Dodaj do ulubionych

testy kłamią?

28.06.06, 09:21
Ja już nic nie wiem. mały jest na pewno alergikiem . Sama mnuż nie wiem, czy
pokarmowym czy kontaktowym. Ma skórę atopową. Zrobiłam testy, na kurz i na
białko krowiego mleka. I negatywne. A alergolog kazała się tego wystrzegać.
Teraz nie wiem, czy mogę już coś z mlekiem dawać, czy trzymać się tego, że
testy z surowicy i 16miesięcznego dziecka "ujemnie kłamią". Jak to jest z tymi
testami?
Obserwuj wątek
    • kruffa Re: testy kłamią? 28.06.06, 10:22
      Jeśli robilas z krwi to oczywioście, że mogą wyjśc w normie podczas gdy jest się
      uczulonym. To jest alergia IgE niezalezna.

Kruffa
    • jolka1974 Re: testy kłamią? 28.06.06, 12:01
      My też tak mamy! Z testów nic nie wychodzi, a dziecko wysypane. Diagnoza, tak
      jak pisze Kruffa, zalecona dieta eliminacyjna. I tyle sad
      • mama.igora Re: testy kłamią? 28.06.06, 12:11
        tak myślałam. Ale ta dieta to niezła jazda, mnie się wydaje, że ja nie dojdę do
        tego, co go uczula
        • ana256 Re: testy kłamią? 28.06.06, 13:05
          Wynik testów zarówno dodatni jak i ujemny jest informacją.
          Wiek dziecka nie jest ograniczeniem do wykonania testów. Wczesna diagnostyka
          jest bardzo wazna.
          Teraz najważniejsza jest obserwacja dziecka. pamietaj że reakcje nie IgE
          zalezne na ogół występują do 24 nawet 48 godzin. Dlatego wprowadzając coś
          nowego do diety trzeba obserwowac przynajmniej do następnego dnia.
          Ważne jest prowadzenie dokładnych notatek. To jest informacja dla Ciebie kiedy
          i co podałas. W takich reakcjach ważna jest też ilość podawanego pokarmu.
          Jezeli dajemy coś codziennie może uczulac. Często tak jest np. z jabłkiem czy
          marchewka. Te same podawane np. co trzy cztery dni nie dają reakcji ( to jest
          tylko przykład, każde dziecko reaguje inaczej).
          Wiem że jest trudno jeżeli nie ma się pewności co do produktów które dziecko je.
          Ale popatrz na jadłospis dziecka i przeanalizuje co dziecko je najczęsciej,
          kiedy reakcje sie nasilaja, jak reaguje po nowościach- w jakim czasie?.
          • isma Re: testy kłamią? 29.06.06, 09:20
            O, to, to. Przy IgE niezaleznej charakterystyczne jest to, ze reakcja jest
            zawsze opozniona: ja np., takowa posiadajac, na wieczorne ukaszenia komarow
            reaguje dopiero rano, a nawet po poludniu nastepnego dnia.
            • mamaku Re: testy kłamią? 29.06.06, 11:22
              isma napisała:

> O, to, to. Przy IgE niezaleznej charakterystyczne jest to, ze reakcja jest
              > zawsze opozniona: ja np., takowa posiadajac, na wieczorne ukaszenia komarow
              > reaguje dopiero rano, a nawet po poludniu nastepnego dnia.

mój synek ma to samo, ugryzienie po komarze puchnie w następnej dobie i osiąga
              "imponujące" rozmiary dopiero wtedy sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka