asiadd1 31.03.06, 08:54 czy jeżeli dziecko ma podejrzenia (4 miesiące) to powinnno bieć badania w kierunku pasozytów? Kto o tym decyduje? Kiedy powinnam sie zgłosić do alergologa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kerstink Re: pasozyty-pytanko 31.03.06, 09:06 Ty sama mozesz decydowac o badaniu platnym. Jesli w ramach NFZ, to lekarz. Sporo alergologow i pediatrow pasozyty nie bierze pod uwage. Co twojemu dziecku jest ? K. Odpowiedz Link Zgłoś
asiadd1 Re: pasozyty-pytanko 31.03.06, 09:25 czerwone policzki, czasem aż krostowate, najczęciej po nabiale i nie wiem czym jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: pasozyty-pytanko 31.03.06, 09:26 Zacznij od odstawienia nabialu, zobaczysz, czy cos sie zmieni. Dlaczego podejrzewasz pasozyty ? K. Odpowiedz Link Zgłoś
cubus1 Re: pasozyty-pytanko 31.03.06, 09:54 Do alergologa mozesz jak najbardziej zglosic sie juz teraz.Potrzebujesz skierowania od pediary.Polecam raczej przychodnie przyszpitalne gdyz z doswiadczenia wiem ze raczej oni biora pasozyty pod uwage czyli kompleksowa diagnostyke. Niestety w przychodniach przyszpitalnych troche sie czeka i na wizyte i juz w dniu wizyty.To jedyny minus. Co do badan kalu na pasozyty proponuje najpierw je wykonac- jeszcze przed wizyta u alergologa.Pediatra moze zlecic badanie 3 krotne w kierunku pasozytow, za lamblie i grzyby musisz zaplacic sama. Ale mysle ze warto, warto rowniez popytac dziewczyn o konkretne laboratorium polecane w Twoim regionie. Zwazywszy ze badanie kalu jest kompletnie bezbolesne dla dziecka, ze obecnosc pasozytow moze dawac pozytywne wyniki w testach skornych, z krwi pod katem alergi to jednak polecam wpierw wyeliminowac opecje zakazenia pasozytniczego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
asiadd1 Re: pasozyty-pytanko 31.03.06, 10:25 dopiero szukam informacji, zaraz wychodze, ale jak wróce to jeszcze doczytam Wasze rady. nabiał już dawno odstawiłam i była poprawa Odpowiedz Link Zgłoś
sigvaris Re: pasozyty- mleko 31.03.06, 11:24 Zawsze (prawie) jak są pasożyty u małych dzieci jest nietolerancja mleka i produktów mlekopochodnych. Badania krwi są często przy pasożytach identyczne do badań na alergie. Odpowiedz Link Zgłoś