Dodaj do ulubionych

poczatkujaca w alergi

16.05.06, 21:47
czesc dziewczyny jestem zupelnie zielona wpod tym wzglendem wiec prosze was o
rade
Moja coreczka ma 2,5m od urodzenia miala bardzo sucha skure potem zaczely
pojawiac sie czerwone plamki i skura jest jeszcze bardziej wysuszona lekarz
stwierdzil ze to alergia ja jem sam chleb kasze ryz i ziemniaki a zadnej
poprawy nie ma od kilku dni mam ja dokarmiac Nutramigenem 200 ml na dzien
ale poprawy nadal nie widze. dodam tylko tyle ze kupki robila bardzo czeste
troszke wodniste ale kolor ok. Bardzo ladnie przybierala na wadze. Ale nie
mam pojecia na co moze byc uczulona czy mozna zrobic jej testy z krwi czy
jest w tym sens bo lekarz powiedzial ze sa malo wiarygodne. bardzo was prosze
doradzcie mi cos
Obserwuj wątek
    • nowajulka Re: poczatkujaca w alergi 16.05.06, 22:35
      Najpier zrób badanie mykologiczne kału i wyklucz kandydozę. Jasny ryż i
      ziemniaki są pozywka dla tego grzyba.
      Co dokładnie jesz ?
      • lalisia78 Re: poczatkujaca w alergi 17.05.06, 08:07
        no wiec jem tak sniadanie sam chleb czasami z serem z mleka koziego
        obiad zupa na wywarze z marchewki i pietruszki z roznymi kaszami 2 danie same
        ziemniaki lub kasza gryczana albo ryz z jablkiem
        kolacja znowusam chleb z cherbata
        miedzy czasie przegryzam wafle ryzowe
        • kruffa Re: poczatkujaca w alergi 17.05.06, 10:28
          A kto ci zalecił tak kretyńską dietę? (sorry, ale inaczej nie mogę tego określic).
          Parę produktów i ser kozi? Przecież nie wolno jeśc ŻADNEGO nabiału. A jesteś
          pewna, że chleb nie zawiera mleka i polepszaczy?
          A w czym pierzesz rzeczy dziecka - może to od proszku?
          Tutaj masz dietę:

Wapń w tabletkach - 2 x 1000 mg na dobę.

1. kasze i mąki wszystkie
          2. miesa - wszystkie bez wolowiny i cieleciny z zastrzezeniem, zeby uwazać
          na te kupne np. kurczaki - gotowane i pieczone NIE WOLNO WĘDLIN !!!
          3. warzywa: typowo polskie bez selera, pomidorów i papryki
          4. owoce polskie bez truskawek, malin, poziomek, winogron
          5. do picia: slaba herbata i kawa, soki i kompoty domowe
          6. zupy: na wywarach z warzyw, z dodatkiem oleju (bez wywarów miesnych)
          7. tluszcze: oliwa, smalec domowy
          8. slodycze: domowe bez bakali, kakao, miodu
          9. przyprawy: sól i cukier

Kruffa
          • lalisia78 Re: poczatkujaca w alergi 17.05.06, 10:33
            pior w platkach mydlanych
            nie jem nic co zawiera jajka i nabial po wieprzowinie ostatnio tez dostala
            strasznej wysypki.
        • ana256 Re: poczatkujaca w alergi 17.05.06, 12:52
          Dieta matki karmiącej jest bardzo wazna. Nie może byc zbyt ograniczona.
          Problemy o których piszesz najprawdopodobniej związane są z twoja dietą (
          dzicka jest malutkie a problem już trwa od jakiegoś czasu).
          Zastanów się nad chlebem czy nie jesz go za dużo? Rodzaj kasz ?
          No i jabłko czy jesz surowe czy gotowane?
    • maladorotka Re: poczatkujaca w alergi 17.05.06, 11:00
      Lalisia, nie bierz sobie do serca tych bab, a dieta nie jest kretynska, tylko
      uboga, ale one lubia wyzywać. Alergia twojego synka moze totalnie nie miec nic
      wspolnego z dieta, bo moze byc objawem alergii wziewnej. czy mala bierze jakies
      leki przeciwalergiczne?
      • lalisia78 Re: poczatkujaca w alergi 17.05.06, 11:04
        tak bierze ketotifen i jak ja bardzo obsypie jeszcze clemastinum
        • maladorotka Re: poczatkujaca w alergi 17.05.06, 11:08
          ale objawow nie ma ze strony ukladu oddechowego, nie kaszle, nie ma kataru? A
          podawalas kiedys claritine, bo maja coreczka ma takie objawy jak twoje dziecko i
          jak bierze claritine to jest ok.
          • lalisia78 Re: poczatkujaca w alergi 17.05.06, 11:18
            nie ona ma tylko objawy skorne jutro wybieram sie do alergologa prywatnie bo w
            przychodni czeka sie 3 m na wizyte mam nadzieje ze cos doradzi. Przy
            dokarmianiu Nutramigenem skora troszke ladniejsza tzn nie taka czerwona
            • maladorotka Re: poczatkujaca w alergi 17.05.06, 11:43
              Dobrze by bylo zeby zrobiono dziecku testy skorne takze na alergeny wziewne, bo
              niestety te tez daja efekt na skorze, powodzenia.
              • konkubinka Re: poczatkujaca w alergi 17.05.06, 12:57

Troche rozumiem Twoja postawe.Sama podeszlam do tematu z dystansem.Dwa lata temu
                trafilam do dr M przez przypadek (mieszkam w poblizu Vega Medica)Kiedy po
                dluzsej rozmowie zasugerowala zrobienie badan na lamblie u swojej kolezanki
                zrazilam sie.Nie dosc ze wizyta droga to jeszcze laboratorium poleca znajome.
                I tak od tamtej pory bujam sie z chorujacym dzieckiem .Sek w tym ze ona choruje
                to na to to na tamto i wlasciwie na nic konkretnie.
                Szukalam w rozych miejscach i powiem Ci , ze widze ze i tu sie szuka.Sa rodzice
                poszukujacy alergologa, dermatologa, pediatry poprostu itp.I nie ma sie co
                dziwic , ze chce sie trafic do dobrego specjalisty a dr M jest nim napewno jesli
                chodzi o grzyby i pasozyty.DO tego leczy naturalnie a np dla mnie to bardzo wazne.
                Jesli chodzi o laborantow.Wykonywalam badanie na lamblie i nawet lekarz
                -alergolog , ktory nam je zlecil byl zdziwiony moim pytaniem ile razy zaniesc
                kał."Teraz sie juz nie powtarza!"-tak mi powiedzial i alergolog i laborantki.
                I powiem CI ze gdybym miala wiedze na temat , w ktorym labie w Warszawie pracuje
                jakis laborant po weterynarii to niekoniecznie udalabym sie do dr K.Ale takiej
                wiadomosci nie mam.
                Nie trzeba nabijac im kasa portfela.Mozna zrobic badanie na Banacha w szpitalu
                ale nie ma pewnosci , ze otrzymamy na nie skierowanie z rejonu .Bo akurat na
                Banacha robia to badanie bardzo dobrze,w ramach NFZ.
                Jeszcze co do kasy, tak juz na marginesie.
                Nauczylam sie jednego , ze profesjonalista sie ceni ale takze inwestuje w swa
                wiedze i poszerzanie umiejetnosci.I nie mozna z gory zakladac , ze chce nas ktos
                oszukac .Ja tak do tego podeszlam dwa lata temu i teraz pluje sobie w brode.

w temacie watku:
                na testy skorne jest za wczesnie skoro dziecko ma 2,5 miesiaca.
                • konkubinka to było do małejdorotki 17.05.06, 12:57

• patyska maladorotko... 17.05.06, 14:23
                skoro juz jestesmy przy babach lubiacych wyzywac, to powiem ci wprost, ze twoje pierdoly o tym, ze 2,5
                miesieczne dziecko moze miec wziewke, albo ze mozna robic testy skorne, albo dawac claritine to to jest
                wlasnie takie kretynstwo, ze juz chyba nawet nie smieszne sad
                • maladorotka do patyska. 17.05.06, 14:27
                  Nie wyzywaj mnie od kretynek, moj blad, nie doczytalam, ze malenstwo ma 2,5
                  miesiaca, tylko 2,5 roku.
                  • patyska Re: do patyska. 17.05.06, 14:41
                    skoro nie widzisz roznicy miedzy slowem "kretynka" a "kretynstwo" to juz nie moja wina, ale nie
                    nadinterpretuj moich slow i nie wmawiaj mi, ze nazwalam cie kretynka. a odpowiadajac na posty czytaj je
                    uwazniej, bo takim "niedoczytaniem" mozesz komus bardzo zaszkodzic.
                    • maladorotka Re: do patyska. 17.05.06, 14:43
                      wiesz co, jest miedzyn ami pewna roznica, potrafie przyznac sie do bledu, ale ta
                      wymina zdan niczego juz nie wnosi.Malenkie 2,5 miesieczne dziecko powinno byc
                      pod opieka dobrego alergologa.
                      • patyska Re: do patyska. 17.05.06, 14:52
                        nie pewna tylko znaczna:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=41930981&a=41954677
                        ja w przeciwienstwie do ciebie nikogo nie wyzywam. przyznac sie do bledu to nie to samo co przeprosic.
            • lalisia78 Re: poczatkujaca w alergi 17.05.06, 14:38
              dziekuje wam dziewczyny za wasze odpowiedzi diete zalecil mi pediatra ale pujde
              do alergologa ona napewno powie dokladnie co mam jesc
      • kruffa Re: poczatkujaca w alergi 17.05.06, 14:22
        Nie jest kretyńska? Ser kozi, chleb ze sklepu i do tego 5-6 produktów bez składu
        i ładu?
        Ja jestem można powiedziec weteranka diety przy karmieniu. Byłam na niej z
        córka, jestem teraz z synem, byłam cała ciaze. Mozna stosowac diete
        kilkuskładnikowa ale musi miec one rece i nogi i jakies założenia.
        A do autorki watku - poczytaj sobie ten watek:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=8115172
        Kruffa
    • tsikorka Re: poczatkujaca w alergi 17.05.06, 13:04
      a próbowałaś kąpać w balneum? u nas to pomogło. synek reagował suchą skórą i
      czerwonymi plackami nawet na zmianę opakowania tego samego proszku. teraz
      kąpiemy w barneum hermal plus i smarujemy balneum baby krem i jest ok. a propos
      proszku poleceam jelpa.
      o testach z krwi wiem, że są barziej wiarygodne niż skórne, tylko nie orientuję
      się czy takiemu małemu dziecku można je już zrobić. lekarze z przychodni nie
      chcą ich zalecać bo są bardzo drogie. panel ok. 10 testów (jakie zostaną
      wykonane decyduje lekarz na podstawie wywiadu przeprowadzonego z rodzicem)
      prywatnie kosztuje ok. 250 - 300 zł. na tej podstawie lekarz ustawił mi
      odczulanie - bardzo poskutkowało.
      a claritine, clarinase to można podawać dzieciom od 6 mcy. takie informacje mam
      od naszego pediatry. zaznaczam, tylko że nie jest alergologiem. radzę się
      upewnić.
      co do diety to też się katuję. ale uważam że warto. generalnie jem to co
      napisała kruffa. wyraźnie przestrzegam przed wywarami mięsnymi. bardzo
      uczulają, dodatkowo wzdymają i powodują gazy udziecka.
      pozdrawiam.
      • lalisia78 a czy moge... 17.05.06, 14:44
        np powidlo ze sliwek lub dzem z czarnej porzeczki robione w domu samemu bez
        konserwantow??
        • maladorotka Re: a czy moge... 17.05.06, 14:46
          pestkowce powoduja kolki u maluszkow.
          • lalisia78 Re: a czy moge... 17.05.06, 14:52
            wiem ze jej wysypka jest spowodowana moja dieta ale sama nie wiem co moge jesc
            czego nie dlatego jem to co napisalam bo nie powinno uczulac z sera zrezygnuje
            czasami zjadlam kawalek krulika ale co do sniadan to nie mam pojecia. Kasze jem
            rozne gryczana, jeglana, jeczmienna, kuskus
            • maladorotka Re: a czy moge... 17.05.06, 14:54
              sa drzemy bezcukrowe w sklepach i bez konserwantów, co do dzemu z porzeczek, to
              drobnopestkowiec, nie powinien uczulac.
            • maladorotka Re: a czy moge... 17.05.06, 14:55
              Boze, ale byka strzelilam, dżemy, of coursesmile
        • kruffa Re: a czy moge... 17.05.06, 15:19
          Możesz spokojnie smile) Pamiętaj tylko aby były bez żelfixów.

Kruffa
        • tsikorka Re: a czy moge... 17.05.06, 16:32
          u nas sprawdziy się znakomicie włśnie powidła ze śliwek i dzem z czarnych
          porzeczek.
          co do kasz to mam mieszane odczucia, co prawda nie było reakcji alergicznych
          ale zaobserwowałam silne gazy u synka. nie mogę nadużywać.
          • lalisia78 Re: a czy moge... 19.05.06, 12:13
            no i alergolog kazal odstawic nutramigen wcale go nie dawac oraz powiedziala ze
            mam jesc wiecej rzeczy mieso z indyka krulika buraczki wedliny z drobiu i od
            czasu do czasu moge zulty ser ze najgorsze jest mleko slodkie nie przetworzone
            pozmieniala takrze masci malutkiej jak za 6 tyg nie bedzie poprawy przyjsc
            ponownie
            • kruffa Re: a czy moge... 19.05.06, 19:06
              Sorry za zgryźliwośc, ale poszukaj innego alergologa, bo wedliny ze sklepu a już
              drobiowej to by mnie na torturach nie zmusili do zjedzenia w czasie karmienia, a
              własnie karmię syna na dodatek u nas jak na razie nie ma żadnych objawów alergi.
              To sam chemiczny syf - nic więcej. Jesli by mnie nie było stac na wedlinę bez
              konserwantów, to wolałabym nie jeśc żadnej niż własnie tą sad
              I pozwoliła ci jesc żółty ser? Taki zwykły ze sklepu?
              A jakie maści ci przepisała?

Kruffa
              • konkubinka Re: a czy moge... 19.05.06, 19:29
                Kruffa
                Maladorotka pisze ze drobnopestkowe nie uczulaja raczej , a mnie alergolog
                powiedzial ze przede wszystkim one sa do odstawienia.Zalecil za to wedline ale z
                indyka nie ogolnie drobiowa.Jak tu nie zglupiec?
                • lalisia78 Re: a czy moge... 19.05.06, 22:30
                  no ja tez mam jesc z indyka albo poledwice zamierzam sobie sama robic taka
                  wedline a nie ze sklepu bo wiem ze one nie sa dobre. A co do sera to tak taki
                  zwykly zolty ser ale dopiero jak skora bedzie ok zeby zoaczyc jak dziecko
                  zareaguje bo najgorsze jest mleko norumalne a ze przetworzone juz nie jest
                  takie grozne. Mam masc ELIDEL droga ale wazne ze bez sterydow. a natluszczac ja
                  mam mascia cholesterolowa
                • kruffa Re: a czy moge... 20.05.06, 06:52
                  Porzeczka np. może byc. Nie wolno malin, truskawek i poziomek. Resztę możesz
                  tesrowac.
                  Wędlin ze sklepu NIE WOLNO ŻADNYCH !!!! Jesli masz dostęp do wędlin robionych na
                  soli np. od Mądrego - to potem możesz je przetestowac, tylko że te wędliny
                  (przynajmniej tam gdzie ja je kupuję) kosztują +/- 50 pln za kg.

Kruffa
    • lalisia78 jaki krem 23.05.06, 12:22
      dziewczyny mam do was jeszcze jedno pyt b zapomnialam zapytac alergologa. Jaki
      krem przeciwsloneczny moge urzywac??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka