piano4 06.11.06, 19:23 CZy cebion może uczulać?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piano4 Re: cebionmulti a uczulenie!!??? 06.11.06, 19:34 A może coś wiecej ktos mi napisze.Mam takie przeczucie ze to może uczulac moja mała.Ma obecnie 2,5 mc.Kilka dni po wprowadzeniu cebionu zaczeły sie problemy ze skóra.Wszystko zostało zwalone ze to na białko krowie.Obecnie jest na trzecim mleku(bebilon pepti) i nadal cos jest nie tak.Sa takie nawroty i powroty.intuicja mi mowi ze to moze byc cebion wlasnie ale nie wiem czy odstawic na wlasna reke??i jak sie moze objawiac uczulenie na cebion wlasnie?moze jakos bym odroznila/? Odpowiedz Link Zgłoś
erudy Re: cebionmulti a uczulenie!!??? 06.11.06, 19:42 hej Ja właśnie przerabiam ten sam problem u mojej 7 tygodniowej córeczki: karmię piersią i na razie nie jem nabiału i innych potencjalnych alergenów(starsza córka ma alergie więc zachowuje na razie profilaktykę). Więc teoretycznie skórę dziecko powinno mieć piękną ... a tu nagle czerwone policzki, wysypka na głowie i pleckach, brwiach... Odstawiłam cebion multi i cera wraca do normy. Myślę, że bez tej chemii też się dziecko wychowa (daję tylko vigantol). A przy następnej wizycie zapytam lekarza, czy zastąpić cebion innymi witaminami. Spróbuj więc odstawić cebion multi i zobacz, czy przez parę dni skóra się poprawi. Chyba nie zaszkodzisz dziecku, jeżeli przez kilka dni jej nie podasz tych witamin...a może poznasz winowajcę kłopotów z cerą. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: cebionmulti a uczulenie!!??? 06.11.06, 20:50 Składnikiem cebionumulti jest m.in. kwas cytrynowy, który może uczulać. Odpowiedz Link Zgłoś
piano4 Re: cebionmulti a uczulenie!!??? 06.11.06, 20:54 dzieki.To co myslisz odstawic na wlasna reke??Lekarka zapisała krople fenistlil na ta wyspke.jak teraz odstawie to nie bede wiedziec co zadziałało.Co sadzisz?? Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: cebionmulti a uczulenie!!??? 06.11.06, 21:16 A jaka jest przyczyna podawania go w ogóle? Bo może nia ma ekstra potrzeby, to lepiej odstawić ze względu na uczulenie. Jeśli wysypka nie minie, to będzie wiadomo, że nie cebion winien. A jeśli minie, to po jakims czasie znów mozesz spróbować go dać i się wtedy okaże. Odpowiedz Link Zgłoś
anulkas86 Re: cebionmulti a uczulenie!!??? 06.11.06, 21:03 Mojemu sześciomiesięcznemu synkowi lekarka kazała zamiast cebionu dawać witaminę D jak dostał wysypki. Więc widocznie może uczulać. Ale o podawanie witaminy D musisz chyba podpytać lekarza bo ja mojemu daję @ kropelki ale mniejszemu nie wiem ile się daje Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mewa Re: cebionmulti a uczulenie!!??? 06.11.06, 22:42 zamiast Cebionu można dawać Vibovit Niemowle w kroplach Odpowiedz Link Zgłoś
agusiam1979 Re: cebionmulti a uczulenie!!??? 06.11.06, 22:44 Ja nie rozumiem czemu wszyscy lekarze każą dawać te witaminki, płacą im coś ekstra za to? Przecież to sztuczne i przeciaża wątrobę i nerki, przez co miałam problemy z synem bo się nie znałam. córci daje tylko D3 i ma morfologię której każdy mógłby pozazdrościć. Tak naprawdę sztuczne witaminy organizm bardzo słabo przyswaja, co nie daje efektu , a tylko niszczy zdrowie, pozdrwaiam pa Odpowiedz Link Zgłoś
piano4 Re: cebionmulti a uczulenie!!??? 07.11.06, 14:58 celna uwaga agusiam!!DZis nie podałam cebionu i zobaczymy jak bedzie.pozdrawiam i dzieki za odpisy Odpowiedz Link Zgłoś
greenwitch Re: cebionmulti a uczulenie!!??? 08.11.06, 11:53 hej, mój synek tez nagle dostał uczulenia. Objawilo sie ono bardzo czerwonymi policzkami, na których skóra zrobiła sie chropowata, a takze sucha skora na czole... Na poczatku nie skojarzylam, ze to uczulenie, bowiem zaczelo sie akurat z nadejsciem pierwszych mrozow. Wstepnie wiec wymienilam krem do buzi na bardziej tlusty, ale nie pomoglo i poszlam do lekarza. Poniewaz syn ma siodmy miesiac i nie mial dotad na nic alergii (zupy z miesem, desery, nawet piore mu ubranka w zwyklym proszku), to doktor kazal najpierw odlozyc cebion, a dopiero potem po kolei zupy, desery i mleko zmienic na te dla alergikow. Minely 4 dni i poliki sa znowu piekne, rozowiutkie, wiec jestem pewna, ze w tym przypadku zawinil cebion multi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agoolka79 Re: cebionmulti a uczulenie!!??? 08.11.06, 20:01 Cześc, Jak podawałam mojemu Jasiowi cebionmulti po zaleceniu lekarki (przy katarku) dostał na policzku dwie czerwone krostki, które się powiększały ( coś w rodzaju wykwitów). Wystarczyło zaprzestać dawek i po "kropeczkach". Więc jak najbardziej cebion uczula. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
klnga Re: cebionmulti a uczulenie!!??? 12.01.07, 01:41 Znalazłam ten wątek poszukując informacji o tym czy Cebionmulti może uczulać. Widzę bezpośredni związek z podaniem kropelek a czerwonymi plamkami, które się pojawiają na skórze. W jednej chwili córeczka ma piękne cerę (po dwóch dniach bez kropelek) a po kilkunastu minutach od podania na policzkach pojawiają się miejsca zaczerwienione. Akurat tego dnia nie podawałam żadnych owoców, zupek czy soczków tylko mleko i witaminy i coś mnie tknęło. Zastanawiam się czy rzeczywiście warto przestawić się na vibovit w kroplach dla niemowląt czy też zupełnie odstawić witaminy i podawać samą D3... Odpowiedz Link Zgłoś
cirrii Re: Może 12.01.07, 09:59 moj synek ma 2 m-c, w 4 tyg dostal kropelki cebion (5dziennie) po 2 tyg pojawily sie zielone kupki, sluz i po tyg smuzki krwi, lekarka ograniczyla cebion do 2 kropli przepisala lacidofil, po 2 dniach pojawil sie stan podgoraczkowy, katar zaropiale oczy. Mikolaj mial przyjmowac Bactrim, krople do noska i krople do oczu .teraz po 3 tyg zostaly tylko zielone kupki, lekarka kazala je zignorowac, ale ja mam nadal miec diete bo poprzednie objawy wskazywaly na skaze bialkowe. na innym forum poradzono mmi, ze krew w kupkach to objaw infekcji a nie koniecznie skazy, a teraz czytam ze to wit C moze uczulac...? Poradzcie co myslec, czy to na pewno skaza czy uczulenie? policzki ciagle sa tez w krosteczkach, pomaga przemywanie woda z oliatum sa wtedy mniej chropowate. Skazy obawialam sie od poczatku jak karmie i jadlam niewiele nabialu a po 6 tyg i tak sie pojawila..... ANikt w rodzinie na nia nie chorowal. Odpowiedz Link Zgłoś