Dodaj do ulubionych

AZS- ile razy dziennie kąpiel?

31.05.06, 21:16
Czy wskazane jest kilka kapieli dziennie?
Obserwuj wątek
    • oliwiaen Re: AZS- ile razy dziennie kąpiel? 31.05.06, 22:23
      Raczej 1 kąpiel na tydzień - w AZS skóra się bardzo wysusza. Od kiedy synek
      zaczął chodzić - a tym samym bardziej się brudzić - przecieramy go wilgotnymi
      chusteczkami, a kąpiel ma najwyżej 2 x w tygodniu, myjemy go Oilatum i na to
      jeszcze krem Balneum - dopiero przy takim systemie skóra przestała przypominać
      papier, a synek mniej się drapie i cała skórka wygląda dużo lepiej.
      • kruffa Re: AZS- ile razy dziennie kąpiel? 31.05.06, 23:33
        No własnie to jest największy bład. Na początku kąpałam córkę rzadko i ciągle
        smarowałam. Aż w końcu przeczytałam na atopowe.pl jakie doświadczenia mieli
        dorośli ciężcy atopicy.
        Oni polecali codzienną krótką kapiel w niezagoracej wodzie, potem szybko po
        wyjściu (w ciągu 4-5 min max, a jeszcze lepiej szybciej) nasmarowac ciało
        balsamem, kremem lub innym dobrym dla dziecka mazidłem.
        Zaczęlam tak robic i było lepiej, mniej się drapała. I dopiero potem wyszło mi,
        że ja sama (moja skóra to przeciwieństwo AZS) bym się wściekła i zadrapała,
        gdyby mnie codziennie pacykowano maściami i nie zmywano tego wieczorem smile)

Kruffa
        • oliwiaen Re: AZS- ile razy dziennie kąpiel? 10.06.06, 22:33
          No przecież napisałam, że codziennie przecieramy skórę wilgonymi chusteczkami
          (Pampersa albo zmoczone wodą mineralną) - a kąpiel jako taka raz na tydzień!
          • kruffa Re: AZS- ile razy dziennie kąpiel? 10.06.06, 23:02
            Akurat te husteczki to bardzo kiepski pomysł. To chemia w czystej postaci,
            której przy atopikach trzeba unikac jak ognia. Ja ich u mojego - jak na razie -
            niealergicznego niemowlaka nie stosuję i nie zamierzam.

Kruffa
    • tarka Re: AZS- ile razy dziennie kąpiel? 31.05.06, 23:13
      Rzadko, krótko, w ciepłej wodzie ale takiej aby zbytnio nie rozgrzewać skóry bo
      to wzmaga świąd.
      • portoo Re: AZS- ile razy dziennie kąpiel? 01.06.06, 12:14
        Dokładnie tak jak pisze Kruffa.
        nie można zasmarowywać kremu następnym kremem. Pozatykane pory to nastepne
        problemy. U nas doprowadziły do zapalenia mieszków włosowych.
    • abumba codziennie!! 01.06.06, 13:11
      Hej!
      Zdecydowanei codziennie.Wystarczy jeden raz,zgodnie z zaleceniami Kruffy,polecam
      wodę oligoceńską-u nas skóra po niej jest o wiele lepsza,bo chlor nie sprzyja AZS.
      Pozdrawiam!
      KasiaMN
    • labrzycki Re: AZS- ile razy dziennie kąpiel? 03.06.06, 18:17
      A czy nie uwazacie, ze konieczna jest kapiel np po pobycie na spacerze- aby
      zmyc pylki i inne alergeny ?
      • olgar2 Re: AZS- ile razy dziennie kąpiel? 05.06.06, 23:35
        jakie są objawy AZS? Napiszcie, bo podejrzewam u swojego dziecka. I do jakiego
        lekarza się udać, do alergologa czy dermatologa dziecięcego?
        • mkusiciel Re: AZS- ile razy dziennie kąpiel? 06.06.06, 12:11
          może głupie pytanie ale czy ta woda Oligaceńska ma całkowicie zastępować
          zwykłą? i gdzie ją kupujesz?A co do pytania to też zauważyła że lepiej gdy sie
          codziennie wykąpie i wysmaruje niż robić przerwy jak to niektórzy polecają
          • kakuja Re: AZS- ile razy dziennie kąpiel? 06.06.06, 12:29
            ja w okresie jesienno-zimowym kapie co 2 dzien a w letnim codziennie krotka
            kapiel w lekko cieplej wodzie z dodatkiem plynu natluszczajacego do kapieli.
          • abumba woda oligoceńska 10.06.06, 23:11
            Hej!
            Mieszkam w Warszawie i wodę oligoceńską mam pod blokiem.W stolicy jest wiele
            takich "punktów",z których można czerpać wodę oligoceńską za darmo w dowolnych
            ilościach...
            Pozdrawiam!
            KasiaMN
    • alabama8 Re: AZS- ile razy dziennie kąpiel? 12.06.06, 09:09
      Ja też za namową lekarzy kąpałam małego 2 razy w tygodniu - koooszmar. Bo
      straszyli że woda skórę wysusza. A mały dostawał szału wysmarowany maścią
      cholesterolową po raz piętnasty dzieś, z gorącą skórą i zatkanymi porami.
      Dopiero na forum atopowych doradzili mi KĄPIEL CODZIENNIE. I nie samo moczenie
      w wodzie ale prawdziwe mycie delikatnym mydłem i niskim ph.
      Zmywam dziecku skórę mydłem avene i gąbką - to czyści z pozostałości kremów,
      usuwa złuszczony naskórek. Potem natychmiast kremowanie po wyjściu z wody
      (Xerialine Fluide - lekkie kremo-mleczko do ciała, z mocznikiem). Coś
      tłustszego dopiero na wieczór i nie na całą skórę tylko wybrane miejsca. Od
      czasu do czasu masć robiona z mocznikiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka