Dodaj do ulubionych

Jestem tu pierwszy raz ...pomożecie?

IP: *.* 30.03.02, 21:39
Witam, moje 7 tygodniowe dziecię ok. tydzień temu dostało ochydną wysypkę na buzi, uszy,tył głowy (szczególnie na karku). Krostki są albo czerwone, albo ropne, albo jedno i drugie. Pediatra twierdzi, żeby się tym nie przejmować i ewentualnie uważać na dietę. Ale ja nic "nowego" nie zjadłam. Czy dziecko może reagować dopiero po 6 tygodniach na dietę matki? W związku z tym, że dziecię nie wygląda zbyt ładnie: iść do alergologa czy raczej do dermatologa, a może faktycznie czekać, że "samo wlazło, samo wyjdzie"?Ze świątecznym pozdrowieniem Asiak
Obserwuj wątek
    • Gość: Hermiona Re: Jestem tu pierwszy raz ...pomożecie? IP: *.* 30.03.02, 22:41
      Cześć! Ja bym poszła do alergologa. Alergia "wychodzi" czasem dopiero po dobrych paru dniach od zjedzenia czegoś; gdyby było tak, że coś zjadasz, a po 5 minutach jest wysypka, to byłoby za łatwe. Ach, ci pediatrzy, myślałam, że skoro tyle się mówi o alergiach, to są bardziej wyczuleni. Kiedy moja córka miała kilka tygodni ( prawie 10 lat temu) i na buzi zaczęła się jej robić brzydka, szorstka, czerwona wysypka ( w dodatku nie karmiłam Jej piersią) i miałam przeczucie, że to alergia (mój mąż jest alergikiem, więc jest "obciążenie rodzinne"),prosiłam lekarkę, żeby zapisała Jej jakieś specjalne mleko - wtedy były tylko na receptę. Stwierdziła, że mi się wydaje, ze to są potówki i inne takie bzdury. Kiedy Ola była trochę większa i ten problem się nasilił (bo raz było lepiej, raz gorzej), to lekarka powiedziała, że pewnie piła za tłuste mleko i stąd wysypka! W końcu wymusiłam na niej skierowanie na badanie krwi, które jasno wykazało, że Ola ma alergię, ale wtedy to już znalazłam się pod opieką alergologa. Niestety trwało to prawie 3 lata, więc dietę i leki wprowadziliśmy za późno. Alergia się rozwinęła i po kolejnych kilku latach wprawdzie uczulenie na mleko przeszło (dzięki diecie), ale moja córka ma teraz astmę i alergię na wszystkie pyłki. Więc lepiej "dmuchać na zimne" i pójść do alergologa, bo pediatrom w dalszym ciągu alergik kojarzy się tylko z osobą, która kilka minut po zjedzeniu np. truskawek dostaje wysypki i biegunki, albo puchnie. Idź do dobrego lekarza, to może Ci się uda to uczulenie zahamować!
    • Gość: ewamet Re: Jestem tu pierwszy raz ...pomożecie? IP: *.* 30.03.02, 23:38
      Cześć!Jeśli chodzi o alergię to bardzo często objawia się ona po kilku tygodniach,a nawet gdzieś tak około 3 miesiąca.Spowodowane jest to tym,że alergeny tak jakby gromadzą się w organiżmie i tylko czekają żeby zaatakować.Dzieje się tak szczególnie jak matka karmi piersią,wtedy jej przeciwciała dłużej bronią dzidzię.Jeśli któreś z rodziców jest alergikiem to mama w zasadzie od początku powinna stosować dietę bezmleczną,oraz unikać wszystkich produktów z grupy alergicznego ryzyka(cytrusy,sztuczne konserwanty itp.).Twoje dziecko jest jeszcze maleńkie,przewód pokarmowy ma nie całkiem rozwinięty więc musisz szczególnie uważać.Z świątecznym pozdrowieniem.Ewa mama małego alergika.
    • Gość: polaszea Re: Jestem tu pierwszy raz ...pomożecie? IP: *.* 02.04.02, 08:38
      U Zuzia alergia zaczeła objawiać sięok 3 miesiąca życia. Do tego czasu jadłam wszystko. Nie ma na co czekać idź do alergologa. Ja czekałam i starałam się wprowadząć dietę eliminacyjną (na początek przetwory mleczne i jaja) a było tylko coraz gorzej. PO testach z krwi okazało się że Zuzia jest uczulona na szereg innych rzeczy których nie podejrzewałam i spokojnie wcinałam np. pomidory, soja.
    • Gość: Jana Re: Jestem tu pierwszy raz ...pomożecie? IP: *.* 02.04.02, 10:03
      Nie czekaj tylko koniecznie idz do dobrego alergologa. Moja pani pediatra na pytanie, co to za wysypka mówiła " nie przejmować się żadnymi wysypkami", krzyczała na mnie, że w 4. miesiącu życia nie wprowadzam do diety malucha żadnych zupek i soków, w rezultacie moje słoneczko było już 2 razy w szpitalu (w ciągu niespełna 3 miesięcy) na zapalenie płuc przebiegiem alergicznym, alergię ma bardzo silną, każdy nowowprowadzany produkt ją uczula, ja jem tylko ziemniaki, chleb i indyka, a dziecko od 4 miesięcy waży tyle samo. Oczywiście teraz pani doktor poucza mnie że muszę "trzymać" ostrą dietę, tylko szkoda że się spóźniła z tymi radami jakieś 8 miesięcy. Acha, testy krwi wykazały minimalne uczulenie na białko jaja. Pierwsze co zrobiłam to zmieniłam pediatrę, a do pani doktor chodzę tylko po skierowania. Właśnie szykuję się do batali o skierowanie do poradni alergologicznej, wyobrażacie sobie że nie chce mi dać, choć dziecko jest całe w czerwonych plamach, od 4 miesiecy nie przybiera, 2 razy poważnie chorowało na zapalenie płuc, a ja jestem na ostrej diecie?Pozdrawiam i życzę zdrówka i gładziutkiej skóry Jana :hello:Ps. Mam nadzieję, że Cię nie wystraszyłam.
      • Gość: kasiap. Re: Jestem tu pierwszy raz ...pomoz˙ecie? IP: *.* 02.04.02, 14:50
        Droga do alergologa jest najezona trudnosciami, a i tak mozna trafic na wariata... Mam same problemy z nimi - opisalam je dzisiaj na zdrowiu, moze zajrzycie i pomozecie...kaska
    • Gość: asiaks byłam u alergologa IP: *.* 03.04.02, 09:30
      Zastosowałam się do Waszych rad (dzięki) i poszłam do lekarza. Zaposała mi Lipobase i mydełko Oilatum. Kazała się pokazać za dwa tygodnie. Zalecenia: nie spożywać mleka, sera białego (a żółty?), jajek, czekolady, keczupu itp. Kupilam maslo roslinne (na wszelki wypadek), bo mi nie powiedziala jakie mam jesc. A co powiecie na temat sezamu ( bo ostatnio lubie chalwe i chleby z tym dodatkiem) i wynalazkow typu "turbo" kisiele i budynie (konserwanty)? Sorry za ostatni akapit, gdzies "wcielo" mi polskie literki i na razie nie wiem co sie stalo.Pozdrawiam Asiak
      • Gość: Sebastian_T Re: byłam u alergologa IP: *.* 03.04.02, 12:47
        hej,ale pamietaj, ze wiekszosc roslinnych margaryn rowniez zawiera w sobie produkty mleczne - np. serwatke... czytaj dokladnie "instrukcje" (calkowicie bezmleczna jest np. Finea Niskokaloryczna)s.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka