Dodaj do ulubionych

Sucha skóra

IP: *.* 10.04.02, 23:31
Słuchajcie, mojemu Krzysiowi (3,5 mies) pojawiły się placki suchej, szorstkiej skóry. Najpierw w okolicy kolan, a teraz już w innych miejscach. Na pewno nie jest to alergia pokarmowa, bo już jestem na diecie... Czy ktos z Was zetknął się z podobnym problemem i mógłby cos doradzić?Dzięki!Ania
Obserwuj wątek
    • Gość: nikita Re: Sucha skóra IP: *.* 11.04.02, 05:14
      To samo dokładnie od dwóch dni ma moja Kajka (prawie 3 mies): placki suchej skóry, odrobinę ciemniejszej, około 1 cm średnicy na udzie i łydkach. Smaruję to Bepanthenem czerwonym i natłuszczam intensywniej oliwką, i wydaje mi się, że powoli skórka mięknie. Zobaczymy za parę dni, jeżeli plamki nie zejdą, to idziemy do lekarza...PozdrawiamAga
      • Gość: asia_t Re: Sucha skóra IP: *.* 11.04.02, 15:30
        nie chce Was martwic, ale u Jedrka bylo to samo na brzuchu, plus krostki na policzkach. pani doktor alergolog stwierdzila, ze to skaza... nie jem zadnego nabialu - znika. tylko zjem cokolowiek z mlekiem (nawet pieczywo!!!) - i juz suche placki na brzuchu... pozdrwaiamasiaT
    • Gość: KingaB Re: Sucha skóra IP: *.* 11.04.02, 07:09
      Polecam Lipikar Baume firmy La Roche Posay. Nawilżą, natłuszcza, łagodzi podrażnienia. Może być stosowany niemowlaczków, nie powoduje podrażnień. Tylko cena :(Pozdrówka :bounce:
    • Gość: Kachna29 Re: Sucha skóra IP: *.* 11.04.02, 11:37
      Filip w wieku trzech miesięcy miał suchą skórę na udach - też miejscowo. Pomogła kąpiel w oilatum i smarowanie kremem oilatum. Sucha skóra znikła i już nie wróciła, mimo że krem odstawiliśmy już dawno, a w oilatum kąpiemy się teraz 1-2 razy w tyg.PozdrawiamyKasia i Filipek z gładziutką skórką
    • Gość: Lia Re: Sucha skóra IP: *.* 11.04.02, 15:40
      Cześć, Aniu. To normalne u tak małego dziecka. Spróbój do kąpieli używać płynów natłuszczających. Ostatnio dużo tego jest w sprzedaży. Polecam Nivea płyn do kąpieli z oliwką ( nowość w białej butelce)), Oilatum , Balneum Hermal, Sanosan. :hello:
      • Gość: Mama-Kangurzyca Re: Sucha skóra IP: *.* 11.04.02, 18:45
        Dzięki za odpowiedzi. Dziś doszłam do wniosku, że jest to prawdopodobnie alergia na płyn do płukania (od jakiegoś miesiąca używamy Cocolino Sensitive), ponieważ skóra jest sucha równiez tam, gdzie buzia dotyka do ubranka, a pod pieluszką śliczna i gładziutka. Cóż, nie będziemy zmiękczać ubranek... Jeśli zaś chodzi o leczenie skórki, to kapiele natłuszczające niestety nie pomagają - od dawna kąpiemy Maluszka w Linoli (swoją drogą moim zdaniem natłuszcza lepiej niż Oilatum). Ale zaczęłam smarowac go maścią na wypryski alergiczne, którą kiedyś tam dostałam od pediatry... mam nadzieję, że pomoże, bo jeśli nie, to chyba trzeba będzie odwiedzić lekarza :(Pozdrawiam Ws i Wasze Pociechy!Ania
        • Gość: leonia Re: Sucha skóra IP: *.* 11.04.02, 21:13
          wita cie leonia.mialam podobny problem z moim michalkiem.byly dwie obcje:odstawic zupy(wywary z warzyw sa silnym alergenem) lub uzyc innych srodkow pielegnacyjnych.zaczelam od tego drugiego i efekty byly natychmiastowe.do kapieli balneum a do smarowania po kapieli masc (na recepte do zrobienia w aptece):euceryna,witamina A 200,00 jednostek , 2%woda destylowana, wazelina.swietna jast na skore,natychmiast byla poprawa.pozdrawiam .
        • Gość: leonia Re: Sucha skóra IP: *.* 11.04.02, 21:16
          to jeszcze raz leonia.cos mi sie przypomnialo-produkty cocolino maja w sobie jakis skladnik ktory alergizuje.moja lekarka pytala sie mnie w czym piore i ewentualnie plucze.kazala nie ruszac cocolina.
          • Gość: Madzia2002 Re: Sucha skóra IP: *.* 12.04.02, 20:34
            witajna moim synku lekarz testował przerózniaste maści, po te robioną musiałabyś isć do lekarza, sprobuj DIPROBASE maść , kosztuje ok.16 zł i jest rewelacyjna , a raczej skóra dziecka jest taka :-) pozdrawiam i naprawde polecam tę maść
        • Gość: madzia22 Re: Sucha skóra IP: *.* 14.04.02, 14:47
          Adaś też miał takie suche placki. Dermatolog kazała nawilżać - nie natłuszczać a oprócz tego poleciła Xerial (nie pamiętam już który numer, ale chyba 3 jest dla niemowląt).Madzia
          • Gość: mamula Re: Sucha skóra IP: *.* 14.04.02, 20:06
            mam taki sam problem. mojemu 2 letniemu synkowi pojawily sie takie suche, brazowe place. i w ogole nozki ma takie az biale z suchosci. niestety zadne oliwki nie pomagaja. bylam u lekarza i zapisala masc robiona w aptece jutro odbieram. i zobazcymy. widze,ze te najgorsze juz schodza, co zreszta lekarka potwierdzila. ale czerwone krostki tez sie pojawiaja.mam wrazenie,ze to od proszku-raz mi sie sypnelo za duzo viziru. wiec teraz wracam do jelpa-juz wszystko wypralam :)bo mam nadzieje,ze to nie alergia jakas powazna.
    • Gość: Mama-Kangurzyca Re: Sucha skóra IP: *.* 17.04.02, 21:10
      To ja - znowu dziękuję. Po maści od mojego lekarza sprawa się zdecydowanie poprawiła :), czyli wniosek prosty: pewnie uczulenie na Coccolino. Wszystko na nowo poprane, mam nadzieję, że problem nie wróci.Ale kremy, które polecacie zapisałam sobie na wszelki wypadek.Pozdrawiam!Ania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka