Dodaj do ulubionych

kaszel 8 tygodni

29.10.06, 16:30
Pod koniec sierpnia młody (obecnie 3 latek), zaczął kasłać i leci mu z nosa.
Po wizycie u lekarza okazało się że wszystko ok dostał syropki które nic nie
pomogły, wizyty raz w tygodniu - leki i w dalszym ciagu nic. Tak już 8 tygodni.
kaszel jest suchy konczy sie wymiotami jest w dzień i w nocy i cały czas taki
sam. Co to może być i jakie leki mogą nam pomoc?
Po badaniu morfologii lekarz podejrzewa alergie na roztocza. Dostał leki -
bierze juz 5 dni, mieszkanie ponad dobę już wypsikane allergoffem polecenie
lekarza. Jeżeli to faktycznie alergia to po jakim czasie powinna nastapic poprawa?
Obserwuj wątek
    • sigvaris Re: kaszel 8 tygodni 29.10.06, 22:05
      A na jakiej podstawie lekarz stwierdził alergię? Na podstawie badań krwi?
      CZy wiesz, że to zbyt mało żeby "stwierdzić" alergię?
      Powinno zrobić się kilka wykluczeń (bo badania krwi mogą być w każdym tym
      przypadku takie same):
      - z kału badanie w kierunku lamblii
      - z kału badanie "na pasożyty"
      - z kału badanie w kierunku grzybów (mykologiczne inaczej).
      Po tych wykluczeniach możesz sprawdzić jeszcze wymaz z gardła w kierunku
      bakterii.
      Jeśli nic nie wyjdzie wtedy możesz diagnozowac dziecko dalej w kierunku alergii.

O zleceniu lekarza się nie mogę wypowiadać, zbyt mało o tym wiem. Ale coś tu
      nie tak.
    • gandalf26 Re: kaszel 8 tygodni 30.10.06, 08:25
      Oprocz badan na pasozyty proponuje wziasc od pediatry skierowanie do alergologa
      do CZD, tam wykonuja tak malym dzieciom sprirometrie ktora wykluczy astme.
      Jesli jest to astma to polecam tez Dziekanow Lesny, bardzo dobrze ustawiaja
      dziecko lekami astmatycznymi.

Z drugiej strony moze to byc zapalenie pluc srodmiazszowe, nie do wychwycienia
      stetoskopem.Jedynie RTG. A wtedy konieczny jest antybiotyk.

Moze to byc tez bakteria chlamydia pneumonae, tutaj trzeba wykonac wymaz z
      gardla i nosa, lecza rowniez antybiotyki.

No i oczywiscie moga to byc pasozyty - bardzo czesto lekacewazone. Wiem ze np
      kaszel wywoluje Glista ludzka ale gdy poprosilam o badania wykluczajace ja
      uslyszalam " Przeciez dziecko nie je garsciami ziemi".Teoretycznie mozna wsiasc
      skierowanie od pediatry do Poradni przyszpitalnej na Wolska ale mi trudno jest
      polecic ten Osrodek.

Jesli lekarz podejrzewa alergie po morfologii to znaczy ze eozynofile sa
      podwyzszone.To moze byc alergia ale moga tez byc pasozyty.
    • bruksia Re: kaszel 8 tygodni 04.11.06, 18:04
      głupio mi wchodzić w kompetencje lekarza (to niedowierzanie mu jest chyba
      przedwczesne). osobiście nie bardzo mi się "podoba" ta "obsesja" na pasożyty
      zwłaszcza sgigvaris (nie w tym poście tylko w całokształcie wypowiedzi).
      Ale do rzeczy. moja córka też kaszle już ponad miesiąc. Skoro pytasza co się
      podaje to np. eurespal (syrop - na receptę) można też wyksztuśnie flegaminę
      mitte (nie podaje się po godz. 17 - bez recepty). U mnie (z doświadczenia)
      eurespal kiepsko się sprawdza. Wtedy trzeba się ratować lekami wziewnymi. Są to
      sterydy ale pomagają przy takich alergicznych maratonach kaszlowych. Ja czekam
      jeszcze 5 dni i jak nie to prrzechodzę na sterydy (ustalone z pediatrą). Na
      twoim miejscu na to bym naciskała. Z mojego doświadzenia zauważym, że jak podam
      odrazu sterydy jak się zaczynają kłopoty "płucne" to to się nie rozwija i mija,
      a jak póję w syropy (nawet ten na receptę) to to się tak ciągnie. Sorry że taka
      przydługa odp.
      • blueluna Re: kaszel 8 tygodni 05.11.06, 00:48
        Wolisz podawac miesiacami sterydy i patrzyc na cierpienie dzieciaka - niz
        zrobic badanie kalu i miec pewnosc ze maluch nie ma pasozytow?
        Twoj wybor.
        Acz lekko dla mnie dziwny.

A o kompetencjach lekarza mi nawet nie pisz, bo noz mi sie w kieszeni otwiera.
        • bruksia Re: kaszel 8 tygodni 05.11.06, 13:55
          Nie wiem co masz na mysli mówiąc o cierpnieniu (bo takowych nie zaobserwowałam
          u dziecka). Sterydów też nie podaję miesiącami. Gdy podamy (w naszym przypadku)
          szybko jak tylko zaczynają się kłopoty z kaszlem to sterydy stosujemy ok 2-3
          tyg. Gdy miałyśmy najgorszą "chorobę" wraz z leczeniem szpitalnym i dziecko
          było małe (źle przyjmowało wziewy wyrywając buzię) to max brałyśmy sterydy 2
          miesiące. Oczywiście gdyby było nadal źle szukałabym różnych przyczyn i
          sposobów walki z nimi (nie jestem przeciw walce z "robalami). Chodzi mi tylko
          że nie trzeba od razu doszukiwać się aż takich przyczyn. Trzeba trochę wierzyć
          lekarzom, i nawet "zwykły" (nie z powodu robali" kaszel u pewnej grupy dzieci i
          schorzeń może się przeciągać.
    • jasieczek.z Re: kaszel 8 tygodni 04.11.06, 20:31
      A ja Ci radzę najpierw obniżyć temp. w domu w dzień do 21 stopni a w nocy 20
      stopni C, przed każdym spaniem solidnie przewietrzyć pomieszczenie w którym śpi
      dziecko i na kaloryfer położyć dobrze mokre ręczniki. Poczekać dwa dni do
      trzech, wydaje mi się że efekt będzie. Ja miałam taki sam przypadek sterydy
      tylko wysuszały śluzówkę i cały czas trwało to błędne koło do momenty kiedy
      odstawiłam sterydy i zrobiłam tak jak piszę. Nie ma nic lepszego, przez pierwszy
      dzień katar i kaszel jakby większy ale następnego i z każdym kolejnym dniem
      lepiej i moje dziecko po 4 dniach wog ole nie kaszlało i nie ma kataru. Jeszcze
      jedno koniecznie wychodź na spacery codziennie.
      • gandalf26 Re: kaszel 8 tygodni 05.11.06, 14:18
        Kazdy kaszel przewlekly(a taki jest kaszel 8 tygodniowy) wymaga zdiagnozowania.

Pasozyty nas otaczaja i bede otaczac, pytanie jak reaguje na nie nasze dziecko?
        Dla jednego lamblioza nie bedzie miala manifestacji klinicznych dla innego moze
        powodowac okropne rzeczy...
        A lekarze, ehhh, lekcewaza pasozyty okropnie, nie znaja sie na nich kompletnie.
        Jak to mozliwe ze w samej W-wie jest tylko jedna dr M (pediatra i zakaznik
        jednoczesnie), jak to mozliwe ze nie mozna znalesc fachowej pomocy dla dziecka
        w Szpitalu Zakaznym na Wolskiej
        (gdzie przyjmuja nie specjalisci chorob zakaznych lecz sami pediatrzy z I
        stopniem)?
        • pour Re: kaszel 8 tygodni 05.11.06, 15:12
          To prawda, że objawem glistnicy może być uporczywy mokry kaszel, ale może być
          też objawem wielu innych rzeczy.

Wciąż nie bardzo rozumiem histerii dotyczącej lamblii - występują one na naszym
          globie powszechnie, od wieków (przypuszczalnie nasi dziadkowie i pradziadkowie
          mieli je bez wyjątkusmile) I mimo, iż zauważono, że w niekiedy krótko po
          przeleczeniu lambliozy objawy alergii nieco ustępują (leczenie daje
          krótkotrwały efekt, wcześniej czy później znów stajemy się ich posiadaczami)
          tak naprawdę nigdy nie stwierdzono bezpośredniego związku przyczynowego między
          alergią a lambliozą.

Tak na marginesie, w niesamowicie zarobaczonych społeczeństwach azji czy
          afryki, alergie są nieczęstą dolegliwością, a zakażenia grzybicze są również
          dużo, dużo rzadsze.
    • mama_marunia Re: kaszel 8 tygodni 06.11.06, 15:43
      U nas przy takim kaszlu wyszła candida i zapalenie uchha środkowego (synek się w
      ogóle za uszy nie ciągał). W Szpitalu wykluczyliśmy zapalenie płuc robiąc RTG.
      Co do eurespalu - doradzam ostrożność - u synna wzmagały się ataki kaszlu po nim.
      • u.too Re: kaszel 8 tygodni 06.11.06, 15:55
        a może zainwestujesz w nebulizator, nie koniecznie jakiś drogi
        zamiast kłaść mokre ręczniki na kaloryfer (jeśli będą słabo wypłukane to
        dopiero detergenty podrażnią)
        polecam nawilżanie solą fizjo nebulizatorem, przede wszystkim w ten sposób
        mozna podawać leki (bez obciążania wątroby)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka