Dodaj do ulubionych

Jemy już jogurt!!!

IP: *.* 02.03.02, 17:55
Mój mały alergik - 2 lata je już 5 dni jogurcik i noc. Nasza pani doktor powiedziała, żebym spróbowała wprowadzić mu jogurt kiedy skończy 2 lata. Ja się trochę ociągałam, bo mój Michałek stale ma lekką wysypkę na buźce, rączce i nóżkach. No cóż ale spróbowaliśmy. Michałek je deserek Bubu z jogurtem i brzoskwiniami i podobny z morelami. Zaczęliśmy od jednej łyżeczki. A ostatnio spałaszował pół słoiczka. I nic strasznego się nie dzieje. Wysypka się nie powiększa.Mam nadzieję, że nie będzie już żadnych efektów.Wiecie jak się cieszęEwa mama MichałaPS. Mój Michał właściwie nigdy nie jadł nic mlecznego. Reagował na produkty mleczne, gdy ja je jadłam (kiedy karmiłam piersią) - tak mi się wydaje, bo testy alergiczne nie wykazały alergii na nic.A tak przy okazji, wytłumaczcie mi na czym polega różnica między alergią a nietolarancją. Bo może mój Misiek nie jest alergikiem, nigdy jego reakcje nie były silne, miał tylko wysypki, bardziej lub mniej zaczerwienione. Moim zdaniem z niewielkim związku ze spożywanymi pokarmami.
Obserwuj wątek
    • Gość: EwG Re: Jemy już jogurt!!! IP: *.* 02.03.02, 17:56
      Je jogurt i nic (przepraszam za literówke)PozdrowionkaEwa
    • Gość: alex-mama-Tili Re: Jemy już jogurt!!! IP: *.* 03.03.02, 11:07
      hejka!Brak tolerancji na laktozę można stosunkowo łatwo wykryć za pomocą prostego badania mierzącego zawartość H2 w wydychanym powietrzu po zażyciu dawki laktozy. Wzrost H2 jest miernikiem fermentacji nie przyswojonej laktozy dokonywanej przez bakterie w okrężnicy. Inne metody diagnozowania oznaczają pomiar poziomu glukozy we krwi po zażyciu dawki laktozy, oraz określenie funkcjonowania b-galaktozydazy na podstawie biopsji jelita cienkiego. Oprócz podstawowej postaci braku tolerancji na laktozę, może również wystąpić nabyta nietolerancja laktozy. Stąd w czasie biegunek zwykle ma miejsce również czasowy brak tolerancji laktozy. W takich przypadkach najlepiej jest stosować przez jakiś czas dietę, w której laktoza występuje w małych ilościach.Osoby uczulone na mleko krowie muszą unikać najmniejszej ilości mleka krowiego w pożywieniu, osoby z brakiem tolerancji na laktozę mogą spożywać laktozę w niewielkich ilościach. Mam nadzieję , że coś pomogłam..:)
    • Gość: basik_hubert Re: Jemy już jogurt!!! IP: *.* 24.06.02, 12:15
      Witaj Ewo!To brzmi optymistycznie :)Ja zamierzam spróbowac podać Hubertowi jogurt jak skończy 2 lata. Może nie będzie miał wysypki? Na razie ma 21 miesięcy i bardzo się boję wszelkich pochodnych mleka.Pozdrawiam i życzę aby michałek zawszjuż mógł jeść jogurt.Basia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka