Dodaj do ulubionych

refluks, astma- pytanie do doswiadczonych mam

29.03.06, 14:28
Czesc
Hej ostatni raz pisalam miesiac temu jak Tomek mial "zapalenie ucha', ktore
mimo zapisanego antybiotyku udalo nam sie wyleczyc bez kolejnego antybiotyku.
Jednak kaszel pozostal nam nadal. Walczylismy z nim sterydami wziewnymi i
nawet 3 dniowa kuracja sterydem w syropie. W ciagu tych 3 nocy kaszel nocny
troche ustal, ale w dzien kaszlal Tomek nadal. A po odstawieniu sterydu w
syropie bylo jeszcze gorzej.
Poniewaz leki wziewne (i 3 diowy steryd w plynie nie dawal poprawy to
wpadlam na pewien pomysl). Od tygodnia spi na podwyzszonym lozku- okolo 30
stopni. NOCNY KASZEL - I TEN ZARAZ PO UŚNNIĘCIU USTAŁ.
Ja podejrzewam refluks, ktory moze byc konsekwencja grzybow.

Dzisiaj maz byl z Tomkiem (2 lata) u lekarza celem kontroli astmy.
I co sie okazuje na kontroli, ze mamy diametralna poprawe po zastosowaniu
podwyzszenia w lozeczku ulozenia ale nadal mamy typowe objawy astmy (szmery,
swisty w plucach).

Lekarz nie kaze diagnozowac Tomka w kierunku refluksu, bo mowi ze to badanie
jest bardzo nieprzyjemne- musi byc zalozona jakas sonda przez 24 godziny do
przelyku i ze to bardzo boli. Skoro to ulozenie mu pomoglo, to ok ale lepiej
zmienic wziewne sterydy i czekac na dalsza poprawe.
Tutaj na forum wyczytalam , ze jest rtg przelyku z kontrastem, ktore nie jest
chyba bolesne. Wiecie jak sie nazywa to badanie z sonda i jaka jest dokladnie
roznica pomiedzy tymi dwoma badaniami?
Takze sugestia by zbadac w kierunku grzybow - (mial stwierdzone w kale okolo
8 m-cy temu) pada- wg lekarza nie ma typowych objawow grzybicy, tzn.
biegunek. Ma wg mnie za to brzydki zapach z ust, i plesniawki (1 miesiac temu
po nie wyplukaniu dokladnym ust po Flixotide).
Doradzcie doswiadczone mamy co robic.

Pozdrawiam
Monika z Tomkiem z Melbourne
Ps. Ostatnia porada z uszami okazala sie trafna
Obserwuj wątek
    • sigvaris Re: refluks, astma- pytanie do doswiadczonych mam 29.03.06, 14:55
      Wow, aż nie wiem od czego zacząć!

1. Pleśniawki. Jak są w buzi - to znaczy że są w całym przewodzie pokarmowym.
      Pleśniawka to jest przerost grzyba o nazwie candida albicans. Wystarczy że
      wrzucisz w "głupie" google hasło pleśniawki.
      Sama się przekonasz. A że otwór gębowy lub łagodniej jama ustna jest początkiem
      układu pokarmowego ... to wiedziec powinien każdy lekarz. Jeśli więc candida
      jest w postaci pleśniawek w buzi jest i w przewodzie pokamowym (dalszej części
      na bank) i nawet nie trzeba tego badać, bo w przypadku pleśniawek to jedyny
      taki przypadek kiedy to WIDAĆ gołym okiem. Często też jest wtedy odparzenie w
      samej końcówce przewodu pokarmowego, czyli przy odbycie...
      Objawy, które wspomina lekarz, to jakaś "nowa teoria", bożżaden z pasożytów (w
      tym także grzyby) nie dają objawów stałych, tylko co osobnik to praktycznie
      inne. Więc biegunki nie będą zawsze oznaczały grzybicy przewodu pokarmowego,
      czasami będą to u niektórych osóbników zaparcia.

2. Reflux. Oczywiście ph-metria (sonda na 24 h) jest średnio przyjemna. Jest
      metoda domowa w sprawdzeniu refluxu. Często ona wystarcza na początku
      diagnostyki.
      Z łózka robi się taką jakby pochylnię. Ja podnosiłam dwie nogi u wezgłowia
      dziecka na książkach do góry. Pod pupę rolowałam kocyk, zeby dziecko sie nie
      zsuwało. Jeśli objawy po 2-4 nocach (sen w ciągu dnia - na podobnych zasadach)
      ustępują (kaszel) w czasie takiego "spionizowanego" leżania - fakt można
      obstawiać reflux. Wtedy mogą byc potrzebna badania szczegółowe typu ph-metria
      lub rtg z kontrastem.Wszystkie objawy mogą NIE ustapić od razu. Zaraz napisze
      dlaczego.

Reflux raczej nie może być konsekwencję grzybic. Słowo reflux oznacza cofanie
      się. W przypadku refluxu żoładkowego cofa się treść pokarmowa z żoładka wyżej w
      stronę jamy ustnej. Czasami dziecko ulewa, wymiotuje, wręcz chlusta pokarmem.
      Często jest to jednak bezobjawów widocznych. Pokarm cofa sie do góry przewodu
      pokarmowego i dostaje do dróg oddechowych. Dziecko wtedy kaszle. Ma ciągłe
      stany zapalne ukł. oddechowego. Takie pionizowanie w nocy zapobiega temu
      cofaniu pokarmu. Dlatego pierwsze objawy kaszlu ustępują. Jednak inne objawy
      jak świsty w płucach potrzebuje czasu. Ta treść pokarmowa, co tam się dostała
      musi zostać odkaszlnięta przez dziecko. Najlepiej je oklepywać pomagając mu w
      ten sposób pozbyć sie tego, co nagromadziło się przez jakiś czas w płucach.

3. Brzydki zapach z ust. Moze być powodem i grzybów i innych pasożytów (np.
      lamblii, robaków). Może byc także spowodowany przez reflux. Cofająca sie treść
      pokarmowa zakwasza przełyk. Nie dość, ze to bolesne, to jeszcze może dawać
      nieprzyjemny zapach.

Lekarz z tego co piszesz taki sobie. Spróbuj może jeszcze z nim podyskutować tą
      poprawę po "pionizowaniu", ale najlepiej jeszcze sama powalcz (z kilka dni) z
      oklepywaniem dziecka - wiesz jak to robić?
      • mplu Re: refluks, astma- pytanie do doswiadczonych mam 30.03.06, 13:21
        Dzieki sigvaris
        Ale nie napisalam tego dokladnie, plesniawki mial miesiac temu (przez 4 dni-
        wyleczone domowym sposobem). Teraz nie ma po nich sladu. Czy to moze oznaczac
        ze sa nadal w przewodzie pokarmowym? Daje mu ostatnio 'dobre bakterie' co jakis
        czas, to pewno nie ma co robic badania w tym kierunku teraz.
        Tomek spi od tygodnia w pionowej pozycji i w nocy ani w dzien w trakcie spania
        nie kaszle w ogole. Nie podkladalam mu kocyka- bo nie scierpi tego. Nadal
        bierze Flixotide 2 po 2 wdechy.
        Po obudzeniu odkaszluje czasami wilgotno. Takze czasami jak cos zje kaszle-
        wydaje mi sie ze odkaszluje gdy duzo zje- bo z produktami nie moge tego
        skojarzyc.
        Zastanawiam sie czy nie sprobowac mu odstawic calkowicie tych wziewow na jakis
        czas i przekonac sie co bedzie sie dzialo????? Wg mnie leki na astme- Ventolin
        i Flixotide nie dzialy na niego- a lekarz konsekwentnie twierdzil ze trzeba
        zwiekszac dawke sterydow. Co o tym sadzicie?????
        Chyba musze zmienic lekarza- pora pewno bedzie na anglojezycznego..... ale mam
        pietra
        Pozdrawiam
        Monika
        ps. o oklepywaniu wiem, ale Tomek tego nie cierpi jak mowie mu zeby odkaszlal
        bo jak nie to mama zacznie oklepywac to z reguly odkaszle.
    • nowajulka Re: refluks, astma- pytanie do doswiadczonych mam 29.03.06, 15:20
      Z teo, co wiem od lekarza, to nie tylko pH metria diagnozuje refluks. O ile
      poprawa nastepila po podniesieniu główki to lekarz może przepisać próbnie leki
      na refluks. Jeżeli nastapi poprawa po 2 tygodniach - wtedy ma się 100% pewnośc,
      że to refluks. Na ile leki te są szkodliwe - nie wiem. O to nie pytałam.
      A brzydki zapach z ust może byc spowodowane candidą. Jak wygląda Wasza dieta ?
      • mplu Re: refluks, astma- pytanie do doswiadczonych mam 30.03.06, 13:23
        A nasza dieta nie jest antygrzybiczna. Caly czas zastanawiam sie nad jej
        wprowadzeniem...
        Tomek je wszystko oprocz mleka- Bebilon Pepti pije.
        Zauwazylam ze kaszel czasami mu sie nasila po pewnych owocach.
        Dzieki nowajulka,
        Monika
        • nowajulka Re: refluks, astma- pytanie do doswiadczonych mam 30.03.06, 17:05
          Synek też kaszlał po owocach. I chrzakał.
          • ksaga Re: refluks, astma- pytanie do doswiadczonych mam 31.03.06, 10:52
            u nas podobny problem
            Paweł (20 miesiecy)jest leczony w kierunku astmy juz blisko rok
            ma przewlekły kaszel, ktory przechodzi w ostry stan i czesto konczy sie
            zapaleniem oskrzeli
            ostatnio kaszel jest bardzo uciązliwy , najpierw tylko w nocy, teraz juz i w
            dzien, dusi sie i krztusi, zbiera mu sie na wymioty
            kolejne syropki i zwiekszone dawki sterydow nie przyniosly rezultatow
            dobrze że istnieje takie forum, bo dzieki temu wiem o refluksie czy grzybach
            a pediatra nie raczył nawet napomknac o zrobieniu badan w tym kierunku

dzis wybieramy sie do pediatry -gastrologa
    • mada761 Re: refluks, astma- pytanie do doswiadczonych mam 29.03.06, 22:34
      Jeżeli podejrzeasz refluks to zrób w tym kierunkuk badania. u nas lekarz też
      bagatelizowała objawy, dla syna tylko odbijało się, ksztusił się po zaśnięciu,
      rzęźił w nocy, od lata chciałam dostać skierowanie na badania. W końcu
      zmieniliśmy lekarza, w lutym zrobiliśmy prywatnie prześwietlenie rtg z
      kontrastem (nie jest straszne, dziecko musi wypić płyn i robią prześwietlenie)
      wynik - refluks III stopnia (na IV możliwe).
      Dodam że jako niemowlak nigdy nie miał problemów z ulewanim, nie chlustał,
      potem nie wymiotował, dobrze przybierał na wadze. Nie daj się namówić na
      przeleczanie refluksu w ciemno bez badań, bo wystarczy że dziecko musi brać
      sterydy od astmy.
      Moj syn nie ma astmy, ale ma alergię, brał 1,5 roku claritine (obecnie przerwa,
      bo będziemy robić powtórne badania na alergię)
      My w kierunku grzybów nie robiliśmy badań, ale mieliśmy leczone dwa razy
      lamblie (I raz jak miał 1,5 roku, ostatnio II raz - w wieku 5 lat). I powim ci
      że tylko pierwszym razem dziecko miało biegunki, drugim razem nie, wręcz
      przeciwnie zatwardzenia. Ale stolce to u nas oddzielny problem.
      Także jeżeli uważasz że trzeba zrobić badanie na grzyby to zrób.

A może trzeba zmienić lekarza?

Pozdrawiam
    • abi_moon Re: refluks, astma- pytanie do doswiadczonych mam 10.04.06, 00:04
      Witaj! My jesteśmy dwa dni po wstępnej diagnozie która wyszła przy okazji
      badania trzeciego migdałka (który był głównym podejrzanym). Prawdopodobnie to
      jest refluks, mamy zdjęcie przełyku z widocznymi strunami głosowymi, na którym
      ja nic nie widzę, ale Pani Profesor wykonująca to badanie dopatrzyła się zmian
      typowych przy refluksie 
      Jutro idziemy do pediatryczki z tym wynikiem i zobaczymy co dalej.
      U nas przewlekły kaszel ciągnie się już prawie 3 lata, też ciągle zapisują nam
      sterydy, antybiotyki których ja raczej nie podaje. U nas nie wyszły dwa razy
      powtarzane testy skórne i testy z krwii (wszystko wziewne) robione 2 lata temu.
      Ale teraz u pięciolatki powinny już wyjść jakby co. Dwa razy robione bad. na
      pasożty i lamblie też nic nie było. Przy naszym kszlu brak napadów duszności,
      ale kaszel napadowy i dochodzi czasem w zaostrzeniach do takiego apogeum ze
      dziecko przez 50 min w ciągu godziny kaszle jakby chciała wypluć płuca i trwa
      to 24h do 48h. Ostatnio wyczytałam że istnieje wariant kaszlowy astmy – zespół
      carrao (czy jakoś tak). Astma nie musi być atopowa. Ztego co też wyczytałam RŻP
      często występuje przy astmie, lub też astma – ciągły kaszel prowadza do
      powstania RPZ, bo tak też może być…
      Dopisze jak już będę po wizycie co wiem więcej
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka