczkowe. I te drobniutkie cząstki przenikają
        niestrawione do krwioobiegu. Po prostu, nie zdążą być obrobione przez nasze
        soki trawienne, bo za krótko znajdują się w jelitach. Z tego powodu nie zostają
        zneutralizowane pewne enzymy zawarte w mleku, które to w mleku nie poddawanym
        homogenizacji są zupełnie niegroźne, bowiem zostają unieszkodliwione w trakcie
        trawienia. Jednym z takich enzymów nabierających złowieszczego znaczenia jest
        oxydaza ksantowa, która z mleka homogenizowanego bardzo szybko przedostaje się
        do krwioobiegu i uszkadza naczynia krwionośne. Wówczas organizm, żeby "załatać"
        uszkodzenia wdraża mechanizmy ratujące uszkodzone naczynka. Taką "łatą" jest
        cholesterol. Tak więc, podwyższony cholesterol, który jest coraz częściej
        diagnozowany, nawet u młodych ludzi, nie jest sam w sobie czymś złym, z czym
        mamy walczyć, co mamy obniżać używając leków za wszelką cenę, tylko jest
        odpowiedzią organizmu na daną sytuację. Po pewnym czasie zmniejsza się światło
        w cały czas "cerowanych" pracowicie przez organizm naczyniach i może się
        pojawić miażdżyca".
        • speni Re: co zamiast danonków 06.03.05, 15:43
          "Homogenizacja, której poddawane są obecnie wszystkie mleczne produkty,..."

Czy to znaczy, że nawet jogurty, które proponuje Edyta są homo "serkami", tyle
          że maja inną nazwę i są rzadsze ?
          • setia Re: co zamiast danonków 06.03.05, 21:08
            wklejam caly link, ktory bylby moze bardziej odpowiedni do watku "pij mleko
            bedziesz kaleka"wink
            www.jawsieci.pl/zdrowie/leczenie/budyniowywegetarianizm/
            nie wiem na ile mozna wierzyc pani mowiacej, ze wszystkie prod. mleczne sa
            homogenizowane, ale zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz: twierdzi ona,ze wapn z
            mleka pasteryzowanego nie jest przyswajalny przez organizm, a jogurt na pewno
            robi sie z mleka pasteryzowanego, jak to wiec jest z tym wapniem w jogurcie?
            A wracajac do tematu watku; czy Twoje dziecko lubi deserki owocowe? moze
            sprobuj podawac jakies owoce wlasnie, z sucharkiem, czy czyms co dziecko moze.
      • speni Re: co zamiast danonków 06.03.05, 15:42
        edytka73 napisała:
        > Ja się do tej rady zastosowałam (bo byłam pzrekonana, ze Mały ma "atopki" po
        > czyms mlecznym, a w testach mleko wyszło na ZERO...)

...i ?
    • magda474 Re: co zamiast danonków 07.03.05, 09:08
      Witaj, ja od początku podawałam dziecku te nieszczęsne danonki zanim trafiłam
      na forum i dowiedziałam się wiele ciekawych rzeczy. Teraz podaję tylko jogurt
      naturalny z dodatkiem soku własnej roboty, mała to uwielbia, pod warunkiem, że
      nie dodam owoców. Owoce lubi, ale oddzielne.
      • nervusmama Re: co zamiast danonków 07.03.05, 09:43
        ja podawalam bakusie ...danonki sa ostatnio nie hallo wiele alergologow na
        dziendobry pytaja czy dziecko je danonki podobno dziadostwo na maxa a jak
        bakusie ...nie wiem ale dawalam i bylo ok
      • speni Do magda474 07.03.05, 12:03
        Właśnie dzisiaj odstawiłam danonki i podałam jogurt naturalny bez cukru
        (danone), no i czekam na reakcję. A czy po przejściu na jogurt z sokiem miała
        córka jakąś poprawę ? Czy rzeczywiście potwierdziło sie to że w danonkach
        jednak jest duzo swiństwa ?
    • amb25 Re: co zamiast danonków 07.03.05, 12:01
      do serków homogenizowanych często dodawane jest mleko w proszku - i to chyba do
      danonków właśnie.
      Ja podaję Dziecku nabiał kozi - twarożki (nie ma homogenizowanych), sery żółte
      (nie te z hipermarketów), jogurty.
      • speni do amb25 07.03.05, 12:05
        Ostatnio tez na ten pomysł wpadłam i dałam Marysi ser żółty kozi ale z Tesco -
        dostała uczulenia, tyle że nie mam 100% pewności że to akurat ten ser. Stąd
        pytanie co złego widzisz w tych serach z hipermarketów ? I skąd bierzesz dla
        siebie ?
    • alex55 Re: co zamiast danonków 07.03.05, 15:33
      witam otóz ja dla swojego małego alergika wyniuchałam serki sojowe sa w trzech
      smakach:waniliowy,karmelkowy i czekoladowy narazie jest ok, bardzo je lubi
      iwcina prawie 2 na raz pozdrawiam
      • malagonia6 Re: co zamiast danonków 07.03.05, 15:47
        Ale soja też może uczulać..
        Pozdr
    • bziuk Re: co zamiast danonków 07.03.05, 16:39
      okazałao się, że mój syn wyszedł z alergii na białko mleka krowiego
      ale nie toleruje żadnych mlecznych przetworów przemysłowych
      jakie tam są świństwa - nie wiem
      próbowałam jogurty danona, piątnicy, bakomy, zzot (?chyba) i porażka
      kefiry, twarogi też porażka
      podawałam pośtrednio (w racuszkach etc.)
      więc lecę hardcorowo
      kupuję mleko eko, robię zsiadłe, z zsiadłego twarożek i dodaję
      dżem domowej roboty - pychota smile
      i nie uczula podawany bezpośrednio do dzioba

pzdr bziuk
      • speni Re: co zamiast danonków 07.03.05, 19:57
        co to jest to mleko eko, chetnie spróbuję, bo tez w domu robię tyle że z mleka
        paseryzowanego (w worku)
        • bziuk Re: co zamiast danonków 08.03.05, 08:38
          mleko od rolnika z certyfikatem ekolandu
          w sklepie ekologicznym - tylko na zamówienie

pzdr bziuk
          • speni Re: co zamiast danonków 08.03.05, 09:09
            w Warszawie ??
            • bziuk Re: co zamiast danonków 08.03.05, 11:51
              tak, Tarchomin - Ksiazkowa
              ale kolezanka mowiła ze na Ursynowie (a moze to był Mokotow)
              tez zamawiała moge sie dopytac

pzdr bziuk
              • speni Re: co zamiast danonków 09.03.05, 11:17
                Nie dziękuję jestem z Krakowa, poszukam tutaj gdzies.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka