Dodaj do ulubionych

Badanie alergiczne

16.02.06, 12:10
Witam

Po pierwsze prosze o nie usuwanie watku, pisze tu, bo na forum zdrowie, sa
tylko mamy niemowlakow...

Jak juz pisalam kilka razy moje dziecie jest jakies slabe (ciagiem lapie
katar za katarem). Bylismy 2 dni temu u pediatry, wizyta nie specjalnie co
dala, oprocz zalecenia brania tranu i zjadania jarzyn (no przynajmniej
dziecie karnie wcina od 2 dni...)i pojscia do kilku innych specjalistow, aby
wykluczyc rozne rzeczy.

Obok laryngologa, pani pediatra zalecila zrobienie "podstawowego badania na
alergie". Ale nie dala nam zadnego swistka i ja nie wiem co to jest i gdzie
mam to zrobic ?

Ktos wie ?

dzieki
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: Badanie alergiczne 16.02.06, 12:50
      Hm, w naszym laboratorium robi się takie z krwi, skierowania nie trzeba idzie
      się i mówi - ze to na alergeny - panel podstawowy dla dzieci. Jest tam ze 20
      alergenów, tak z połowa to wziewnych a więc kurze, pyłki itp, a połowa to
      żywieniowych, m.in. mleko, orzeszki ziemne i coś tam jeszcze...

Koszt badania ok. 200 zł...
      • agatka_s Re: Badanie alergiczne 16.02.06, 13:04
        nchyb napisała:

> Hm, w naszym laboratorium robi się takie z krwi, skierowania nie trzeba idzie
        > się i mówi - ze to na alergeny - panel podstawowy dla dzieci. Jest tam ze 20
        > alergenów, tak z połowa to wziewnych a więc kurze, pyłki itp, a połowa to
        > żywieniowych, m.in. mleko, orzeszki ziemne i coś tam jeszcze...
        >
        > Koszt badania ok. 200 zł...

Kurcze szkoda ze nie wiedzialam, dzis pobieralismy krew...

No nic pobierzemy raz jeszcze, dzieki
        • kasia_piet Re: Badanie alergiczne 16.02.06, 13:11
          Nie rob od razu calego panela, zrob tylko IgE (mniejszy koszt niz caly panel). Jesli wysokie to
          alergia (i pozniej mozesz zrobic panel z krwi lub testy skorne - od 3-go roku zycia, jesli niskie -
          alergia albo nie (alergia niezalezna od IgE, to tez testy skorne - u alergologa).
          Kaska
          • agatka_s Re: Badanie alergiczne 16.02.06, 13:18
            kasia_piet napisała:

> Nie rob od razu calego panela, zrob tylko IgE (mniejszy koszt niz caly
            panel).
            > Jesli wysokie to
            > alergia (i pozniej mozesz zrobic panel z krwi lub testy skorne - od 3-go roku
            z
            > ycia, jesli niskie -
            > alergia albo nie (alergia niezalezna od IgE, to tez testy skorne - u
            alergologa
            > ).
            > Kaska

A co to to IgE ? tez z krwi ?
            • kasia_piet Re: Badanie alergiczne 16.02.06, 13:21
              tez z krwi
              zajrzyj
              pl.wikipedia.org/wiki/Alergia
              (nie umiem wkleic poprawnie linka)
            • nchyb Re: Badanie alergiczne 16.02.06, 13:23
              też z krwi, to jest ogólny wskaźnik immunoglobuliny
              pl.wikipedia.org/wiki/IgE
              Z tym, że u nas na ten przykład ogólnego IgE nie robią, trza panel...
              Można też testy skórne, ale to zawodne bywa...
              • agatka_s Re: Badanie alergiczne 16.02.06, 13:36
                Jeszcze raz wielkie dzieki !

Ja nie sadze aby syn byl alergikiem, no ale poniewaz to juz druga zima z takimi
                ciaglymi katarami, to wole wszystko sprawdzic. Synowi napewno nic nie jest bo
                jak pani Doktor stwierdzila majac wage w 75 centylu a wzrost w 90-tym to nie ma
                sily aby byl chory...no fakt facet wyglada jak okaz zdrowia (poza bladoscia).

Wielkie dzieki raz jeszcze.
    • benitaa2 Re: Badanie alergiczne 16.02.06, 13:42
      pediatra powinien dać skierowamnie do alergologa,a alergolog na badania
      warto chociaż spróbowac zrobić badania za pieniądze, które płacisz co miesiąc
      właśnie na leczenie
      • agatka_s Re: Badanie alergiczne 16.02.06, 13:50
        benitaa2 napisała:

> pediatra powinien dać skierowamnie do alergologa,a alergolog na badania
        > warto chociaż spróbowac zrobić badania za pieniądze, które płacisz co miesiąc
        > właśnie na leczenie

No może i tak ale jak znam życie to badania za 3 miesiace, w jednym miejscu w
        Warszawie (np na Pradze, a ja na Ursynowie...) i do tego trzeba mieć aktualną
        co do dnia jakąś tam RMUE czy cuś, jak wyjde od alergologa to juz sie
        zdezaktualizuje i znow...

Sorry, póki mnie stać (odpukać) to już wole to zrobić za dodatkową opłatą. Tym
        bardziej , że chodzi o dziecko.

Ale jeszcze raz bardzo dziekuje za wszystkie dobre rady. Syn sie zapewne
        ucieszy ze jeszcze raz mu krew pobiora...
        • nchyb Re: Badanie alergiczne 16.02.06, 15:27
          u nas (Szczecin i Wałbrzych) bezpłatne są badania skórne, z krwi już jedynie
          pełnopłatne...
    • mrs_robinson Re: Badanie alergiczne 16.02.06, 20:46
      Jako etatowa mama 2 alergikow radze Tobie,abys nie przeszla przez korowod
      lekarzy,ktorzy sie na alergiach nie znaja -radze Ci,abys od razu poszla to
      sprawdzic w najlepszym miejscu w Warszawie wydajac takie same pieniadze jak
      gdzie indziej..Udaj sie do Fundacji Szpitala na Dzialdowskiej-tam zapisz sie do
      dr Lange,dr Wojciechowskiej lub dr Zawadzkiej-ocenia dziecko,zrobia te
      testy ,ktore sa wskazane i bedziesz wiedziec.Z opisu wynika ,ze to jednak moze
      byc alergia..ale oczywiscie niekoniecznie..
      • verdana Re: Badanie alergiczne 16.02.06, 21:37
        Agatko, wiem że zaraz się na mnie oburzysz, ale tym razem ja naprawdę bez
        złośliwosci.
        Moja córka, od wielu lat pracoholiczka, choruje w zimie wtedy, gdy jest
        przemęczona. I to w tym roku już naprawdę ciężko. Przedtem to był własnie stały
        katar, teraz łapie najbardziej idiotyczne, rzadkie infekcje. Lekarz w końcu
        stwierdził, że to obrona organizmu, który w ten sposób "wymusza" na niej
        przystopowanie (nie wymusza, jest chora i też zasuwa, głupia...).
        Czy nie zastanawiałas się, że Twój syn, pomimo że jest pracowity i lubi
        wszystkie swoje zajęcia (tak jak i moja córka)- może mieć to samo? U nas
        zwróciłysmy uwagę, ze najwiecej infekcji było pod koniec trymestrów, a teraz w
        sesji, przed konkursami czy zawodami sportowymi.
        • agatka_s Re: Badanie alergiczne 17.02.06, 08:12
          Dzieki verdano,

Mysle ze nie. Przemeczony byl w zeszlym roku, bo chodzil do szkoly na druga
          zmiane (12.00-17.00), potem zdarzaly sie zajecia do 20.00 i jeszcze rano...no i
          rzeczywiscie widac bylo ze jest zmeczony. Plus wyniki morfologii byly naprawde
          bardzo kiepskie. Dlatego zmienilam szkole, i teraz po pierwsze chodzi w
          ludzkich godzinach, po drugie nie mamy takiego latania bo w ramach szkoly jest
          np wystarczajaca ilosc angielskiego, poza tym tak jakos wszystko jest tak
          zorganizowane ze on prawie zawsze ma juz prace domowa odrobiona w szkole, wiec
          jakos nie sleczy w domu. Teraz absolutnie z reka na sercu moge powiedziec ze
          nie jest jakos specjalnie przemeczony (co innego zeszly rok, przy czym to nie
          byla kwestia ilosci nauki tylko logistyki, ja tez padalam na nos...).

To czego dziecku brakuje z pewnoscia to swierzego powietrza, byl na feriach w
          gorach ale i tak pol pobytu siedzial z katarem...Mielismy jechac na narty na
          swieta, a on dzien przed wigilia numer mi zrobil, 38 stopni...Teraz w marcu
          mamy jechac na narty do Wloch i poprostu modle sie aby znowu cos
          nie "wystrzelilo".

Na jesieni to chodzil codziennie 2 km na piechote (przynajmniej sie nalykal
          powietrza), teraz jak ciagle pada i jest tak okropnie, to jezdzi metrem, a ja
          nie mam serca go zmuszac...

Poza tym malo ruchu-bo przez te katary to unikamy czy basenu, czy wf-u czy
          innych takich rzeczy (np lyzwy).

Generalnie byle do wiosny...Lekarka powiedziala, ze to poprostu taka uroda i
          taki okres, ale poniewaz ja z takimi samymi objawami bylam w zeszlym roku, to
          dla "swietego spokoju" zalecila sprawdzic czy nie ma krzywej przegrody i czy
          pod katem alergii jest OK. W zeszlym roku tez mowila o alergii (inna lekarka)
          i doradzila nam swinke morska usunac, swinki nie ma a katary w zimie sa nadal.
          Od wiosny-sytuacja zmienia sie diametralnie-zero czegokolwiek. A jak zlapal
          pierwszy katar w grudniu to teraz juz non-stop.

Z drugiej strony moze ja przesadzam. W tym tygodniu postanowilam ten
          katar "olac" no i jakos mu przeszlo samo..., moze wiec rzeczywiscie nie nalezy
          za bardzo dramatyzowac. No ale dla spokoju sumienia, posprawdzam wszystko, a
          wiosna juz niedlugo...

• verdana Re: Badanie alergiczne 17.02.06, 22:33
            Mogę Cie pocieszyć?
            Mój najmłodszy (dokładnie chyba w wieku Twojego) zaczyna katar w październiku,
            a potem go ma , z małymi przerwami (na kaszel) do maja. Tak ma od czasu, gdy
            zaczął chodzić do szkoły. Nawet na basen i na łyżwy chodził z katarem. Ale tu
            przyznam, ze nigdy z tego kataru nic nie wynikało, żadne zapalenia oskrzeli czy
            cos równie paskudnego.
            Nie ma alergii. Nie ma astmy. Nie ma krzywej przegrody nosowej. Ma katar. Taka
            jego uroda.
            A u córki lekarz własnie dziś stwierdził, że nie ma reumatyzmu, jak
            podejrzewał, tylko bóle stawów z chronicznego przemęczenia (podobno to typowy
            objaw). Cholera....
            • judytak Re: Badanie alergiczne 19.02.06, 23:00
              ja miałam katar (taki porządny) od trzeciego do szesnastego roku życia średnio
              przez 8-10 misięcy w roku (z przerwą na środek lata)
              byłam absolutnie zdrowa, do 10-go roku życia bywała chora (angina lub grypa)
              raz w roku, potem wcale

więc taki stan uważam za normalny u dziecka ;o)

z moich dzieci Średni ma tak samo, jak ja miałam, Duża miewa trochę lepiej, ale
              ten sezon ma jakoś gorszy, Mały, jak na razie, katarzy się stosunkowo mało...

pozdrawiam
              Judyta

P.S. w mojej rodzinie tradycyjnie każdy zachoruje, kiedy już może sobie
              pozwolić, czyli w piątek wieczorem, pierwszego dnia ferii, ostatniego dnia
              sesji itp.
              J.
              • verdana Re: Badanie alergiczne 20.02.06, 09:57
                Judyta!
                Tak mi sie wydawało, że musimy być spokrewnione...
    • benitaa2 Re: Badanie alergiczne 17.02.06, 23:54
      no to mnie zdziwiłaś tym 3 miesięcznym czekaniem na badania.....ja mieszkam w
      małym mieście i aż takich problemów z badaniami i skierowaniami nie ma,ale
      jeśli peiatra podejżewa alergie i przepisuje tran to lepiej zmień pediatre
      Tran jest z ryby,a ryba jest bardzo silnym alergenem i nawet osobie nie
      uczulonej na rybę ilość histaminy zawartej w niej może przynieść więcej szkody
      niż pożytku. Szukaj dobrego alergologa on po wywiadzie lekarskim powie jakie
      badania zrobić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka