Dodaj do ulubionych

Znowu gorączka- od czego???

20.07.06, 20:51
Mały ma alergię, głównie wziewną, bierze cały czas: Zyrtec, Singulair i
wziewnie Pulmicort.
W zeszłym tygodniu stwierdziliśmy anemię i dostał żelazo, w 3 dniu podawania
żelaza pojawiła się wysoka gorączka. Poszliśmy do lekarza i pani dr.
stwierdziła że w sumie wszystko ok. ale gardło zaczerwienione, no i ta
gorączka, trzeba podać antybiotyk. Kazała też odstawić żelazo na czas
gorączki. Mały wyzdrowiał błyskawicznie, w sumie na drugi dzień był już zdrów
jak ryba. Ale oczywiście antybiotyk wybraliśmy do końca. Wczoraj była
ostatnia dawka. No i zaczęłam podawać żelazo, dzisiaj 3 dzień i znowu 38,9
stopni! Przy tym zero objawów przeziębienia czy infekcji. Czy to możliwe żeby
już dziś coś załapał? Przecież wczoraj dostał ostatnią dawkę Summamedu, więc
praktycznie ciągle jest pod jego wpływem. Czy to możliwe żeby od żelaza? A
może od upałów? A może od alergii? Rano próbował napić się mojego kakao. Co
prawda nie wypił chyba nawet łyżeczki, bo strasznie pluł. Nie jest biedaczek
przyzwyczajony do smaku mleka i kakaosad(
Obserwuj wątek
    • patyska Re: Znowu gorączka- od czego??? 21.07.06, 10:33
      alergik pijacy kakao? no no... pozazdroscic wink
      ja miewam goraczke od wziewki, mysle, ze jest tez mozliwe, ze od zelaza taka reakcja. nie wiem tylko po
      co dawac "sztuczne" zelazo, skoro melasa buraczana to bomba latwo przyswajalnego zelaza, w dodatku
      przepyszna wink
      • nowajulka Re: Znowu gorączka- od czego??? 21.07.06, 10:56
        I mała sugestia dla Dziewczyn leczących pociechy z kandydozy - żelazo wzmaga
        rozwój candidy
      • sweet.joan Patyska! 21.07.06, 12:14
        Znajdę gdzieś przepis na tę melasę? Byłabym bardzo wdzięczna.

A w temacie:
        Mój syn też od poniedziałku dostaje żelazo (Ferrum Lek w syropie) i jest na
        Zyrtecu od dłuższego czasu i też wczoraj w nocy dostał gorączki, która szybko
        spadła po Apapie. Żadnych innych objawów. Lekko zdezorientowana jestem.
        I kupy do tego okropne. I teraz nawet nie wiem, czy to jeszcze po ostatniej
        biegunce nie "znormalniały", czy to od tego żelaza. A chcę zrobić wreszcie
        badanie w kierunku pasożytów i nie wiem, czy juz mogę. Najpierw czekałam po
        antybiotyku, potem ta biegunka... Ech
        • malika5 Re: Patyska! 21.07.06, 21:21
          Kupa może być brzydka po żelazie. Mi kazała lekarka zaczynać od 2,5 ml dziennie
          i stopniowo zwiększać do 5ml, żeby się przewód pokarmowy przyzwyczaił.
          W nocy jeszcze miał gorączkę, o 4.00 dawałam mu Ibum, potem znowu o 12.00, ale
          teraz wydaje się że wszystko jest OK. Nie ma żadnych oznak żadnej choroby.
          Patyska napisz proszę gdzie kupić tą melasę i ile tego dawać, bo jak rozumiem,
          skoro ma tyle żelaza to też nie wolno dawać za dużo?
          To kakao to było moje. Poszłam odebrać telefon a mały od razu za kubek i chlup.
          Próbeje wszystko, musimy chować przed nim nie tylko takie rzeczy jak alkohol
          czy leki, ale też: płyny do naczyń, do podłóg, szampony itpsmile) Nie ma żadnych
          oporówsmile)
          • 5_monika Re: Patyska! 21.07.06, 21:30
            melasę kupisz w sklepie EKO lub na stoisku zdrowa żywność, np. w Bomi
            • sweet.joan Re: Patyska! 23.07.06, 19:21
              Dzięki za podpowiedź.
              U nas gorączka się nie powtórzyła - podobno była od upału (przegrzał się albo
              przemęczył się).
              A w związku z kupami odstawiliśmy na kilka dni żelazo i rzeczywiście poprawa
              jest. Teraz mamy zacząć wprowadzać od 2,5 ml.
              I dostałam skierowanie na badanie kału "na trawienie". Wie ktoś, co to, po co to?
              • malika5 Re: Patyska! 24.07.06, 07:48
                U nas gorączka się powtórzyła 3 razy przez weekend. Pojawiała się nagle,
                zupełnie bez jakiegoś związku z niczym. 2 razy w środku nocy 12.00 i 4.00, a
                raz w dzień. Może to coś z drogami moczowymi? Zrobię mu wyniki.
                Jeżeli chodzi o to badanie kału, to miał to mój siostrzeniec gdy miał rok. U
                niego było to związane z bardzo częstymi biegunkami. Oni badają jaka część
                pokarmu się przyswaja a jaka nie i na tej podstawie oceniają w jakim stanie są
                jelita. U tego chłopczyka okazało się, że jest fatalnie bo on nietrawi prawie
                nic. Miał zniszczone jelita prawdopodobnie kuracją antybiotykową i częstymi
                biegunkami. Był na diecie bezmlecznej i bezglutenowej przez 3 miesiące i
                wszystko wróciło do normy.
                • sweet.joan Re: Patyska! 24.07.06, 09:26
                  Dziękuję za odpowiedź.
                  • patyska melasa 24.07.06, 11:15
                    melase sie kupuje w sklepach eko, tylko trzeba dobrze czytac etykiety - melasa musi byc eko! coreczke
                    Beci zsypalo po melasie nieeko.
                    ja kupuje ta:

www.ekosfera.pl/cgi-bin/shop.pl?id=1101&sid=24500642&pin=71169066809035&mod=03&towar=262834&pt=&lang=pl-
                    pln&pdo=01&psz=7392&pcz=
                    • sweet.joan Re: melasa 24.07.06, 11:36
                      Dziękuję. A mogłabyś powiedzieć, jak to podajesz? Z czym, ile, jak często?
                      • patyska Re: melasa 24.07.06, 13:08
                        prawde powiedziawszy Jeremi najbardziej lubi po prostu na lyzeczce wink ale podawac mozna ze wszystkim,
                        slodzic musy owocowe etc. staram sie podawac lyzeczke co drugi dzien, ale w praktyce wyglada to troche
                        inaczej, bo melasa bardzo smaczna jest wink
                    • malika5 Re: melasa 24.07.06, 12:43
                      Dzięki za ten link, na pewno skorzystam. Co prawda ta melasa ma tylko 13mg
                      żelaza w 100gr (syrop 50mg w 5ml), ale z naturalnych produktów składniki
                      pokarmowe lepiej się przyswajają. U mnie np. witaminy syntetyczne wcale się nie
                      przyswajają, mały też może tak mieć.
                      Gorączka od nocy z soboty na niedzielę już się nie powtórzyła, ale za to
                      dzisiaj od rana straszny kaszel i kichaniesad(( Nie zdążyliśmy do naszej lekarki
                      bo mały bardzo długo spał, a kaszel pojawił się po obudzeniusad(( W nocy padał
                      deszcz, teraz jest pochmurno i bardzo wilgotno, może pleśnie? Bo jeszcze
                      wczoraj było fantastycznie.
                      • patyska Re: melasa 24.07.06, 13:09
                        mysle Maliko, ze masz racje z tym wchlanianiem - lepiej sie wchlonie mniej z naatury niz wiecej chemii uncertain
                        goraczka taka dziwna moze byc alergiczna sad a kaszel i kichanie - klasyka pylkowicy o ile nie ma infekcji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka