dariaza 18.11.05, 12:47 MOja maleńka (6tygodni) ma malutkie czerwone krosteczki za uszami. Co to może być i jak to zwalczyć? Na razie posmarowałam maścią Linomag, bo wydaje mi się, że to z powodu suchej skóry. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
styskadob5 Re: krosteczki za uszami 18.11.05, 12:56 no właśnie moja ma 5 tyg. i też ma Odpowiedz Link Zgłoś
margo_ost Re: krosteczki za uszami 21.11.05, 16:59 Mogą to być pierwsze objawy alergii.np.skaza białkowa. właśnie sucha skóra z krostkami i zaczerwienienie za uszkami, na policzkach, w zgięciach stawów kolanowch i łokciach to typowy obiaw alergii. Może powinnyście odstawić nabiał i inne alergizujące pokarmy jak cytrusy, kakao,orzechy ,jaja,miód.A najlepiej skonsultować się z lekarzem. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
zenia_p1 Re: krosteczki za uszami 23.11.05, 11:52 Może to oznaczać, ze dziecko jest uczulone na białka mleka. Moja mała też miała takie krosteczki w wieku ok. 5-6 tygodni. Oprócz tego nie miała żadnych objawów. Pojechaliśmy do pediatry i alergologa w jednym, który poradził mi odstawić na pewien czas nabiał (karmię piersią). Krostki szybko zniknęły, ale ja przez ok. 2 miesiące nie jadłam nabiału. Potem zaczęłam stopniowo wprowadzać produkty mleczne - z dzidzią nic sie nie działo niepokojącego, krostki się nie pojawiły. Teraz jem wszystko, a mała jak na razie nie jest na nic uczulona. Mozesz też poradzić sie lekarza w tej sprawie. Ja myślę, że u tak małego dziecka przewód pokarmowy jest jeszcze bardzo wrażliwy i te krostki mogą być objawem nietolerancji jakiegoś składnika w twojej diecie (o ile karmisz piersią). Spróbuj na pewien czas odstawić nabiał i zobacz czy krostki znikną. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś