Dodaj do ulubionych

Ile posilkow mlecznych dziennie dla 9 mc malucha

31.05.05, 11:28
Witajcie ile posilkow mlecznych powinno jesc dziecko w wieku 9 miesiecy ? czy
np dwie butle mleka z kaszka jaglana lub ryzem wystarcza nie liczac zupki,
owocow oraz sinlacu?

z gory za odpowiedz serdecznie dzieki
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ela_chow Re: Ile posilkow mlecznych dziennie dla 9 mc malu 31.05.05, 12:44
      My podajemy dwa razy dziennie mleko (10 miesięcy), a poza tym też kasz jaglana
      ale na wodzie, deserek owocowy i obiadek. Tak zaleciła lekarka. Ryżyk też na
      wodzie, a mleko solo.
      • xxxinkaxxx do ela_chow.... 02.06.05, 11:24
        podajesz mleko 2 x dziennie, ile ml? moja mala ma 9 m-cy, dostaje 3-4 x "mleko"-
        neocate, ale nie wypija wiecej niz 300-400 ml na dobe...

martie sie czy to nie za malo....

po za tym je: kasze kukurydziana, kasze jaglana, jablko, gruszke, dynie i
        cukinie...., prawdopodobnie bedzie wieprzowine...

pozdr
    • izia30 Re: Ile posilkow mlecznych dziennie dla 9 mc malu 31.05.05, 13:08
      po pierwzse 9mczniak nie powinien juz jesc z butelki tylko lyzeczka, po drugie
      podam ci nasz schemat, ktory funkcjonuje z malymi modernizacjami do dzis:
      sniadanie kaszka mleczna lub na nutramigenie
      drugie sniadanie owoce lub owoce z danonkiem
      obiad zupka danie miesne lub rybne
      podwieczorek warzywa, parowka, warzywka z jajkiem, lub kanapeczka + troche z
      mojego obiadowego talerza
      kolacja kaszka jak na sniadanie.
      • jutta2 Re: Ile posilkow mlecznych dziennie dla 9 mc malu 31.05.05, 13:54
        do iza30-
      • caramamma Re: Ile posilkow mlecznych dziennie dla 9 mc malu 31.05.05, 19:06
        no nie! nie wytrzymam! rzadko się tu odzywam, ale teraz po prostu muszę!

Izia,

próchnicy to się boisz, ale danonków i parówek to nie? jak widać każdy ma inny
        pogląd na to co służy a co szkodzi dzieciom.

pozdrawiam

Klara
      • setia Re: Ile posilkow mlecznych dziennie dla 9 mc malu 31.05.05, 21:39
        jedno pytanie Izia: dlaczego podajesz dziecku ten syfny Nutrmigen kiedy bez
        problemu moze jesc danonki i kaszki mleczne?
    • aaga8 Re: Ile posilkow mlecznych dziennie dla 9 mc malu 31.05.05, 13:14
      Nie wiedziałam, że dla 9-miesięczniaków jest nakaz jedzenia łyżeczką smile
      Mój 1,5 roczny synek raz dziennie dostaje butlę mleka i nie widzę w tym nic
      strasznego.
      A mleko dwa razy dziennie w zupełności wystarczy.
      Pozdrawiam
      aga
      • izia30 Re: do aaga 8 31.05.05, 13:27
        a o prochnicy butelkowej slyszalas?
        • sta.ania Re: do aaga 8 31.05.05, 13:34
          moje już w tej chwili 9 letnie dziecko piło mleko z butelki do trzeciego roku
          życia - żadnej próchnicy!! nie wyobrażam sobie dawania mleka łyżeczką mojemu 8
          msc bobasowi - zabrałabym mu tyle radości z ssania!
          NIE PRZESADZAJMY!
        • nika333 Re: do aaga 8 31.05.05, 13:35
          owszem, ale to chyba bardziej dotyczy nie samego picia z butelki, ale
          zasypiania z butelka, bez umycia zebow po wypiciu mleka
        • aaga8 Re: do aaga 8 31.05.05, 13:36
          tak, aczkolwiek z tego co mi wiadomo (ale może mam nieaktualne wiadomości ?),
          jest związana z jedzeniem (piciem słodkiego)przez smoczek w nocy i wieczorem po
          umyciu zębów, tudzież z zasypianiem dzieci z butelką w buzi oraz długotrwałym
          trzymaniem smoka w buzi
          nie znalazłam informacji na temat tego, żeby wypicie mleka raz dziennie przez
          smoczek prowdziło do powstania próchnicy butelkowej

• izia30 Re: do aaga 8 31.05.05, 13:48
            robcie jak chcecie. ale moja corka jada lyzeczka od 4 mca zycia, dawalam jej
            wtedy soczek z jablka, i jakos szlo, po 2 tygodniach wszystko bylo podawane
            lyzeczka, od butelki wrecz odwracala sie.
            mam kolezanki ktorych kilkuletnie dzieci najchetniej jadlyby zupe z butelki, i
            mysle ze to wina wlasnie zbyt dlugiego czekania z lyzeczka.
            bylam tez ostatnio z mala u dentysty i ona kategorycznie stwierdzila ze to
            dobrze jaknajwczesniej uczyc dziecko lyzeczki, bo butelka tylko wyrzadza krzywde
            zebom.
            • aaga8 Re: do aaga 8 31.05.05, 14:01
              howk
            • kruffa Re: do aaga 8 31.05.05, 14:05
              Życie nie jest takie proste. Ty byś nie dała z butelki, a danonków to ja sama
              do ust nie biorę, bo uważam, ze to "rakotwór" - tak więc co człowiek to inne
              podejście.
              Moja córka (2 lata) cały czas je zupę z butelki - zajmuje jej to 2 minuty.
              Inaczej nie chce. I niech nikt mi nie mówi o sposobach, bo czego myśmy nie
              próbowali. Niania ma nieprawdopodobną cierpliwość i inwencję, ale nic to nie
              daje. Jak miała 14 m-cy odwidziało jej się jedzenie zupy łyżeczką i już. Ze
              śniadaniem nie ma problemu. A za warzywami nie przepada, więc wolę z butelki
              niż gdyby miała nie jesć warzyw.
              Doskonale gryzie, pozostałe składniki jedzenia je cudnie, śliniak potrzebny
              jest dlatego, że rodzicom czasami coś kapnie, a nie dziecku.
              Ja mam raczej luźne podejście do tego co dziecko w jakimś wieku robić powinno i
              widzę, że dziecku nie szkodzę. Motywuję ją, ale nic na siłę. I jestem
              przekonana, że tak jak z wieloma rzeczami - przyjdzie jej czas - zacznie jeść.
              Znam sporo dzieci, które z różnych względów jadły długo z butelki i jakoś zeby
              wszystkie mają i na dodatek proste, zdrowe są.
              Nie dajmy się zwariować wink)))

Kruffa

• jzabro Re: Ile posilkow mlecznych dziennie dla 9 mc malu 31.05.05, 21:17
      Ja mam odwrotny problem. Mój 10mies synek pije tylko z łyżeczki (wodę i soki,
      bo mleko z cyca), nie umie pić ani z butelki, ani z niekapka, kubka, kubka z
      dzióbkiem itp. Męczę sie z nim już 3 mies ucząc pić z czegokolwiek, a on sie
      buntuje i rzuca butelką czy niekapkiem. Jestem załamana, na dworze upały, a jak
      tu dać dziecku pić na spacerze. W domu to samo- parę łyżeczek wody, potem
      żebranie o cyca. Boję się, że sie odwodni, może podpowiecie jak NAUCZYĆ pić z
      niekapka albo chociaż z butelki?
      • kruffa Re: Ile posilkow mlecznych dziennie dla 9 mc malu 31.05.05, 21:41
        A może spróbuj po prostu z kubeczka. Moja córka też nie chciała pić wody z
        butelki, a z kubeczka piła ślicznie jak miała 6 m-cy.
        Ewentualnie może przez rurkę.
        A w końcu nauczy się pić ze wszystkiego.

Kruffa
        • jzabro Re: Ile posilkow mlecznych dziennie dla 9 mc malu 31.05.05, 22:12
          Dzięki Kruffa, z kubeczka już nieraz próbowałam, nie udało się. Myślałam też o
          słomce, ale boję sie, że zostanie pogryziona i połknięta (przez 8 wielkich
          zęboli), ale spróbuję jeszcze. Z butelką i niekapkiem to chyba już dosłownie
          przechlapane, gryzie, i to denka, więc cały płyn jest na spodniach. To samo
          próbuje robić z kubkiem z dzióbkiem, ale nie pozwalam mu odwracać. Na razie
          moim sposobem na napojenie dziecka w sytuacjach krytycznych jest lurowata
          kaszka na wodzie podawana łyżeczką albo kisiel. Pozdrawiam.
          • edycia274 Re: Ile posilkow mlecznych dziennie dla 9 mc malu 31.05.05, 22:50
            a co ja mam poczac jak moja roczna niki je z buli mleko i to mus zupki i inne
            dania tylko troszke lyzeczka wezmie i zaraz butla musi byc,, dodam z ejest na b
            pepti wiec mam ograniczona diete,, nie rozumiem nutramigen i parowki danonki
            cos tu nie tak to sprzeczne,, moje dziecko musi o tym zapomniec i po to je
            lecznicze mleko
            • kruffa Re: Ile posilkow mlecznych dziennie dla 9 mc malu 01.06.05, 07:01
              Pomijam kwestię danonków jako takich i parówek, ale sytuacja, że dziecko może
              już jeść jogurt, kefir, ale nie może nadal mleka. Takiemu dziecku podaje się
              właśnie mieszankę, gdy chce np. zupę na mleku. No ale to jest już decyzja matki.

Kruffa
          • aaga8 do jzabro 01.06.05, 11:27
            spróbuj może taki bidon z gumową słomką (chyba canpol)
            mój synek pije z tego chętnie podczas gdy kubek niema u niego szans
            • jzabro Re: do jzabro 01.06.05, 12:20
              Dzięki, wlasnie wybieramy sie do dzieciowego sklepu, może maja tam coś takiego.
              Wszystkiego dobrego z okazji Dnia dziecka dla Waszych Pociech!

jzabro
    • edycia274 Re: Ile posilkow mlecznych dziennie dla 9 mc malu 01.06.05, 10:11
      moja nie moze nic co zwiera mleko krowie laktoze nic a nic,,,,,,,koszmar

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka