Dodaj do ulubionych

ranki za uszami

09.07.06, 12:41
moj synek prawdopodobnie ma alergie - lapie uszka i robi sobie ranki. jednak nie robi tego nonstop.
jak sie bawi i jest wesoly, nie ciagnie sie za uszka; jak jest zly wtedy bardzo i jak nie moze sie
wybudzic, tez to robi. noc przesypia calkiem spokojnie, czasami sa gorsze i wtedy chwyta za uszy.
synek ma 5 mies. i pare dni temu zauwazylismy zabek. czy to napewno jest swiad czy moze z
powodu zebow lapie uszy? napiszcie czy wasze dzieci z alergia caly czas sie drapia? czym smarujecie
zeby wyleczyc rany? mam od alergologa masc cholesterolowa - zawiera 3% kwasu borowego- boje
sie stosowac i steryd locoid krem, ale po tym znow problem wraca, pomimo calkowitego wyleczenia.
nie wiem co mam robic zeby zaleczyc skore

pozdr
b.
Obserwuj wątek
    • blueluna Re: ranki za uszami 09.07.06, 12:54
      Co jest najpierw - ranki czy lapanie za uszy?
      Jesli to drugie - to jak najbardziej mozliwe jest ze przyczyna jest bol dziasel.
      U nas bylo tak samo. Szarpal sie za uszy jak najety podczas wychodzenia
      przednich zebow.
      Teraz ida tylne - to szoruje sie po szyi z tylu.
      Jest to jawny bol dziasel bo jednoczesnie gryzie palce, poduszke, mnie jak sie
      nawine, slini sie - a pomaga szybko posmarowanie dziasel zelem.
      Rozwiazaniem jest zakladanie na noc rekawiczek a caly czas pilnowanie zeby
      paznokietki byly krotko obciete i nie mialy ostrych kantow.
      Ja wszelkie ranki jesli sa swieze to przemywam woda utleniona, jesli juz
      zasklepione i nie nadkazone - to zostawiam do samodzielnego wygojenia sie.
      Co najwyzej mazne na noc sudokremem.
      No i rekawiczki.

Ale idz najpierw z dzieckiem do pediatry - niech obejrzy uszy - bo lapanie sie
      za nie moze byc objawem infekcji.
      • betty69 Re: ranki za uszami 11.07.06, 21:51
        Lapanie za uszy, po tym robia sie ranki. Synek ma napewno jakas alergie, bo dopoki nie odstawilam
        masla, to mial czerwone policzki. Potem znow na bebilon pepti zareagowal plackami na twarzy. Teraz
        wszystko zeszlo, skora jest ladna, przestrzegam diety, wiec nie wiem skad mialby miec swiad.
        Pod koleankiem ma tez zaczerwienienie, ktore raz bladnie a raz czerwienieje bardziej. Zauwazylam ze
        jak ma posmarowane dziasla zelem to jednak mniej sie ciagnie. Chyba bardziej draznia go uszy niz
        alergia.
    • mamaku Re: ranki za uszami 09.07.06, 15:09
      Jeśli Twój synek ma ranki za uszkami lub tzw. "naderwane ucho", a do tego
      problemy ze skórą to dla mnie jest to problem z alergią, najprawdopodobniej
      pokarmową.
      Bo te ranki za uszkami, to bardzo charakterystyczny objaw.
      Jeśli nie ma widocznego nadkażenia, to lepiej nic nie grzebać, żeby nie zaczeło
      się paprać, a jak coś zaczyna się dziać, to lepiej spytać lekarza czym to
      smarować, najczęściej lekarze zapisuja maści z antybiotykiem, albo sterydy, ale
      tych drugich najlepiej unikać jak tylko się da.
      Maść cholesterolowa jest ok, tylko nie wiem czy to dobre rozwiazanie podczas
      upałów. Moim zdaniem jest zbyt tłusta i może powodować nasilenie zmian i świądu.
      Kwas borowy ma działanie antyseptyczne, bakterio- i grzybostatyczne, przyspiesza
      gojenie się ran i likwiduje stany zapalne skóry, zapobiega rozwojowi infekcji.
      Może na czas upałów lepiej poszukać jakiegoś lżejszego emolientu?
      No i przede wszystkim radziłabym poszukać dobrego alergologa, który pomoże
      znależć przyczynę alergii, bo likwidować trzeba przyczynę, a nie objawy.
      • bydz Re: ranki za uszami 09.07.06, 17:53
        Maść cholesterolowa u mojego synka wzmaga świąd. Ja na ranki za uszami na noc i
        w nocy 2-3 razy stosuje Nanobasę- odżywkę do skóry suchej. Nakładam troszeczkę,
        bo jest bardzo tłusta. Ranki goją się po kilku dniach.
        • betty69 do bydz 11.07.06, 22:09
          Nanobasa czy to ma taki sklad jak Lipobasa? jesli tak, to synek byl po tym czerwony.
      • betty69 do mamaku 11.07.06, 22:04
        > Maść cholesterolowa jest ok, tylko nie wiem czy to dobre rozwiazanie podczas
        > upałów. Moim zdaniem jest zbyt tłusta i może powodować nasilenie zmian i świądu.
        > Kwas borowy ma działanie antyseptyczne, bakterio- i grzybostatyczne, przyspiesz
        > a gojenie się ran i likwiduje stany zapalne skóry, zapobiega rozwojowi infekcji.
        > Może na czas upałów lepiej poszukać jakiegoś lżejszego emolientu?

Masc cholesterolowa faktycznie jest ok, ale przez to ze w skladzie zawiera kwas borowy boje sie jej
        stosowac. Na forum 'Kosmetyki dzieciece' przeczytalam wszystkie posty i wystraszylam sie powaznie.
        Przez 5 dni stosowalam za uszkami i faktycznie rewelacyjnie goi rany. Mam masc cholesterolowa, ktora
        zawiera cholesterol oraz wit. A, jednak ona nie przynosi takiego efektu.
        Co daje smarowanie za uszami emolientami? Tam skora jest raczej mokra, przez rany, a przeciez
        emolienty natluszczaja lub nawilzaja skore bardzo sucha i podrazniona. Rozumiem stosowanie na
        twarz i cialo, ale za uszami chyba nie bardzo? Tam bardziej potrzeba srodka ktory osuszy i wygoi rany.
        Idziemy do dr Zawadzkiej 17.07, to juz wkrotce.
        Przyczyny jeszcze nikt nie znalazl tylko sterydy potrafia wypisywacsad
        • mamaku Re: do mamaku 12.07.06, 10:13
          betty69 napisała:

> > Maść cholesterolowa jest ok, tylko nie wiem czy to dobre rozwiazanie podc
          > zas
          > > upałów. Moim zdaniem jest zbyt tłusta i może powodować nasilenie zmian i
          > świądu.
          > > Kwas borowy ma działanie antyseptyczne, bakterio- i grzybostatyczne, przy
          > spiesz
          > > a gojenie się ran i likwiduje stany zapalne skóry, zapobiega rozwojowi in
          > fekcji.
          > > Może na czas upałów lepiej poszukać jakiegoś lżejszego emolientu?
          >
          > Masc cholesterolowa faktycznie jest ok, ale przez to ze w skladzie zawiera kwas
          > borowy boje sie jej
          > stosowac. Na forum 'Kosmetyki dzieciece' przeczytalam wszystkie posty i wystras
          > zylam sie powaznie.
          > Przez 5 dni stosowalam za uszkami i faktycznie rewelacyjnie goi rany. Mam masc
          > cholesterolowa, ktora
          > zawiera cholesterol oraz wit. A, jednak ona nie przynosi takiego efektu.
          > Co daje smarowanie za uszami emolientami? Tam skora jest raczej mokra, przez ra
          > ny, a przeciez
          > emolienty natluszczaja lub nawilzaja skore bardzo sucha i podrazniona. Rozumiem
          > stosowanie na
          > twarz i cialo, ale za uszami chyba nie bardzo? Tam bardziej potrzeba srodka kto
          > ry osuszy i wygoi rany.
          > Idziemy do dr Zawadzkiej 17.07, to juz wkrotce.
          > Przyczyny jeszcze nikt nie znalazl tylko sterydy potrafia wypisywacsad

Betty, pisałam o emoliencie dlatego, bo zmiany za uszkami najczęściej zaczynają
          się od przesuszonej, podrażnionej skórki, więc wtedy emolient jest jak
          najbardziej wskazany.
          Niestety przy sączących się rankach każdy lekarz zapisze jakiś steryd albo
          raczej antybiotyk, który będzie zapobiegał nadkażeniom.
          Wiesz, nigdy nie słyszałam o złym wpływie kw. borowego na dzieci (nigdy się nad
          tym nie zastanawiałam, a żaden lekarz nie przestrzegał...), ale sama widzisz, że
          pomaga, więc może lepsze to niż antybiotych czy steryd tylko na czas podleczenia
          ranek.
          A moze dobrym rozwiązaniem byłby BEPANTHEN PLUS? Stosuje się go na wszelkie
          ranki, nawet sączące się, bo działa przeciwzapalnie i przyspiesza gojenie.
          • betty69 Re: do mamaku 17.07.06, 22:33
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=503&w=45207075&a=45375923
            dzieki za porade smile

pozdrawiam
            b.
            • mamaku Re: do mamaku 18.07.06, 11:43
              I jak po bepanthenie, stosowaliście już? Widać jakąś poprawę?
              Wiesz, myślę jednak że powinnaś poszukać alergologa, bo wszyscy inni lekarze
              (dermatolog, laryngolog) będą leczyć tak naprawdę skutki, a nie przyczynę, więc
              może się okazać, że po zaleczeniu znowu będą się pojawiać rankisad
              Spróbuj pokombinować przy diecie, a może to wina jakiegoś kosmetyku?
              U mojego synka wszystko się zaczęło (taką mam teorię) od kosmetyków dziecięcych
              już ok. 3 tyg. życia. Na przykład po kąpieli w J&J albo Nivea Baby wyglądał
              strasznie i długo nie mogliśmy dojść do ładu ze skórą, potem zaczęło mu szkodzić
              nawet oilatum...
              Teraz jest lepiej, ale jeśli tylko umyłabym go mydłem, albo jakimś żelem pod
              prysznic problem wraca.
              Jak na razie tylko svr topialyse www.svr.pl/index.php?id=10 albo płyn do
              higieny intymnej www.bartpol.com.pl/derma_propolis4.html są ok i nie drażnią.
    • jagoda9999 Re: ranki za uszami 11.07.06, 13:50
      My mieliśmy takie ranki (a także zmiany skórne) z powodu candidy. Ginęły po
      zastosowaniu clotrimazolu.
      • betty69 Re: ranki za uszami 11.07.06, 21:45
        czy clotrimazol przepisal Wam lekarz? czy to jest antybiotyk, steryd czy poprostu masc lecznicza?
        kolezanka mowila mi tez o tym leku. czy nadaje sie dla 5 mies. dziecka?

pozdr
        b.
        • mamaku Re: ranki za uszami 12.07.06, 10:15
          betty69 napisała:

> czy clotrimazol przepisal Wam lekarz? czy to jest antybiotyk, steryd czy popros
          > tu masc lecznicza?
          > kolezanka mowila mi tez o tym leku. czy nadaje sie dla 5 mies. dziecka?
          >
          > pozdr
          > b.

Clotrimazol jest maścią/kremem o działaniu przeciwgrzybiczym i można kupić bez
          recepty.
          Może być skuteczny pod warunkiem, że zmiany są nadkażone grzybem. Ale nie wiem
          czy są jakieś ograniczenia wiekowe.
    • mamaku Re: ranki za uszami 12.07.06, 11:59
      Chyba bepanthen plus jest ogólnie znanym preparatem, ale jeśli ktoś chciałby
      sobie coś poczytać na jego temat podaję link
      www.aptekaotc.pl/go/_info/?id=844pozdrawiam
      • mamaku Re: ranki za uszami 12.07.06, 12:00
        przepraszam, nie wyszło z linkiem, bo mi pozdrowienia doczepiły sę do adresu...
        jeszcze jedna próba smile
        www.aptekaotc.pl/go/_info/?id=844
        • beba2 Re: ranki za uszami 12.07.06, 14:16
          U nas w takich sytuacjach pomagał chlorchinaldin H. To jest maść zawierająca
          składnik przeciwgrzybiczy i hydrocortyzon. Ładnie goi.
          • mamaku Re: ranki za uszami 12.07.06, 17:03
            znam chlorchinaldin H, ale on jest chyba tylko na receptę?
          • betty69 Re: ranki za uszami 12.07.06, 23:18
            hydrocortyzon to chyba steryd o ile sie nie myle. mam nawet robiona masc od dermatologa z tym
            skladnikiem. nie chce juz sterydow. smarowalam pimafucortem (steryd) jak byly wyparzenia i oczywiscie
            ranki sie pieknie wygoily, ale po tygodniu znow od ciagniecia problem wrocil. tzn. nie ma wyparzen tylko
            sa ponadrywane uszka. szukam czegos co nie bedzie sterydem, na razie wystarczy cos lagodniejszego.
    • grimm13 Re: ranki za uszami 14.07.06, 23:55
      U mojego malucha alergia zaczęła się właśnie od ranek za uszami i
      zaczerwienionej skóry pod kolanami. Przez dwa lata szukałam alergologa, który
      będzie wiedział, co to jest i jak leczyć - po pierwszych objawach pojawiła się
      swędząca opuchlizna. Brzydkie czerwone plamy, które mały strasznie rozdrapywał.
      W końcu znalazłam lekarza, który kazał:
      - ograniczyć do minimum cukier w diecie synka
      - kąpać w emulsji parafinowej (Oilatum)
      - podawać wyciąg z żurawiny ( kapsułki, w aptekach i sklepach z ziołami)
      i preparat Omega-3.
      Objawy ustąpiły w ciągu miesiąca. Nawroty zdarzają się, jeśli przesadzi ze
      słodyczami, albo mocno się spoci w ciągu dnia.
      Na ranki za uszami, jeśli nie będzie dalszych objawów, powinien pomóc krem z
      serii Oilatum baby, jest w większości aptek.
      pozdr
      m.
      • betty69 Re: do grimm13 15.07.06, 07:25
        grimm13 napisała:
        > - podawać wyciąg z żurawiny ( kapsułki, w aptekach i sklepach z ziołami)
        > i preparat Omega-3.
        co daje wyciąg z żurawiny i co to jest ten preparat Omega-3?

ps. czy jestes moze z W-wy? jesli tak, poprosze o namiar do tego alergologa na priva.
        pozdr
        b.
    • betty69 Re: ranki za uszami 17.07.06, 22:28
      dzis bylam u dr Zawadzkiej, chyba jej nazwisko jest dosc znane. Widziala jak Antos ciagnie sie za uszka.
      Ranki owszem maja alergicy ale tak sie nie ciagna. Cokolwiek to znaczy, dalej nie wytlumaczyla, mamy isc
      do laryngologa, ktory obejrzy uszy Synka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka