Dodaj do ulubionych

jogurcik????

IP: *.* 22.02.02, 09:29
Drogie e-mamy,Czy macie jakies doswiadczenia w domowej produkcji jogurcikow i twarozkow. Chodzi mi zwlaszcza o podanie nazw preparatow stosowanych do ich uzyskania. Jakies zawierajace zywe kultury bakterii jogurtowych. Wiem ze kupuje sie takowe w aptekach, ale moja pani magister... nie bardzo wie o co mi chodzi.;-))) Znalazlam wlasnie w sklepie mleko firmy "Maćkowy" o obnizonej zawartosci laktozy i chcalabym je przetworzyc dla mojego rocznego synka.Z gory piiieeeeknie dziekuje ;-))
Obserwuj wątek
    • Gość: awrocka Re: jogurcik????-lub twarozek- jak to zrobic??? IP: *.* 22.02.02, 16:05
      Czyzby???Nikt juz nie pamieta jak zrobic domowy serek lub jogurcik??? :-(To straszneee.;-)Szkoda, bo te gotowe sa albo strasznie kwasne(te naturalne) albo bardzo slodkie (te dla dzieci "Bakusie i danonki").No coz.
      • Gość: Gosia1 Re: jogurcik????-lub twarozek- jak to zrobic??? IP: *.* 22.02.02, 18:35
        Serek? Najpierw stawiasz mleko na "zsiadłe", potem delikatnie je ogrzewasz. Następnie odcedzasz i.....gotowe. Twarożek mniam, mniam. :-) Można jeszcze zrobić twarożek jajeczny ale dla starszego dziecka. Litr mleka (słodkiego, 3,2 procent) wstawiasz na gaz. W oddzielnym naczyniu dokładnie mieszasz (rozbełtujesz) 4 jajka (całe) ze śmietanką homogenizowaną i cukrem waniliowym. Mieszankę wlewasz do podgrzanego mleka i nadal ogrzewasz od czasu do czasu mieszając. Gdy już się zetnie odcedzasz, jak przy normalnym twarożku. I gotowe! Pycha!!!! Można podawać z cukrem, owocami, jak kto lubi. Pozdrawiam Gosia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka