Dodaj do ulubionych

Do Kerstin

13.05.05, 11:07
Doszły mnie słuchy że masz nature szperacza i znasz niemiecki , wobec tego
pytanie czy zamawiałaś kosmetyki z niemieckich aptek przez internet,
ewentualnie czy wiesz jakie sa zasady. Podobnie jak u nas? Czy to wogóle
możliwe i warte zachodu?
Dzięki, pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kerstink Re: Do Kerstin 13.05.05, 14:10
      Lubie szperac w Internecie i znam niemiecki, to prawda. Ale przez internet nie
      zamawialam kosmetykow ani w Polsce, ani w Niemczech. Napewno warto, jesli chodzi
      o cene, no bo wszystko chyba przez internet taniej.
      A masz cos konkretnego, co bys zamawiala ? Jak pokazesz mi link, to moge
      sprawdzic przynajmiej oficjalne zasady.
      K.
      • marill1 Re: Do Kerstin 13.05.05, 20:58
        Chodzi mi o Parfenac feetsalbe. jest dość dużo z tej linii kosmetyków.Na forum
        atopowe ktoś podał te maść jako b. skuteczną przy AZS. jak wpiszesz na Google
        wyszuka sporo.
        Jest jeszcze jedna o nazwie Nachtkerzen ale tutaj myślę że to bardziej
        pielęgnacyjne niż lecznicze. Chyba że się mylę.
        Dzięki i pozdrawiam
        • kerstink Re: Do Kerstin 13.05.05, 21:14
          O tym Parfenac to kiedys tutaj juz pisalam. Na niemieckich stronach znalazlam
          wtedy informacje, ze lekarzy nie powinni zalecac przy AZS bo moze powodowac
          uczulenie - byly jakies statystyki. Informacja byla albo w Aerzteblatt lub
          Aerztetelegramm, cos w tym stylu, jest to niezaleznie zrzeszenie lekarzy.
          Rzeczywiscie jak teraz wstukam do Google'a, to widze, ze zalecany przy AZS. No
          nie wiem, moze jest jakies jego szczegolne dzialanie ?

Parfenac byc moze jest na recepte (tak mi sie wydaje, ja mialam dla dziecka na
          recepte, ale wtedy jeszcze nikt nie mowil o AZS).

Krem o nazwie 'Nachtkerzen' nie znam, ale jest taki olej 'Nachtkerzenoel'. Jest
          zawarty np. w kremie pielegnacyjnym 'Menalind derm' zalecany w Niemczech
          dzieciom z AZS. Jest on bardzo tlusty i bardzo przyjemny. Ale ostatecznie ja
          wole Xerialine, bo latwiej sie smaruje. Niektore kremy tej samej firmy, ktora
          produkuje 'Menalind' mozna nazwet kupic w wybranych aptekach w Polsce - ale
          zadnego nie wyprobowalam. Zreszta, skoro tu w Polsce chodze do lekarza, to wole
          uzywac to co jest dostepne tutaj.

Pozdrawiam, Kerstin
          • ndowson Re: Do Kerstin z innej beczki;) 13.05.05, 21:18
            a moze masz kogos godnego polecenia na pozycje korepytora jez.
            niemieckiego??
            • kerstink Re: Do Kerstin z innej beczki;) 13.05.05, 21:24
              Nie, a ja nie mam czasu ... Ale moze poszukasz w szkole niemieckiej ? Tam
              widzialam tego typu ogloszenia, przeciez jak te zony przyjada do Polski, bo maz
              pracuje w ambasadzie, to czesto sie nudza.
              K.
        • kerstink Link 13.05.05, 21:22
          www.aerzteblatt.de/v4/archiv/artikel.asp?id=25225
          I wlasnie tu o tym, ze bufexamac jest znany o powodowanie alergii kontaktowej.
          Klopot polega na tym, ze ludzie mysla, ze zaczerwienienia wynikaja z pierwotnej
          choroby, a tu sie juz rozwija alergia kontaktowa. Szczegolnie ostrzegaja, bo juz
          nie jest na recepte.

Kerstin
          • marill1 Re: Link 13.05.05, 22:01
            Bardzo ci dziękuję.
            Pozdrawiam
            • mamajulitki Re: Link 11.08.05, 15:56
              slyszalam, ze w Niemczech jest super natluszczajaca masc z wymion krowich z
              witaminami, slyszalyscie moze co to? ponoc na litere m, moze to Menalind?
              • marill1 Re: Link 11.08.05, 22:17
                Menalind jest u nas dostępny w sklepach z art. medycznymi.
                • kerstink Re: Link 12.08.05, 07:26
                  Obawiam sie, ze ten Menalind w Polsce jest troche inny od tego, ktory sie zaleca
                  dzieciom z AZS w Niemczech - ale moze probowac warto (maja go np. w Warszawie w
                  aptece na Grojeckiej przy Banacha). Ale nie kojarze, zeby zawieral te krowie cos
                  tam, to chyba nie ten.
                  Spokojnie mozna znalezc w Polsce dobre kremy natluszczajace w przypadku AZS.
                  K.
                  • mamajulitki Re: Link 13.08.05, 09:26
                    juz zidentyfikowalam masc, o ktora pytalam, nazywa sie Melkfett, napisze o niej
                    w osobnym watku, moze sie przyda
                    • kerstink Re: Link 13.08.05, 10:11
                      Ah, tak, jest cos takiego. Napisz o tym. Wiem, ze sa rozne, sa np. dobre do
                      piekniec na stopach.
                      K.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka