Dodaj do ulubionych

jaki chleb?

01.10.06, 20:44
Mój synek ma 13 mies. Z alergią mamy nieco opanowaną sytuację - tzn.
przestrzegając diety i bardzo ostrożnie ją rozszerzając jest całkiem nieźle,
choć każde nieprzemyślane posunięcie moze zakonczyć sie wysypką.

Zastanawaim sie nad chlebem - od jakiego zacząć? Razowy? Żytni? Zwykły? A
moze jakiś sprawdzony z konkretnej piekarni? Bardzo proszę Was o radę - jaki
wg waszych doświadczeń jest najbezpieczniejszy? Jaki Wy podajecie swoim
dzieciom? Jakiego unikać?

(Wiem, ze pewnie najbezpieczniejszy byłby własnej roboty, ale to chyba
przerasta moje możliwości...)
Z góry dziękuję za rady!
Obserwuj wątek
    • kuroda Re: jaki chleb? 01.10.06, 22:02
      Odkad gluten jest u nas ok to kupuje pieczywo w jednej piekarni. Firma Pawlak w
      Krakowie, a to dlatego, ze wydaje ona ulotke ze zdjeciami swoich wyrobow. Przy
      kazdym zdjeciu jest sklad danego wyrobu. Ja zaczelam podawac chleb pszenny
      zwykly na drozdzach, potem bulki zwykle o takim samym skladzie. Chleb razowy czy
      graham u nas nie przeszedl mimo ze sklad byl taki sam (roznica byla w przemiale
      maki). Zwykle bulki lub tak zwane wodzianki zwykle sa robione z maki pszennej,
      wody, soli i drozdzy. Ale to bedziesz wiedziec na pewno gdy wypytasz piekarza
      osobiscie (lub masz taka ulotke ze skladami), bo kazda firma ma swoje receptury.
    • kruffa Re: jaki chleb? 02.10.06, 06:25
      A skąd jesteś? Drożdze już testowałaś i jakie zboża glutenowe?

Kruffa
      • asmi7 Re: Kruffa 02.10.06, 10:33
        Jestem z Warszawy. Nie testowałam drożdży i właściwie zbóż też jeszcze nie.
        Wprowadziliśmy dotychczas trochę wrzyw i owoców, mięsa (indyk i królik) oraz
        kleiki ryżowy i kukurydziany.
        Właściwie sama nie wiem jak podejść do tego glutenu, no i chleba...
        Jak przetestować drożdże (w jakiej postaci)?
        A zboża? Od czego powinnam zacząć?

Niedługo mamy wizytę u dr Zawadzkiej więc pewnie coś podpowie, ale Wasze rady
        są dla mnie też bardzo cenne (wiele już razy sie sprawdziły!!!).
        • emfj Re: Kruffa 02.10.06, 10:47
          ja bym na Twoim miejscu jeszce chwile poczekała, zwłaszca ze Wasza dieta nie
          jest jeszce bardzo bogata; Zawadzka pozwala wprowadzać gluten u silniejszych
          Alergików po 14 m; ja tak wprowadziłam i cały czas się zastanawiam czy nie za
          wcześnie bo Synkowi odparza trochę odbyt;
          Zaczyna się właśnie od płatków zytnich lub owsianych; żyto jest lepsze bo masz
          pieczywo z niego smile Ja po miesiącu od żyta spróbowałam z pszenicą - najpierw
          kasza manna, później nawet naleśnik, ale na razie się z tej pszenicy wycofałam.
          Drożdzy jeszcze nie próbowałam, ale wyobrażam sobie, ze dodaje się odrobinę do
          jakiś placków lub ciasta
        • kruffa Re: Kruffa 02.10.06, 12:19
          Poczekaj do wizyty i spytaj czy już możesz. Ja bym zaczęła od żyta w formie
          płatków, a jak będzie ok to kupiła dzieciakowi bułki ze Stanisławowskiej.
          Sprzedają je w paru miejscach w W-wie.

Kruffa
          • karotka11 Re: Kruffa 02.10.06, 23:05
            My byliśmy dzię u dr Zawadzkiej, zapytałam o gluten, a Pani doktor
            odpowiedziała, żeby gluten sobie chwilowo darować, są "ważniejsze" dla dziecka
            rzeczy: warzywa i owoce. Dziwiła się, że tak się wszystkim spieszy do podania
            glutenu. Dodam, że Kajtek ma 15mies.
    • emfj Re: jaki chleb? 02.10.06, 10:03
      Moje Dziecko (16m) je bułki żytnie ze Stanisławowskiej, kupione w sklepie ze
      zdrową żywnością. Są bez drożdzy na zakwasie. Zanim mu je dałam, przetestowałam
      żyto w postaci płatków.
      Dodam ze chleb żytni z SPC o składzie takim samym, nie przeszedł (luźna kwaśna
      kupa) ale wydaje mi sie że nie ze względu na skład, ale przemiał mąki. Nawet
      jak ja go jem on jest taki ostrzejszy w smaku, kwaskawy a przecież (zdrowym)
      Dzieciom nie powinno się dawać chleba razowego
      • asmi7 Re: jaki chleb? 02.10.06, 10:36
        Wszystko co piszecie to dla mnie ważne informacje - dziękuję!
        I czekam na jeszcze... smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka