Dodaj do ulubionych

Dieta eliminacyjna-pytanie

IP: *.* 11.05.02, 19:38
CześćBardzo proszę doświadczone mamy o rady na temat diety eliminacyjnej. Nie zabardzo mam pojęcie od czego zacząć i jak długo eliminować dany produkt.Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi.PozdeowieniaIsabellla (mama Marcina)
Obserwuj wątek
    • Gość: maugosia1 Re: Dieta eliminacyjna-pytanie IP: *.* 12.05.02, 15:44
      Jestem na takiej diecie już drugi raz. Jest to metoda prosta i w większości przypadków bardzo skuteczna w wysledzeniu tego co uczula nasze dziecko.Ja w tej chwili jem 4 produkty uznawane za bezpieczne:ryzziemniakiindykjablkaNa efekt trzeba czekać nawet 6 tygodni - jeśli reakcja alergiczna się cofnie - wprowadzasz 1 produkt, np. pomidory. Czekasz 10 dni - jesli wszystko jest ok mozesz wprowadzic nastepny produkt.Życze wytrwalosci,maugosia
      • Gość: halina Re: Dieta eliminacyjna-pytanie IP: *.* 12.05.02, 16:31
        Tak prawde mowiac, to to, co opisuje Maugosia, to nie jest dieta eliminacyjna, tylko tzw. dieta bazowa - jest na pewno skuteczna, tylko, ze kosztowna dla matki, w sensie zdrowotnym oczywiscie. Dieta eliminacyjna polega na wykresleniu najbardziej podejrzanych produktow (mleko i przetwory, wolowina i cielecina, jajka, soja, owoce drobnopestkowe, cytrusy, czekolada, orzechy, seler, pomidory) i wszystkiego, co zawiera ich bodaj sladowe ilosci, na co najmniej 2 tygodnie. W tym czasie niekoniecznie musi nastapic calkowita poprawa, np. wysypka b. czesto nie ustepuje tak szybko, ale np. nadmierne ulewania, wymioty, dziwne kupy - tak. Jesli nie ma w ogole poprawy albo stan sie pogarsza, eliminuje sie dalsze produkty. Przy bardzo uczulonych dzieciach, to sie niestety nie bardzo sprawdza, bo i tak dojdziesz w koncu do 3-4 rzeczy, ktore mozesz jesc, ale u wiekszosci jak najbardziej. Zeby nie byc goloslownym - ja miesiac, poltora po rozpoczeciu diety jadlam juz wszystko, Lena okazala sie uczulona tylko na mlecznosci, wolowine i cielecine (sama nie moze jeszcze jesc jajek, ale to duzo pozniejsza historia), metoda Maugosi dojscie do takiej diety zajeloby Ci dobre pare miesiecy, co nie wydaje mi sie obojetne dla zdrowia.I jeszcze mala uwaga - rozszerzanie diety naprawde nie zaczynalabym od pomidora. Oczywiscie rozumiem, ze to byl tylko przyklad, ale wczoraj skonczyla mi sie kawa, cierpie na syndrom glodowy po odstawieniu narkotyku i dlatego troche sie czepiam ;)Pozdrawiam, halina
        • Gość: maugosia1 Re: Dieta eliminacyjna-pytanie IP: *.* 12.05.02, 19:34
          Hej - dzięki za informację, że jestem na diecie bazowej :) - nie miałam o tym bladego pojęcia. Mam złe doświadczenia ze starszą córką - a Mateusz reaguje równie silnie... Wybrałam więc metodę radykalniejszą licząc na lepszy i szybszy efekt. Bo uczulać niestety może wszystko, a testy dosyć często są zupełnie niewiarygodne.Poniżej podaję listę rzeczy, które są uznawane przez lekarzy za najczęstszą przyczynę alergii:mleko obcogatunkowe (krowie, kozie, sojowe)- uwaga na pieczywo i wyroby spożywcze - często z dodatkiem milk protein lub lactozymięso cielęce, wołowerybycytrusybanany, kiwi, inne owoce płdpoziomki, truskawkipomidoryjajazboża glutenowemiódkonserwanty i sztuczne barwnikiPozdrawiam. maugosia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka