Dodaj do ulubionych

dziecko ze skaza-co jecie slodkiego?

13.02.06, 13:55
Ja mam taka ochote na cos slodkiego,ze nie moge. a we wszystkich ciastach
mleko, jajak, itp. Co Wy jadacie?
Obserwuj wątek
    • emfj Re: dziecko ze skaza-co jecie slodkiego? 13.02.06, 14:10
      jabłka, dzemy, kisiel domowej roboty, piekę ciasteczka z mąki ryżowej i
      ziemniaczanej... Dziś napisałam post o szarlotce z kaszy jaglanej znalezionej
      na stronie Kruffy, ale nikt mi nie odpisał crying
      Ewa
      • kruffa Re: dziecko ze skaza-co jecie slodkiego? 13.02.06, 22:16
        Ja dodaję cukru. Po wymieszaniu kaszy z oliwą i cukrem częśc jem od razu - tak
        mi smakuje smile)
        Kaszę przed gotowaniem dobrze jest ze 2 razy zalec wrzątkiem, a potem tą wodę
        wylac, poniewaz kasza jaglana ma swój specyficzny posmak, który mozna własnie w
        ten sposób zneutralizowac.

Kruffa
        • emfj Re: dziecko ze skaza-co jecie slodkiego? 14.02.06, 10:03
          Kruffa, dzieki smile))
          Zrobiłam wczoraj i to co mi przeszkadzało to specyficzny smak kaszy jaglanej smile
          Część też zjadłam na surowo.
          A ile minut pieczesz? I ile oliwy dodajesz? Ja dodałam Ramę Oliwio (wiem ze nie
          polecasz sad bo boję się ze oliwa z oliwek też nada specyficzny smak.
          Ewa
          • lipin_y Re: dziecko ze skaza-co jecie slodkiego? 21.02.06, 12:35
            A po Ramie nie masz problemów? Do Ramy jest dodawana serwatka, moj synek ze
            skaza reaguje natychmiast.
    • leszcz1 A jak zrobić te ciasteczka z mąki ryżowej? 13.02.06, 16:15
      Witam! Proszę, napisz, jak te ciasteczka zrobić? Ja umiem tylko te z mąki
      kukurydzianej.
      Pozdrawiam!
      • mamajulitki Re: A jak zrobić te ciasteczka z mąki ryżowej? 13.02.06, 21:48
        placki gryczane sa super, dobre sa tez z maki zytniej z powidlami, albo
        amarantusem, wrzucam do miski co moge akurat jesc, rozne maki i dodatki zeby za
        kazdym razem bylo inaczej, do tego ciepla woda i cukier, smaze na oleju, czasem
        smaruje powidlami, czasem cukrem pudrem
        robie tez platki owsiane z kupa cukru
        albo na talerzu mikrofalowki ciasteczka platki owsiane, rozne maki i troszke
        kawy rozpuszczalnej, no i kupa cukru, pyszne
        staram sie jesc tego malo i jak juz nie moge wytrzymac, bo cukier nie jest
        wskazany przy azs
        Iwona
        • inna.basia Re: A jak zrobić te ciasteczka z mąki ryżowej? 14.02.06, 00:24
          mamajulitki napisała:

> staram sie jesc tego malo i jak juz nie moge wytrzymac, bo cukier nie jest
          > wskazany przy azs

O właśnie, a właściwie dlaczego nie jest wskazany? Bo że nie jest to widzę po
          swoich dzieciach, ale dlaczego?
          • nowajulka Re: A jak zrobić te ciasteczka z mąki ryżowej? 21.02.06, 21:00
            A może Twoje dzieci mają candidę ?
            • inna.basia Re: A jak zrobić te ciasteczka z mąki ryżowej? 21.02.06, 22:51
              Tez mi to przychodzi do glowy (jak wszystko).
              Akurat ta córka, która ma gorszą skórę nie jest az tak za słodkim jak druga,
              poza tym zajada wszelkie kiszonki, nawet zakwas na żur lubi. Je stosunkowo
              tłusto. Nie miewa pleśniawek, które, o ile dobrze wiem, bywają zwiastunem
              grzybów. Na zdrowy rozum nie powinna mieć. Może inne pasożyty...

Wiem, że dopóki nie zrobię badań nie będę pewna na 100%.
      • emfj Re: A jak zrobić te ciasteczka z mąki ryżowej? 14.02.06, 10:06
        Hej,
        2 szkl. mąki ryżowej, 1 szkl. mąki ziemniaczanej (choc nie wiem czy następnym
        razem nie spróbuję tylko z ryżowej - może będą mniej twarde), niecała szklanka
        cukru pudru, 20dkg margaryny. Ja dodaję jeszcze kilka łyżek lodowatej wody.
        Gnieciesz jak na kruche ciasto, pieczesz w 180 stopniach.
        Ewa
    • dag_red Re: dziecko ze skaza-co jecie slodkiego? 14.02.06, 21:43
      Tez cierpialam z tego powodu. Wkoncu znalazlam rzysmaki i duzo mi przybylo kg w
      trakcie karmienia, tak wiec nalezy uwazac z iloscia. U mnie i mojej kuzynki
      przechodzila chalwa bezmleczna, sezamki, w sklepiku-cukierence przy ul.
      Liamanowskiego w Wawie kupowalam ciasteczka korzenne w ksztalcie serduszek i
      takei misie ciaseczka (cieniutkie bardzo). Oba wypieki bezmleczne- gwarantuje,
      bo najmniejsza ilosc mleka byla widoczna od razu na pupie mojej malej. Pieklysmy
      tez szarlotki z kruchym ciastem, tyle, ze zamiast smietany szla 1 lyzka octu +
      olej i margaryna bezmleczna. Pychota. Moge poszukac gdzies przepis, jak chcecie.
      Herbatniki Holenderskie sa tez bez mleka. Sinlac tez popijalam czasami.
      Wiecej grzechow nie pamietam... smile
      Pozdrawiam
      Daga
      • martiii13 Re: dziecko ze skaza-co jecie slodkiego? 21.02.06, 18:13
        bylabym wdzieczna za przepis na szarlotke. a jakie firmy maja margaryne
        bezmleczna?w marketach mozna ja dostac normalnie tam gdzie wszystkie masla?
        • jaha_mama_magdy Re: dziecko ze skaza-co jecie slodkiego? 21.02.06, 19:23
          Na pewno Rama Oliwio, nie ma serwatki ani innego bialka mleka. Z takich do
          pieczenia margaryna ZWYKLA.
    • dzandzan Re: dziecko ze skaza-co jecie slodkiego? 20.02.06, 16:08
      nIE PODAJĘ DZIECKU ŻADNYCH SŁODYCZY., A MA PRAWIE 2 LATKA. nAWET CHRUPKI KUKURYDZIANE JĄ UCZULAJĄ. lEPIEJ NIC NIŻ POTEM MAMY SIĘ WSPÓŁNIE MĘCZYĆ.
      • dag_red Re: dziecko ze skaza-co jecie slodkiego? 21.02.06, 20:55
        Ja i moja coreczka uzywamy Flory (takie opakowanie bialo-zolte). Do pieczenia
        rowniez jej uzywamy.
        A oto przepisy:
        1)SZARLOTKA
        15 dag margaryny
        5dag smalcu
        2-3 żółtka (lub 2 żółtka + 1 całe jajko)
        (1+1/2 ) szkl. cukru
        1/2 paczki proszku do pieczenia
        1 łyżka octu
        1 1/2 - 2 kg jablek

Skłądniki mieszam ze sobą na stolnicy. Smalec i margaryne ścieralam na tarce
        (mozna nozem posiekac na stolnicy). Zarobić ciasto z tego. Podzielić na 2
        połówki. Ciasto sie nie rozwalkuje. Jest za to mieciutke i dół tacki poprostu
        wylepialam ciastem a na jablka scieralam ciasto na tarce (mozna te druga polowke
        schlodzic an troche w lodowce, wtedy sie lepiej sciera.

Jablka do szaarlotki ścieralam na duzych oczkach, slodzic wedlug smaku. Dodac
        cynamon. Jezeli beda zbyt soczyste to odcisnac sok.

Wsadzic tacke z szarlotka do zimnego piekarnika. ANstawic temperature na 180
        stopni i piec przez godzine.

Ide ogladac film. Potem podam jeszcze jakis przepis smile
        Pozdrawiam i zycze smacznego!
        Daga

2)

• martiii13 Re: dziecko ze skaza-co jecie slodkiego? 21.02.06, 22:05
          Wielkie dzieki. Ja ogladam mecz!!
        • katez-p Re: dziecko ze skaza-co jecie slodkiego? 21.02.06, 22:08
          Margaryna bezmleczna to margaryna Tortowa do pieczenia z Biedronki. A na
          Holenderskie mój synek też reaguje, czyżby te sladowe ilości tak go uczulały.
          Mam przepis na super pyszne i szybkie ciasteczka z kleiku ryżowego:
          kleik ryżowy
          kostka margaryny
          3 jajka
          1szkl.cukru
          1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
          cukier waniliowy
          Wszystko mieszamy ręką, formujemy nieduże ciasteczka (urosną!) i pieczemy na
          blasze w 170-180 stopniach przez 20 minut. Smacznego
    • basoni ciasteczka owsiane - pychota 21.02.06, 21:51
      Mieszam:
      2 szklanki płatków owsianych górskich
      pół szklanki mąki razowej
      ćwierć szklanki cukru
      3 łyżki kleiku

dosypuje do tego na oko po garstce
      słoneczniku łuskanego
      pestki dyni łuskane
      rodzynki wypłukane

dolewam
      pół szklanki oleju
      wody tak by ciasto było gęste

Mieszam razem i odstawiam na 10 minut aby mąka i płatki wchłonęły wodę

Blachę wykładam folią alumniową, wykładam po czubatej łyżce masy, rozpłaszczem,
      formuję szklanką okręgi, jeszcze raz rozpłaszczam.

Piekę kilkanaście minut w temperaturze ok. 180 stopni. Ciasteczka schną kilka
      godzin, ale można je jeść też zaraz po upieczeniu. Ze względu na dużą ilość
      błonnika trzeba wypić później więcej wody.

Pozdrawiam i smacznego
      • dag_red Re: ciasteczka owsiane - pychota 22.02.06, 08:53
        Przepis na ciasto owocowe:
        3szkl maki
        5 lyzek cukru
        1 margaryne
        5 zoltek
        1 cukier waniliowy
        2 lyzeczki proszku do pieczenia
        owoce wedlug wlasnego smaku smile

Wyrobic ciasto na stolnicy z podanych skladnikow. do ciasta dodac same zoltka.
        Wyrobione ciasto polozyc na brytwanke (tacke). Na ciasto polozyc owoce i zapiec.

No i przepis na nasze ulubione ciasteczka owsiane (bez jajek i mleka) ze strony
        www.malyalergik.pl (mnostwo tam przepisow) smile:

Ciasto kruche z płatkami owsianymi
        Składniki:
        mąka pszenna 1 szklanka
        oliwa 1/2 szklanki
        sól szczypta
        mąka kukurydziana 1 szklanka
        cukier do smaku
        owsiane płatki 1 szklanka

Przepis:
        Wymieszać ze sobą suche składniki, dodać oliwę i wodę, szybko zagniatając ciasto
        (ja robię w misce, bo wygodniej i nie ma potem tyle sprzątania). Nie wyrabiać,
        bo straci na kruchości. Odłożyć do lodówki na jedną lub kilka godzin (chyba po
        to aby płatki zmiękły) Ciasto nie nadaje się do wałkowania. Wykłada się je na
        blachę - w formie ciasteczek, spodu do szarlotki. Ja smarowałam czasami w 2
        połowie pieczenia - dzemem morelowym - wtedy robiła się taka fajna glazurka.
        Podobno można używać też tego ciasta do pasztecików lub zawijać w nie różne
        owoce. UWAGA: można to robić z mąki razowej, wtedy mają więcej witamin i błonnika
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka