Dodaj do ulubionych

czestotliwosc

30.05.06, 11:19
pewnie bylo o tym setki razy, ale i tak zapytam, bo nie mam czasu grzebac w necie: mam wrazenie, ze
pewne rzeczy Jeremiego uczulaja tylko wtedy, gdy je je czesto. na przyklad najzwyklejsza suszona
sliwka w sloiczku gerbera - podana od czasu do czasu nie szkodzi, ale czesciej - zaczerwienia pupe. to
samo z gruszka i jeszcze paroma rzeczami. dlaczego??? o co chodzi???
dzieki
Obserwuj wątek
    • asia_nie Re: czestotliwosc 30.05.06, 11:41
      Byc moze to kwestia tzw. reakcji opoznionej? Kajetan moze 7 dni jesc po
      lyzeczce jogurtu/masla a 8 go wysypuje...

pozdr
      J

------------------------------
      Quand le doigt montre le ciel,
      l'imbécile regarde le doigt.
      • patyska Re: czestotliwosc 30.05.06, 11:53
        a czy jak zje w srode a potem nie to wysypuje Kajtka w nastepny czwartek? wink
        • asia_nie Re: czestotliwosc 30.05.06, 12:00
          Prawde mowiac, takiego testu jeszcze nie przeprowadzalamsad Z ostatnia
          prowokacja "zbiegl" nam sie 3 tyg. katar, potem wysypaly nas nieszczesne "eko"
          jabluszka, a teraz to chyba (niestety) nasz pierwszy plyn do kapieli "z piana",
          ktory Kajetan uwielbia (i co ja mam zrobic?). Z nastepna prowokacja nabialem
          czekamy na "czysta" skore.

------------------------------
          Quand le doigt montre le ciel,
          l'imbécile regarde le doigt.
          • patyska Re: czestotliwosc 30.05.06, 12:32
            hmmm...
            a wiesz, mozna chyba znalezc eko-plyn do kapieli. ja na przyklad kupilam Jeremiemu mydlo, ktore ma...
            3 skladniki! czyli wsio jak nalezy - max natury, minimum chemii. z tego co kojarze jakas roslinka sie pieni
            naturalnie. popatrze na ten swoj sklep ekosfera czy nie maja plynow wink
    • atopik Re: czestotliwosc 30.05.06, 14:21
      Może jest to związane z podrażnioną śluzówką jelit ? Surowe owoce mogą bardziej
      podrażniać przez co przy dłższym podawaniu moga wystepować niekorzystne objawy.
      Najlepiej byłoby testować samodzielnie ugotowana gruszkę... sad
    • xxxinkaxxx Re: czestotliwosc 30.05.06, 14:32
      moja teoria, jak najbardziej subiektywna smile:

niestety te sloiczki sa sporzadzane ze sliwek suszonych chemicznie- przy
      udziale siarki i byc moze, ze kiedy Jeremi je czesciej, to tej siary ma za duzo?

a moze, na potwierdzenie/odrzucenie mojej teorii zmiksujesz mu
      sliwki 'niesiarkowane'?

pozdr
      • patyska Re: czestotliwosc 30.05.06, 15:11
        a sprobuje obalic/potwierdzic te teorie wink dostawal tez niesiarkowana sliwke, ale codzien i pupa byla
        czerwona. ale jak dostaje codzien ze sloika to nie ma czerwonej... kurcze. o co chodzi... ??? wink
        • nowajulka Re: czestotliwosc 30.05.06, 23:19
          O dodatki....................
          • beciaw2 Re: czestotliwosc 31.05.06, 08:05
            Ja swego czasu też tak mialam z małą i wysnułam sobie w "swoim małym rozumku"
            następującą teorię: jak coś uczula tylko tyćko-tyćko to reakcja alergiczna jest
            ale na tyle nieznaczna że nie daje oznak na zewnątrz. Jednak gdy za często
            podaje się ten minimalny alergen to reakcje się nasilają i wyłażą na skórę.
            To moja teoria, nie wiem czy słuszna.
            A jeśli chodzi o Jeremiaszka, suszone śliwki i zaczerwieniony odbyt, to może
            chodzi o coś innego. Śliwki dość mocno przeczyszczają, jeśli zbyt często robi
            po nich kupę to może odbyt jest po prostu podrażniony a nie zalergizowany?
            Ot taka teoria do przemyślenia.
            • patyska Re: czestotliwosc 31.05.06, 09:03
              musze Beciuniu pokombinowac, bo to wszystko dziwne - tak jakby chamskie sliwy z siara nie czerwienily
              pupy a eko owszem, ale to nie jest 100%, musze popatrzec wink
    • pytkasia Re: czestotliwosc 31.05.06, 21:29
      Na stonach anglojęzycznych czytałam o "diecie rotacyjnej", która polega na tym,
      że produkt alergizujący je się w małych ilościach, z zachowaniem conajmniej
      tygodniowego odstępu pomiędzy kolejnym spożyciem. Wtedy nie następuje reakcja
      alergiczna. Nie pamiętam gdzie to było, jak znajdę to podam adres lub streszczę.
      • ana256 Re: czestotliwosc 01.06.06, 00:49
        Male sprostowanie do diety rotacyjnej.
        Dieta rotacyjna polega na podawaniu określonych pokarmów w określonych
        odstępach czasu. takie postępowanie pomaga rozpoznac reakcje alergiczną w
        wypadku kiedy dotychczasowa dieta jest rozbudowana i trudno zidentyfikowac
        bezpośrednia przyczyne uczulenia.
        Jeżeli chodzi o odstępy czasowe to minimalna przerwa to jest cztery dni.

Oczywiście sa reakcje spowodowane tym że dany produkt podawany jest zbyt czesto.
        i w zbyt duzych ilościach.
        Wtedy po zmiejszeniu porcji i robieniu odpowiednich przerw reakcje moga się
        wyciszyc.
        Natomiast jeżeli występuje oczywista reakcja alergiczna np. na białko jajka czy
        soje czy mleko krowie nalezy ten produkt po prostu wyeliminowac z diety.
        W tym przypadku podawanie np. mleka w tygodniowych odstepach czasu nie
        przyniesie zadnego efektu.
        Czas eliminacji jest sprawą indywidualną, kazdy organizm reaguje inaczej.

• pytkasia Re: czestotliwosc 06.06.06, 14:43
      Rozwaz jeszcze jedną mozliwość. William Walsh, alergik i alergolog, pisze nie
      tylko o efekcie akumulacji, ale też o addytywności. Dotyczy tylko alergii o
      opóźnionej reakcji i alergii na wiele pokarmów. Polega to na tym, że zjedzenie
      niewielkich ilości różnych produktów daje taki sam efekt jak zjedzenie tego
      samego (np śliwek) w większej ilości. I tak w przypadku uczulenia na kwasy
      organiczne (z jego praktyki wynika,że uczulają nie tylko białka), zjedzenie
      małej ilości śliwek (zawierają kwas asparaginowy i cytrynowy)jest ok, ale tyle
      samo śliwek i inne kwaśne produkty, takie jak cytrusy, ziemniaki, truskawki,
      nektarynki, winogrona, jabłka, brzoskwinie, pomidory, cukierki lub leki z kwasem
      fumarowym - dają reakcję alergiczną. Pozdrawiam.
      • ana256 Re: czestotliwosc 06.06.06, 16:58
        Nietety nie czytałam tej ksiązki ale znalazłam spis treści. wydaje mi sie że
        jest to ciekawa pozycja warta przeczytania.
        Z tego co widziała w spisie treści to wydaje mi się że jest to pozycja kktóra w
        przystępny sposób opisuje mechanizmy alergii w ujeciu środowskowym.
        Tez polecana pozycja była książka Alergia i Nietolerancja pokarmowa autorstwa
        jednego z największych autorytetów - dr Jonatan Brostoff ( chyba nie było
        wznowień a szkoda).
        Wydaje mi się że to co piszesz o kwasach organicznych to jest tylko pewien
        wycinek tego co aoutr mówi o alergii .
        czynniki srodowiskowe są bardzo ważne i zawsze powinny byc uwzględniane. taki
        nurt od dawna lansowany przez alergologów środowiskowych.
        Jednym z prekursorów takiego ujecia problematyki alergii jest dr Rapp z USA.
        Dr tak tłumaczy to że raz reagujemy na dany czynnik a drugi raz nie;
        nazywa to efektem beczki;
        Organizm wystawiony jest na dzialanie szeregu czynników zewnetrznych - kurzu,
        plesni, chemikalów, pokarmów, pyłków. Jezeli dziala sprawnie to organizm nie
        reaguje ( beczka nie wypełniła się calkowicie). jezlei natomiast zaistnieją
        takie okoliczności ze w otoczeniu występi nadmiar jakiegoś czynnika to
        zdolności obronne organizmu zostaje przekroczone ( beczka wypełnia się i
        zawartość wylewa).
        W taki sposób tłumazcy występowanie chorób o podłożu alergicznym gdzie objawy
        są opóźnione, często nie zauważalne prze jakiś okres czasu, gdzie objawy (
        bardzo rózne) występują z róznym nasileniem i częstotliwościa.

Jeżeli chodzi o reakcje na pokarmy to (zwłaszcza u małych dzieci) najczęstszą
        przyczyną są pokarmy. Wiem że najtrudniej zorientowac się co uczula kiedy
        reakcje występują póżno, no jezeli dieta jest juz trochę rozbudowana.
        Poza tym uczulające białka występujące w pokarmach mają podobną budowę.
        W każdym pokarmie występuje kilka takich białek ( tzw. alergeny główne i tzw
        alergeny mniejsze). Dieta wymaga wnikliwej analizy w odniesieniu do
        występujących objawów. Oczywiście przy równoczesnym przeanalizowaniu czynników
        środowiskowych.
        Pozdrowienia. Powiedz gdzie jest dostępna ksiązka ineernet czy księgarnie też.?
        pozdrowiena.

• pytkasia Re: czestotliwosc 06.06.06, 20:30
      Masz rację - streściłam tylko mały wycinek tego co autor pisze o wywyoływaniu
      reakcji alergicznej (to przez te śliwki wink). Reszta zasadniczo pokrywa się z
      tym co napisałaś Ty! Także nie wiem czy potrzebujesz czytać... Ale generalnie
      polecam, bo autor zna to zagadnienie również od praktycznej strony, wie np. że
      dużo glutaminianu sodu znajduje się w kukurydzy gotowanej w kolbie, a dużo mniej
      - gdy ziarna gotowane są po wyłuskaniu z kolby. Ja pożyczyłam książkę z
      Biblioteki Uniwersyteckiej w Warszawie. Gdybyś nie miała okazji tam, może
      bezpośrednio w wydawnictwie Amber tel (22) 620-40-13, 620-81-62.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka