Dodaj do ulubionych

Co mam robić?

18.05.06, 09:29
Mój synek odurodzenia jest alergikiem.Dopóki karmiłam go piersią (byłam na
diecie) było prawie idealnie. Później przeszedł na Babilon pepti, ale
pojawiały się objawy skórne, które nasilały się w okresie wiosenno-letnim. Na
te objawy pomagał Elidel. Obecnie synek ma całe dłonie szorstkie, w strupach,
to samo w zgięciach rąk, zaczyna się to przenosic pod kolanka i na buzke.
Byliśmy u lekarki przepisala robiana masc natluszczajaca, ale nie pomaga. Na
testy tez nie chce nas posłać twierdzac, ze z tego wyrosnie. Obecnie synek ma
3, 5 roku. Już nie wiem co mam robic. Synek wyglada coraz gorzej i nie wiem
jak mu pomoc. Może macie jakies propozycje. Znajoma mówiła cos o kremie
Belineum. Może on by pomógl.
Obserwuj wątek
    • alabama8 Re: Co mam robić? 18.05.06, 10:04
      Wyduś z pediatry skierowanie do alergologa lub możesz zapisać dziecko do
      dermatologa (tu skierowanie nie jest potrzebne). Pediatra niewiele pomoże na
      takie zmiany, na razie możesz poprosić o receptę na 10% maść mocznikową -
      trochę zlagodzi skórę i biegnij do specjalisty.
      • malgos_wo Re: Co mam robić? 18.05.06, 10:12
        Ja bym zmieniła alergologa. ten nie pomógł to może inny... Swoją drogą polecam
        kąpiele w Oilatum(bardzo dobrze natłuszcza skórę dziecka) a po kąpieli do
        smarowania krem oilatum. My stosowalismy, skóra wygląda ślicznie. Jedyna wada
        to cena ok 55 zł ale jest bardzo wydajne.
    • patyska Re: Co mam robić? 18.05.06, 10:22
      czyli twoj ma identycznie jak moj - koinecznie idz z nim do alergologa, bo musicie znalezc co go uczula,
      a to proste nie bedzie, bo w tym wieku to juz nie tylko pokarmowo, ale i wziewnie, i kontaktowo, i
      krzyzowo moze cos uczulac. a co twoj syn je? a czy ma katarki, albo przytkany, swedzacy nosek lub
      oczki?
      • olgiusza Re: Co mam robić? 18.05.06, 10:41
        Był pod opieką dermatologa a od 1,5 roku alergologa. Dwa tygodnie temu bylismy
        wlasnie u alergologa, ale stan mimo wszystko sie pogarsza. oprócz reakcji
        skornych ma jeszcze zapuchniete oczy, ktroe go swedza. Wyglada coraz gorzej. Na
        wizyte czekalam miesiac i nic nie pomogła sad Kataru nie ma, ale spi z otwarta
        buzka i czasem pochrapuje.
        • patyska Re: Co mam robić? 18.05.06, 11:01
          zmien alergologa sad przyjrzyj sie diecie syna, zrobcie testy - i niech jakis konowal da mu leki, bo dzieciak
          skonczy jako astmatyk.
        • mamaku Re: Co mam robić? 18.05.06, 11:03
          Przede wszystkim poszukaj dobrego alergologa, a doraźnie sprwdzonego
          dermatologa. Straj się unikać sterydów, bo mają szkodliwe skutki uboczne. U nas
          na łuszczące się potwornie dłonie (ale dotyczy to także innych części ciała)
          rewelacyjnie działał krem mocznikowy KERMUREN 10. Nic innego nie pomagało, żadne
          środki natłuszczajace ani nawilżające, a po kremie mocznikowym wszystko zniknęło
          w ciagu kilku dni i nigdy wiecej się nie powtórzyło. Jednak trzeba go wypróbować
          na małym kawałku skóry, bo miejsca zmienione może trochę drażnić, lepiej to
          sprawdzić. Teraz pielęgnujemy skórę serią dla atopików z SVR i jesteśmy bardzo
          zadowoleni. Cena trochę powala (żel pod prysznic ok. 70 zł, fluid do ciała ok.
          80 zł), ale butelki są duże (500 ml) i bardzo wydajne, a efekty pielęgnacji są
          imponujące. A jeśli chodzi o chrapanie i spanie z otwrtą buzią, to polecam
          wizytę u laryngologa. U nas podobne objawy towarzyszyły przerośniętemu trzeciemu
          migdałkowi (częsta przypadłość małych alergików). Po usunięciu skończyło się
          chrapanie, bezdechy i "stójki na głowie" podczas snu.
          • olgiusza Re: Co mam robić? 19.05.06, 08:17
            Dzieki za rady. Kupilam wczoraj krem mocznikowy. Pani w aptece po obejrzeniu
            raczek mojego synka powiedziala, że krem z mocznikiem będzie lepszy od Balneum i
            Oilatum gdyż dodatkowo zatrzymuje wode. Zobaczymy, mam nadzieje,ze pomoze. Mamy
            juz skierowanie do laryngologa i czekamy na wizyte. Jeszcze raz dziekuje
            wszystkim za rady smilePozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka