jutta2 31.05.05, 11:28 Witajcie ile posilkow mlecznych powinno jesc dziecko w wieku 9 miesiecy ? czy np dwie butle mleka z kaszka jaglana lub ryzem wystarcza nie liczac zupki, owocow oraz sinlacu? z gory za odpowiedz serdecznie dzieki pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ela_chow Re: Ile posilkow mlecznych dziennie dla 9 mc malu 31.05.05, 12:44 My podajemy dwa razy dziennie mleko (10 miesięcy), a poza tym też kasz jaglana ale na wodzie, deserek owocowy i obiadek. Tak zaleciła lekarka. Ryżyk też na wodzie, a mleko solo. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxinkaxxx do ela_chow.... 02.06.05, 11:24 podajesz mleko 2 x dziennie, ile ml? moja mala ma 9 m-cy, dostaje 3-4 x "mleko"- neocate, ale nie wypija wiecej niz 300-400 ml na dobe... martie sie czy to nie za malo.... po za tym je: kasze kukurydziana, kasze jaglana, jablko, gruszke, dynie i cukinie...., prawdopodobnie bedzie wieprzowine... pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
izia30 Re: Ile posilkow mlecznych dziennie dla 9 mc malu 31.05.05, 13:08 po pierwzse 9mczniak nie powinien juz jesc z butelki tylko lyzeczka, po drugie podam ci nasz schemat, ktory funkcjonuje z malymi modernizacjami do dzis: sniadanie kaszka mleczna lub na nutramigenie drugie sniadanie owoce lub owoce z danonkiem obiad zupka danie miesne lub rybne podwieczorek warzywa, parowka, warzywka z jajkiem, lub kanapeczka + troche z mojego obiadowego talerza kolacja kaszka jak na sniadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
jutta2 Re: Ile posilkow mlecznych dziennie dla 9 mc malu 31.05.05, 13:54 do iza30- Odpowiedz Link Zgłoś
caramamma Re: Ile posilkow mlecznych dziennie dla 9 mc malu 31.05.05, 19:06 no nie! nie wytrzymam! rzadko się tu odzywam, ale teraz po prostu muszę! Izia, próchnicy to się boisz, ale danonków i parówek to nie? jak widać każdy ma inny pogląd na to co służy a co szkodzi dzieciom. pozdrawiam Klara Odpowiedz Link Zgłoś
setia Re: Ile posilkow mlecznych dziennie dla 9 mc malu 31.05.05, 21:39 jedno pytanie Izia: dlaczego podajesz dziecku ten syfny Nutrmigen kiedy bez problemu moze jesc danonki i kaszki mleczne? Odpowiedz Link Zgłoś
aaga8 Re: Ile posilkow mlecznych dziennie dla 9 mc malu 31.05.05, 13:14 Nie wiedziałam, że dla 9-miesięczniaków jest nakaz jedzenia łyżeczką Mój 1,5 roczny synek raz dziennie dostaje butlę mleka i nie widzę w tym nic strasznego. A mleko dwa razy dziennie w zupełności wystarczy. Pozdrawiam aga Odpowiedz Link Zgłoś
sta.ania Re: do aaga 8 31.05.05, 13:34 moje już w tej chwili 9 letnie dziecko piło mleko z butelki do trzeciego roku życia - żadnej próchnicy!! nie wyobrażam sobie dawania mleka łyżeczką mojemu 8 msc bobasowi - zabrałabym mu tyle radości z ssania! NIE PRZESADZAJMY! Odpowiedz Link Zgłoś
nika333 Re: do aaga 8 31.05.05, 13:35 owszem, ale to chyba bardziej dotyczy nie samego picia z butelki, ale zasypiania z butelka, bez umycia zebow po wypiciu mleka Odpowiedz Link Zgłoś
aaga8 Re: do aaga 8 31.05.05, 13:36 tak, aczkolwiek z tego co mi wiadomo (ale może mam nieaktualne wiadomości ?), jest związana z jedzeniem (piciem słodkiego)przez smoczek w nocy i wieczorem po umyciu zębów, tudzież z zasypianiem dzieci z butelką w buzi oraz długotrwałym trzymaniem smoka w buzi nie znalazłam informacji na temat tego, żeby wypicie mleka raz dziennie przez smoczek prowdziło do powstania próchnicy butelkowej Odpowiedz Link Zgłoś
izia30 Re: do aaga 8 31.05.05, 13:48 robcie jak chcecie. ale moja corka jada lyzeczka od 4 mca zycia, dawalam jej wtedy soczek z jablka, i jakos szlo, po 2 tygodniach wszystko bylo podawane lyzeczka, od butelki wrecz odwracala sie. mam kolezanki ktorych kilkuletnie dzieci najchetniej jadlyby zupe z butelki, i mysle ze to wina wlasnie zbyt dlugiego czekania z lyzeczka. bylam tez ostatnio z mala u dentysty i ona kategorycznie stwierdzila ze to dobrze jaknajwczesniej uczyc dziecko lyzeczki, bo butelka tylko wyrzadza krzywde zebom. Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: do aaga 8 31.05.05, 14:05 Życie nie jest takie proste. Ty byś nie dała z butelki, a danonków to ja sama do ust nie biorę, bo uważam, ze to "rakotwór" - tak więc co człowiek to inne podejście. Moja córka (2 lata) cały czas je zupę z butelki - zajmuje jej to 2 minuty. Inaczej nie chce. I niech nikt mi nie mówi o sposobach, bo czego myśmy nie próbowali. Niania ma nieprawdopodobną cierpliwość i inwencję, ale nic to nie daje. Jak miała 14 m-cy odwidziało jej się jedzenie zupy łyżeczką i już. Ze śniadaniem nie ma problemu. A za warzywami nie przepada, więc wolę z butelki niż gdyby miała nie jesć warzyw. Doskonale gryzie, pozostałe składniki jedzenia je cudnie, śliniak potrzebny jest dlatego, że rodzicom czasami coś kapnie, a nie dziecku. Ja mam raczej luźne podejście do tego co dziecko w jakimś wieku robić powinno i widzę, że dziecku nie szkodzę. Motywuję ją, ale nic na siłę. I jestem przekonana, że tak jak z wieloma rzeczami - przyjdzie jej czas - zacznie jeść. Znam sporo dzieci, które z różnych względów jadły długo z butelki i jakoś zeby wszystkie mają i na dodatek proste, zdrowe są. Nie dajmy się zwariować ))) Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
jzabro Re: Ile posilkow mlecznych dziennie dla 9 mc malu 31.05.05, 21:17 Ja mam odwrotny problem. Mój 10mies synek pije tylko z łyżeczki (wodę i soki, bo mleko z cyca), nie umie pić ani z butelki, ani z niekapka, kubka, kubka z dzióbkiem itp. Męczę sie z nim już 3 mies ucząc pić z czegokolwiek, a on sie buntuje i rzuca butelką czy niekapkiem. Jestem załamana, na dworze upały, a jak tu dać dziecku pić na spacerze. W domu to samo- parę łyżeczek wody, potem żebranie o cyca. Boję się, że sie odwodni, może podpowiecie jak NAUCZYĆ pić z niekapka albo chociaż z butelki? Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: Ile posilkow mlecznych dziennie dla 9 mc malu 31.05.05, 21:41 A może spróbuj po prostu z kubeczka. Moja córka też nie chciała pić wody z butelki, a z kubeczka piła ślicznie jak miała 6 m-cy. Ewentualnie może przez rurkę. A w końcu nauczy się pić ze wszystkiego. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
jzabro Re: Ile posilkow mlecznych dziennie dla 9 mc malu 31.05.05, 22:12 Dzięki Kruffa, z kubeczka już nieraz próbowałam, nie udało się. Myślałam też o słomce, ale boję sie, że zostanie pogryziona i połknięta (przez 8 wielkich zęboli), ale spróbuję jeszcze. Z butelką i niekapkiem to chyba już dosłownie przechlapane, gryzie, i to denka, więc cały płyn jest na spodniach. To samo próbuje robić z kubkiem z dzióbkiem, ale nie pozwalam mu odwracać. Na razie moim sposobem na napojenie dziecka w sytuacjach krytycznych jest lurowata kaszka na wodzie podawana łyżeczką albo kisiel. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: Ile posilkow mlecznych dziennie dla 9 mc malu 31.05.05, 22:50 a co ja mam poczac jak moja roczna niki je z buli mleko i to mus zupki i inne dania tylko troszke lyzeczka wezmie i zaraz butla musi byc,, dodam z ejest na b pepti wiec mam ograniczona diete,, nie rozumiem nutramigen i parowki danonki cos tu nie tak to sprzeczne,, moje dziecko musi o tym zapomniec i po to je lecznicze mleko Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: Ile posilkow mlecznych dziennie dla 9 mc malu 01.06.05, 07:01 Pomijam kwestię danonków jako takich i parówek, ale sytuacja, że dziecko może już jeść jogurt, kefir, ale nie może nadal mleka. Takiemu dziecku podaje się właśnie mieszankę, gdy chce np. zupę na mleku. No ale to jest już decyzja matki. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
aaga8 do jzabro 01.06.05, 11:27 spróbuj może taki bidon z gumową słomką (chyba canpol) mój synek pije z tego chętnie podczas gdy kubek niema u niego szans Odpowiedz Link Zgłoś
jzabro Re: do jzabro 01.06.05, 12:20 Dzięki, wlasnie wybieramy sie do dzieciowego sklepu, może maja tam coś takiego. Wszystkiego dobrego z okazji Dnia dziecka dla Waszych Pociech! jzabro Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: Ile posilkow mlecznych dziennie dla 9 mc malu 01.06.05, 10:11 moja nie moze nic co zwiera mleko krowie laktoze nic a nic,,,,,,,koszmar Odpowiedz Link Zgłoś