Dodaj do ulubionych

co uczula?

20.03.06, 08:28
Witam.Co może uczulać:
- sok jabłkowo
-sok jabłkowo-gruszkowy
-sok jabłkowo dyniowy
-marchewka
-ziemniaki
-groszek zielony
-kurczak
-olej rzepakowy
-kasza kukurydziana
-brokuły
--królik
-kaszka ryżowa
-olej kukurydziany
-skrobia ryżowa
-sól jodowana
-kleik ryzoqy
-sinlac
A może który z podanych produktów nie uczula napewno?
Proszę o odpowiedzi , bo juz nie wiem co robić?
Obserwuj wątek
    • nowajulka Re: co uczula? 20.03.06, 10:22
      Wg mnie tylko sól nie powinna uczulać.
      Ja bym wykluczyła kukurydzę i marchew zamiast soków gotowała kompoty, kurczaka
      zamieniła na inne miesko np indyka a olej rzepakowy na oliwę z oliwek.
      A jakie sa objawy ?
      • flokon Re: co uczula? 20.03.06, 11:01
        Synek ma 10 miesiecy.Na skroniach , pod uchem ma czerwone placki ( liszaje
        takie).Na ciele wysypkę.I gdzieniegdzie liszaje.
        • nowajulka Re: co uczula? 21.03.06, 08:09
          A robiłaś badanie w kierunku pasożytów i grzybów albo jakis wymaz
          bakteriologiczny ?
          • flokon Re: co uczula? 21.03.06, 14:36
            Robiliśmy badanie.Nie ma pasożytów.
    • patyska Re: co uczula? 20.03.06, 10:24
      wszystko moze uczulic. sol tez, bo moze miec antyzbrylacz.
    • jaskag Re: co uczula? 20.03.06, 11:23
      ja bym w pierwszej kolejności wyłączyła owoce: czyli jabłko i gruszkę i marchew
      i poczekała kilka dni,
      ja też mam 11 miesięczne dziecko, które reaguje prawie na wszystko wysypką albo
      liszajami i z moich obserwacji - żmudnych, wielomiesięcznych wynika, ze
      najbezpieczniejsza jest dynia, indyk, kasza jaglana i gryczana i ryż - reszty
      nie jestem pewna,
      jeszc sinlac u nas przechodzi, dlatego jak u mnie zaczyna się coś ze skórą
      wracam o tych kilku produktów,

ale wracając do ciebie: z tego co wymieniłaś wnioskuję, ze dajesz dziecku słoiki
      smile)) i nie ma w tym nic złego, sama kombinuję, zeby mieć chociaż jeden dla Antka

ale z moich obserwacji wynika, ze najbezpieczniejsze są firmy HIPP, bo z upraw
      ekologicznych, chociaz u nas dynia Gerbera przechodzi i jest podstawą żywienia,
      są takie dwa słoiki Hippa dla alergików bardzo fajne jeśli dziecko może jeść
      ziemniaki i brokuły i królika:
      jeden to risotto z brokułami i królikiem
      drugi to potrawka z ziemniakami i królikiem
      możesz też spróbować risotto z indykiem i marchewką (może gotowana marchew
      przejdzie ale soki i przeciery marchwiowe odstawiłabym w pierwszej kolejności,
      zaraz za jabłkiem smile))
      odstaw też koniecznie kurczaka (lepszy indyk albo królik)
      kukurydzę (często uczula) - lepszy ryż i jaglana
      jeszcze groszek zielony do rozważenia,
      jaska

najkrócej - odstaw jabłko, marchew i kurczaka w pierwszek kolejności - zastąp
      kurczaka indykiem a marchew dynią - najgorzej z jabłkiem
      a co dziecko pije oprócz soków? pewnie woda byłaby najlepsza, choć na początku
      przykra dla malucha
      • flokon Re: co uczula? 20.03.06, 11:48
        Masz racje.Je słoiczki.A pije głownie sok jabłkowy i herbatkę hippa
        jablkowa.Samej wody nie chce pić.
        Gdzie kupić kaszę jaglaną i gryczyna?To jakies specjalne kaszki dla dzieci?
    • atopik Re: co uczula? 20.03.06, 11:55
      A mleka żadnego dziecko nie pije ?
      • flokon Re: co uczula? 20.03.06, 12:01
        Piło pepti -wysypka , nutramigen - wysypka.Dajemy sinlac.
        • jaskag Re: co uczula? 20.03.06, 17:45
          u nas po pepti, nutramigenie bebilonie amino była katastrofa, od grudnia
          jesteśmy na sinlacu bez żadnej mieszanki i lekarze mówią, ze wystarczy,
          a jeśli chodzi o kaszę jaglaną i gryczaną to niestety nie ma takiej "dziecięej"
          - jak kupuję jaglaną w zwykłym sklepie, bo ta z ekosklepu jest niejadalna - ale
          wybieram obce ziarna (niestety w workach z kaszami często są pojedyncze ziarna
          innych zbóż sad(
          a gryczaną paloną z ekosklepu
          nie kupuj tylko tej w workach błyskawicznych coś z nią jest nie tak ale nie
          pamiętam co smile))
          i jeszcze jedno - sprawdz na etykiecie co jest w składzie herbatki Hippa - nie
          wiem którą masz: jabłkową z melisą, czy jakąś inną?
          być może wysypuje małą jakieś ziółko albo dodatki - np. kwas cytrynowy
          może reszta ok
          jaska
          • flokon Re: co uczula? 21.03.06, 14:38
            w tej cheili dajemy sinlac i nutramigen tylko.Wysypka nadal jest.
            czy mozna dawac sam sinlac przez 2-3 dni?tak z 4 razy na dzien?
            • jelonek72 Re: co uczula? 21.03.06, 19:18
              a u nas wysypka i dalej liszajec wylazłopo dyni hippa sad już 1,5 tyg synek wysypany i nie przechodzi i jutro idziemy do lekarza .... obawiam się że wylazło jakieś azs sad
            • jaskag Re: co uczula? 21.03.06, 19:29
              jeśli wiesz, ze nutramigen wysypuje to nie dawaj go - wystarczy sinlac, właśnie
              rozmawiałam z doskonałym pediatrą-gastrologiem z działdowskiej i powiedział, ze
              sinlac jest jak mieszanka mlekozastępcza i nic innego nie trzeba podawać, to
              samo potwierdziła mi dietetyczka z CZD,
              dlatego nie bój się, ze sinlac nie wystarcz - on ma wszystko co potrzebne dla
              dziecka (zwlaszcza wapń)
              mój mały jak musiałam wyciszyć reakcję alergiczną był przez 2 tygodnie tylko na
              sinlacu, a miał wtedy 8 miesięcy i wygoiłam go do tego stopnia, ze ciało miał
              jak bobas z reklamy
              jaska
              • flokon Re: co uczula? 21.03.06, 19:40
                Jak czesto podowalas sinlac?Jak czesto mozna?
                • jaskag Re: co uczula? 21.03.06, 20:10
                  teraz mój Antek ma 11 miesięcy pije trzy butelki sinlacu na dobę, czyli 3 razy
                  240 ml, ale bywają dni, ze nic innego nie chce jeść i daję mu 5 butelek
                  dziennie, a jak pisałam wcześniej - był okres kiedy Antek wypijał 8-9 butli na
                  dobę i lekarze mówili, ze nie ma w tym nic złego (kilku róznych lekarzy, w tym
                  jeden profesor z działdowskiej)
                  jaska
                  • flokon Re: co uczula? 21.03.06, 20:16
                    W jaki proporcjach przygotowujesz te 240 ml?
                    • jaskag Re: co uczula? 21.03.06, 20:27
                      na oko, wlewam wodę do butli z większą dziurką w smoczku i dosypuję na sinlacu,
                      a potem wstrząsam i dosypuję sinlacu jeśli jest za rzadki, albo dolewam wody jak
                      jest za gęsty,
                      idealny to taki jak leci przez smoczek, czyli gęsty ale nie aż tak gęsty jak
                      taki z miski podawany łyżeczką,
                      wiem czarna magia, ale nie wiem ile dosypuję proszku - nigdy nie mierzyłam
                      jedną butlę daję przed snem - około 20, drugą w nocy koło 1.00 godziny, a
                      trzecią rano o 7-8.00,
                      jak w dzień nie chce nic jeść to czasami koło południa robię kolejna butlę,
                      podobnie robię jak np. jadę do lekarza i od wyjazdu z domu do powrotu mija 2-3
                      godziny i muszę małemu coś dać do jedzenia (zawsze mam wodę w termosie i sinlac
                      do dosypania), ale u nas jest tak, ze mały nie ma ani jednego słoika (poza dynią
                      Gerbera) żeby podać na szybko, jak jesteśmy poza domem, a jaglana czy gryczana
                      na zimno jest niejadalna,
                      jaska
                      jaska
                      • flokon Re: co uczula? 21.03.06, 20:56
                        Naprawdę dziękuje bardzo za pomoc.
                        • jaskag Re: co uczula? 21.03.06, 21:05
                          nie bój się sinlacu, ja wiem, ze jest słodki i dla wielu mam to świństwo
                          (zwłaszcza dla grupy antycandidowej smile)
                          ale dla wielu dzieci to zbawienna mieszanka, która pozawala im się normalnie
                          rozwijać, bo ma i cynk, żelazo, wapń i wszystkie witaminy niezbędne do rozwoju,
                          na jeden dyni i kaszy gryczanej żadne dziecko nie będzie się rozwijało jak należy
                          jaska
                          • flokon Re: co uczula? 21.03.06, 21:11
                            Spróbujemy teraz z tym sinlakiem.Zobaczymy co z tego wyjdzie.Jakie uzywasz
                            kremy , maści ,środki do kapieli?
                            • jaskag Re: co uczula? 22.03.06, 10:33
                              trzymam kciuki za sinlac,
                              a jeśli chodzi o kremy to przetestowałam na małm pewnie wszystko, co jest na
                              rynku i najbardziej służy małemu seria A-dermy Exomega: olejek albo płyn do
                              kąpieli, i krem w tubie do twarzy i ciała genialny, mam też mydełko Exomega,
                              kiedyś smarowałam małego Xeralinem SVR, ale po kilku miesiącach nie było juz
                              takiego efektu, a może to był kryzys skórny małego, bo wtedy był cały w
                              liszajach po sojowym?
                              twarz smaruję też Antkowi kremem Xerial visage SVR - jest świetny, ale trochę
                              kosztuje
                              u nas kiepsko wypadła Stelatopia Musteli, i Lipikar La rocha, lipobasa dziwnie
                              (mam wrażenie, ze zaostrza zmiany)
                              po oilatum mam wątpliwości (testowałam płyn do kąpieli, krem i mydło)
                              zdecydowanie Exomega numer 1
                              jaska
                              • flokon Re: co uczula? 22.03.06, 17:32
                                Od wczoraj dajemy sam sinlac.A mamy wrażenie ,że pogorszyło się.Może trzeba
                                dłużej poczekać na poprawę?Po jakim czasie u Twojego malucha było widać poprawę?
                                • jaskag Re: co uczula? 22.03.06, 21:05
                                  nie pamiętam, jak to było, ale jedno pamiętam dokładnie, ze jak przeszłam na sam
                                  sinlac to skóra małego była w tak złym stanie, ze lekarz kazał mi przez dwa dni
                                  smarować go elocomem (sterydem), żeby podgoić stan zapalny - i tak zrobiłam -
                                  smarowałam liszaje dwa razy dziennie przez dwa dni (bez twarzy) i dawałam sinlac
                                  i kilka dni później był raj - dosłownie skóra ideał - potem już nigdy takiej nie
                                  miał, bo zaczęłam wprowadzać inne rzeczy,
                                  ale każdy przypadek jest inny, dlatego jeśli zobaczysz, ze jest gorzej to
                                  znaczy, ze sam sinlac nie jest dobrym pomysłem (w sinlacu jest chlebek
                                  świętojański, który uczula niektóre dzieci),
                                  jak wygląda teraz skóra dziecko?
                                  jak samopoczucie?
                                  brzuch, kupa, noc, buzia?
                                  czy drapie się, czy widzisz poprawę w zachowaniu?
                                  jaska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka