Dodaj do ulubionych

pasozyty-pytanko

31.03.06, 08:54
czy jeżeli dziecko ma podejrzenia (4 miesiące) to powinnno bieć badania w kierunku pasozytów? Kto o tym decyduje? Kiedy powinnam sie zgłosić do alergologa?
Obserwuj wątek
    • kerstink Re: pasozyty-pytanko 31.03.06, 09:06
      Ty sama mozesz decydowac o badaniu platnym. Jesli w ramach NFZ, to lekarz. Sporo
      alergologow i pediatrow pasozyty nie bierze pod uwage.
      Co twojemu dziecku jest ?
      K.
      • asiadd1 Re: pasozyty-pytanko 31.03.06, 09:25
        czerwone policzki, czasem aż krostowate, najczęciej po nabiale i nie wiem czym jeszcze
        • kerstink Re: pasozyty-pytanko 31.03.06, 09:26
          Zacznij od odstawienia nabialu, zobaczysz, czy cos sie zmieni. Dlaczego
          podejrzewasz pasozyty ?
          K.
    • cubus1 Re: pasozyty-pytanko 31.03.06, 09:54
      Do alergologa mozesz jak najbardziej zglosic sie juz teraz.Potrzebujesz
      skierowania od pediary.Polecam raczej przychodnie przyszpitalne gdyz z
      doswiadczenia wiem ze raczej oni biora pasozyty pod uwage czyli kompleksowa
      diagnostyke.
      Niestety w przychodniach przyszpitalnych troche sie czeka i na wizyte i juz w
      dniu wizyty.To jedyny minus.
      Co do badan kalu na pasozyty proponuje najpierw je wykonac- jeszcze przed
      wizyta u alergologa.Pediatra moze zlecic badanie 3 krotne w kierunku pasozytow,
      za lamblie i grzyby musisz zaplacic sama.
      Ale mysle ze warto, warto rowniez popytac dziewczyn o konkretne laboratorium
      polecane w Twoim regionie.
      Zwazywszy ze badanie kalu jest kompletnie bezbolesne dla dziecka, ze obecnosc
      pasozytow moze dawac pozytywne wyniki w testach skornych, z krwi pod katem
      alergi to jednak polecam wpierw wyeliminowac opecje zakazenia pasozytniczego.
      Pozdrawiam
      • asiadd1 Re: pasozyty-pytanko 31.03.06, 10:25
        dopiero szukam informacji, zaraz wychodze, ale jak wróce to jeszcze doczytam Wasze rady. nabiał już dawno odstawiłam i była poprawa
    • sigvaris Re: pasozyty- mleko 31.03.06, 11:24
      Zawsze (prawie) jak są pasożyty u małych dzieci jest nietolerancja mleka i
      produktów mlekopochodnych. Badania krwi są często przy pasożytach identyczne
      do badań na alergie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka