jutta2 25.05.05, 14:17 lekarz zalecil podawanie mojemu 9 mieisecznemu synkowi(lekka postac azs) biotyne twz.wit h na poprawe skory c sadzisz o biotynie jesli mozesz odpisz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomgorczynski Re: do T.Gorczynskiego 25.05.05, 20:35 Tak naprawdę to nie znamy dziennego zapotrzebownia na H, częśc z niej pozyskujemy dzieki florze w jelitach a druga część wchłaniamy z pożywieniem . co zawiera wit H nie pisze bo już pewnie sama znalzłaś. Znalazłem że zapotrzebownie - sugerowane przez autora publikacji -jest od 25 do 300 mcg i zalezy oczywiście od wieku. Może się zdarzyć że tak jak większość naszych atopików nie je na dzień dobry np wątroby , mleko to też problem to zostaja owoce i warzywa. Tu najwiecej ma niełuskany ryż oraz np kalafio i burak ( banan także ) są to produkty z małym ryzykiem uczulenia ale jednak też mogą uczulać P potrzebne są też inne pokarmy zawierajace grupę B. Dodatkowo wrzucłbym np brokuł - b dobre warzywo choć też słyszałem że alergizuje. Myśle że taka dieta zapewni od zewn min wit H i grupy B oraz choć trochę wit C - tu widomo mozna spróbowć porzeczki, ale może skończyć się alergią. Jednak przy słabo rozwinietej florze bakteryjnej może organizmowi brakować H od wewn i przy braku w.w. produktów skóra może wyglądać gorzej. Ja niestety nie jestem zwolenikiem leków i radziłbym zacząć od po prostu innej - troszkę - diety. Może się bowiem okazać że sub konserwujące, baza tego lekarstwa które zawiera biotynę zacznie uczulać Ci dziecko i zafałszuje walkę z atopią. Ja jednak nie mam wykształcenia w kierunku medycyny i prowadzę tylko swoje dziecko a porady to moje własne spostrzeżenia nie zawsze trafne dla innych a może nawet szkodliwe. Lekarz zalecił to zaufaj przede wszystkim jemu , nie wprowadzaj nowych produktów przez ok 2 -3 tygodnie i obserwuj. Jakkolwiek zmiana to albo kontynuACJA leczenia albo stop z podawaniem biotyny. Odpowiedz Link Zgłoś
jutta2 Re: do T.Gorczynskiego 26.05.05, 11:32 dziekuje serdecznie, od 6 dni po podaniu biotyny skora sie pogorszyla juz na drugi dzien po jednej tabletce maly dostal malej wysypki na raczkach i pojawilay sie nowe miejsca, lekarz stwierdzil ze moze uczulac ale nie musi , ja sama odstawilam ja od dzisiaj.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś