Dodaj do ulubionych

IgE ponad 500

26.11.06, 20:06
Mój prawie 5 letni synek ma właśnie taki wynik,gdzie norma dla jego wieku
wynosi 52,tydzień temu robiliśmy testy skórne na alergeny wziewne i nic nie
wyszło.Dwa lata temu miałIgE 170 i panel pokarmowy z krwi wykazał uczulenie na
białko jaja kurzego.Oprócz tego ma nietolerancję laktozy.Przy tak wysokim
poziomie IgE może być chyba uczulony na wszystko choć myślałam i wręcz byłam
przekonana,że będą to jednak alergeny wziewne bo on praktycznie cały czas ma
katary,kaszle i woólełapie wszelkie infekcje
Obserwuj wątek
    • mami7 Re: IgE ponad 500 26.11.06, 21:50
      U mojego 5 latka IgE całkowite 400, w testach nic nie wyszło. Sama kiedyś
      doszłam do tego, że dziecko wysypuje po barwnikach głównie, ale też
      polepszaczach, itp.

Bardzo jestem ciekawa co powiedział Ci lekarz?
    • patyska Re: IgE ponad 500 27.11.06, 15:13
      moj ma ponad 20-krotnie przekroczona norme - 448. ale jest potwornie alergiczny. skoro nie wychodza
      testy na alergeny to zbadajcie sie na pasozyty.
      • mami7 Re: IgE ponad 500 27.11.06, 15:16
        A jeśli badania kału tez są w porzadku?
        Ja wiem, że różne rzeczy, różnie wychodzą i powtarzam te badania ciągle.
        A najbardziej denerwuje mnie to, że alergolog nie chce/nie umie nam pomóc.
        Byłam juz u dwóch i nic.

Pozdrawiam
        • patyska Re: IgE ponad 500 27.11.06, 15:34
          no to w takim razie gdzies zaistanial blad. nie przejmuj sie. gdzies czytalam o jakis zaleznosciach
          miedzy wysokosciami IgE a kwasochlonnych, kurcze, teraz nie pamietam dokladnie a nie chce cie
          wprowadzac w blad. ale bylo jakos tak, ze jak kwasochlonne male a ige duze, to pasozyty, a jak i
          kwasochlonne duze to alergia, ale jak babcie kocham wszystko moglam pomieszac... nasza alergolog, a
          ufam babce jak siemasz wink mowi, ze takie duze IgE calkowite sa charakterystyczne dla alergii wziewnej,
          nie pokarmowej. wiec jesli nie macie pasozytow, to na chlopski rozum kombinuje sobie, zescie na
          roztocza uczuleni - bo te sa zawsze i wszedzie, wiec ige robione nawet w grudniu jest duze. a ze w
          testach nie wychodzi nie ma znaczenia. moj tata mial regularna anafilaksje po uzadleniu osy (klasyka -
          utrata przytomnosci, wymioty, pogotowie etc). a testy na jad blonkoskrzydlych czy jak im tam, czyli osy
          tez - 0. okraglutkie 0.
          • mami7 Re: IgE ponad 500 27.11.06, 23:06
            Ja zrobię po raz kolejny te wszystkie badania kału. A co mi tam wink
            Ale juz sama nie wiem co z tym fantem zrobić, bo jednen alergolog stwierdził:
            "no zobaczymy jak to będzie ewoluować", a drugi rozłożył ręce i zastanowił się,
            czy może jednak u mojego dziecka w taki sposób przebiegają infekcje.

Czy jest sens robienia w takim przypadku testów pokarmowych? Dziecko ma 5 lat,
            nie ma objawów "brzuszkowych", wysypki, świąd - czasami. Ewidentnie nie
            podchodzą mu barwniki, aromaty, polepszacze, itp.
            Tylko, że jeśli mowa o objawach, to katary, przytkany nos, zapalenie spojówek,
            pokrzywki mogłyby mieć związek z alergią wziewną jednak.
    • pafryk Re: IgE ponad 500 27.11.06, 15:37
      witam
      Dzisiaj zrobiłam mojemu synowi badnie na IgE calkowite i sie przeraziłam wyszedł
      wynik 636 on ma dopier 13 miesiecy do tego ma AZS. Umówilam sie na testy skóre
      ale nie wiem czy cos wyjdzie moze lespiej zrobic jakies badania panelowe? Macie
      jakies doswiadczenia w tej kwestii??
      • isma Re: IgE ponad 500 27.11.06, 19:09
        Witaj w klubie.
        Tradycyjnie trzeba zaczac od porzadnego sprawdzenia pasozytow - badanie
        nieinwazyjne, niebolesne, tanie. Jesli to nie robale, no, to, coz, pozostaje
        tropienie alergenow ;-(((.
        • marki0 Re: IgE ponad 500 27.11.06, 19:45
          Mój jako dwulatek miał 615 jako 8 miesieczniak 154 a teraz jako 5,5 latek to
          wole nie wiedziec bo mogła bym zemdlec z wrazenia od wyniku.widze jaka ma
          alergię i i jak silnie wstrzasowo rwaguje na nabiał a dusznosciowo i infekcyjnie
          w okresioe pylenia traw.My juz tylko co rok robimy swoiste z całkowitymi dajemy
          sobie spokój. Kupke zbadaliśmy i wyszła candia /dopiero w 8 próbie/i po
          podowaniu probiotyków i enterolu skóra znacznie lepsza ale wstrzasu po nabiale
          nam to nie wyelominuje i tak czy siak, ale dziecko o niebo pogodniejsze i spi a
          nie płacze przez sen, wybudza się co chwile drapie przez cała noc itd.Na to nam
          probiotyki pomogły.a to za sprawa forum bo w życiu bym nie wpadła aby takie
          badanie zrobic al lekarze maja do tego olewczy stosunek.
          • pafryk Re: IgE ponad 500 27.11.06, 19:56
            Jakie dokładnie muszę zrobić badania i ??
            • marki0 Re: IgE ponad 500 27.11.06, 20:56
              najlepiej badanie w kierunku grzybów, plesni, pasozytów i bakteri.
              Jesli coś pominełam , dopiszcie.
            • sigvaris Re: IgE ponad 500 27.11.06, 21:36
              Miałam ok 500 przy lambliozie (norma 126 u dorosłego).

Badania. Koniecznie zaczynajcie od badań kału. Tylko laboratorium MUSI być
              sprawdzone, najlepiej polecane na forum - zwyczajnie laboranci NIE POTRAFIĄ
              tego badać. Tu macie info, jakie badania, kiedy robić i wstępnie o co chodzi.

Są 3 różne grupy pasożytów ludzkich. Więc na początek trochę przydatnych
              info.
              Pasożyty przewodu pokarmowego to :

1. grzyby i pleśnie - żeby je sprawdzić nalezy zrobic osobne badanie kału
              nazywane w kierunku grzybów i pleśni. Powinno przy metodzie hodowlanej trwać
              ok. 14 dni. Niestety laboratoria robią je ok. 4-7 dni, więc nie są w stanie w
              tym czasie sprawdzić większości z badanych rzeczy. Prawidłowo te badania
              przeprowadzają laboratoria przy przychodniach parazytologicznych
              (czyli "pasożytniczych"), mykologicznych (czyli właśnie specjalizujące się w
              mykologii nauce o grzybach), czasami przy szpiatalach zakaźnych. Czasami też
              można uprosić laborantów o owe 14 dni hodowania próbki. Grzyby można leczyć
              dietą. Nawet profilaktycznie bez badań. Taka podstawowa dieta opiera się o 4
              zasady:
              - zero mleka
              - zero słodkiego
              - więcej tłuszczy
              - więcej cebuli, czosnku i kiszonek.

2. pierwotniaki i ameby. W tej grupie są lamblie, które w Polsce występują
              terytorialnie. Osobne badanie kału trzeba zlecić żeby je znaleźć, nazywa się w
              kierunku lamblii. Z laboratoriami jest źle. Badania nie wychodzą. Trzeba szukać
              laboratoriów, które miewają chorych. Próbka kału MUSI BYĆ ŚWIEŻA, lub
              przynajmniej trzymana w lodówce zanim trafi do badania. Badanie można
              powtarzać, ale odstępy czasu powinny być ok. 5-7 dni, między badaniami.
              Niektórzy lekarze leczą w ciemno na podstawie objawów. Lamblia wydala jak
              pozostałe pasożyty toksyny, to dużo gorsze od 7-10 dniowego leczenia. Jednak
              taką decyzje powinien podjąć lekarz. Leki, które stosuje się przy leczeniu
              lamblii:
              - Furazolidon u dzieci
              - Macmiror - u dorosłych
              - Metronidazol - przy powtórzeniach leczenia lub u dorosłych lub w innych spec.
              warunkach.

Niektórzy lekarze stosją Tynidazol. Zdania co do niego są podzielone. Nie wolno
              go podawać poniżej 12 roku życia.

3. robaki - powszechnie to właśnie ich badanie z kału nazywa się "na pasożyty"
              (dlaczego akurat tylko ich, nie wiem). Badanie kału można powtarzać ponieważ
              nie wychodzą baaardzo, baardzo często. Jednak powtórki robimy co ok. 3-5 dni.
              Niektóre z nich np. owsiki skąłdają jaja pozaustrojowo i nawet sanepid poleca
              badać je tzw. badaniem plastrowym, bo wbrew powszechnej opinii ich nie widać w
              kale (tylko w stanach robaczyc totalnych).
              Robaki są ich dwa rodzaje:
              a) obłe - w tej grupie są owsiki, tęgoryjce, włosogłówka, glista ludzka itd.
              Często leczy się je w ciemno po objawach. Stosuje się leki:
              - Pyrantelum u małych dzieci
              - Zentel u starszych dzieci i dorosłych
              - Vermox u starszych dzieci i dorosłych
              Kuracja powinna byc powtarzana 3-krotnie, ponieważ wszystkie te leki działają
              głównie na osobniki dorosłe. A problem w usunięciu robaków polega na wybiciu
              wszystkich lęgów z jaj.
              b) płaskie - tu są tasiemce. Leczy się je jeszcze innymi lekami w zależności od
              kalibru tasiemca. Najlepiej udać sie wtedy do parazytologa (w wielu miastach
              nie ma)lub lekarza chorób zakaźnych.

Są też pasożyty zwierzęce. Ich zarażenie u ludzi jest bardzo niebezpieczne.
              Nazywa się toksokarozą. Jest wykrywane z badań krwi lub badań okulistycznych
              (toksokaroza oczna). Wykrywa się i bada toksokaroze w przychodniach
              parazytologicznych lub zakaźnych.

• inez.b Re: IgE ponad 500 28.11.06, 17:24
                Dzięki dziewczyny i Tobie sigvaris za tak obszerną informację,sprawdzimy wynik
                na jaja pasożytó-może już jest,a jak nie to będziemy próbować dalej,przecież w
                końcu z czegoś to IgE jest takie duże?
              • ula27wawa Re: IgE ponad 500 23.01.07, 14:31
                Dziewczyny, ale ktore laboratoria w wawie polecacie?
          • ambrozja92 Re: IgE ponad 500 02.12.06, 07:22
            Olewczy stosunek to mało powiedziane, moja 1,5 roczna córka od 4 m-cy ma
            bardzo luźne stolce. Usłyszałam tylko, że pewnie ją cos uczula. Na to, to ja
            sama wpadłam, tylko co dalej?Probiotyki cały czas podaję, ale bez efektu.
      • malika5 Re: IgE ponad 500 28.11.06, 21:13
        Pafryk, ale jak ty zrobisz testy skórne skoro dzieciątko ma AZS? Chyba, że to
        jest jakiś mały stopień. Mały musiałby nie mieć AZS w miejscu badania- czyli
        chyba na pleckach w waszym przypadku.
      • ambrozja92 Re: IgE ponad 500 02.12.06, 07:18
        Jestem trochę zaskoczona, podobno nie robi sie testów u dzieci ponizej 4 r.ż.
        Robiłaś badanie kału na pasożyty? Jeśli dziecko nie ma dokuczliwych objawów ze
        strony układu pokarmowego i bardzo duzych zmian skórnych , ja bym poczekała.
    • ambrozja92 Re: IgE ponad 500 02.12.06, 07:27
      A słyszałas o dr Mikołajewicz? Robi testy i odczula rezonansem magnetycznym.
      Podobno działa.Ustala diety, które czynia cuda.
      • daga24 Re: IgE ponad 500 02.12.06, 20:54
        Cześć jeżeli Was to pocieszy bo mnie kompletnie załamało mój siedmioletni syn
        ma IgE 1064 w testach wyszło uczulenie na trawy, zboża chwasty, grzyby,pleśnie
        roztocza. Wynik na lamblie i pasożyty ujemny. Choruje rzadko ale konkretnie
        aktualnie ma zapalenie płuc.Alergolog mówi żeby nie panikować ale ja już
        dostaje lekkiego świra.Wysiadam psychicznie ciągle się martwię a jak mały ma
        katar to od razu mam czarne wizje. Pani doktor powiedziała że jak wyleczy się z
        zapalenia płuc to ustawi mu tak leki żeby nie chorował. Ale wizja codziennych
        inhalacji itd mało mi się podoba.
        • alabama8 Re: IgE ponad 500 05.12.06, 14:00
          daga24, no to jak się mamy pocieszać to ja mogę ciebie pocieszyć - mój syn w
          wieku 2,5 lat - IgE 25.000. Ostatnio też miał badania, ale się w laboratorium
          skala skołczyła to mu wpisali "powyżej 500".
          Mimo alergii na prawie wszystko w 4 klasie - jakoś ciągniemy = zrezygnowałam z
          diety eliminacyjnej. Bez sensu. A po drugie mały genialnie reaguje na Flumycon -
          wnioskuję więc że ma candidę, ale będę dopiero usiłowała o tym porozmawiać z
          lekarzem. Bo oczywiście lekarz flumycon zapisał ale o kandydozie nie napomknął
          ani słowem - ot - syropek smile
          • sta.ania Re: IgE ponad 500 06.12.06, 11:42
            pasozyty przebadałam na wszelkie strony...nic. Ige powyżej 500 u mnie i u
            synka,oprócz alergii kontaktowej (czego można unikac) nie mam żadnych problemów
            a i Janek już jako dwulatek - też. Chyba więc nie zawsze ige wysokie musi sie
            wiązac z mega alergią bądź pasożytami...
            • mami7 Re: IgE ponad 500 06.12.06, 13:33
              W wieku 2 lat, moje dziecko miało wysypki kontaktowe. Zauważyłam, ze "przeszkadzają" mu dodatki do żywnosci i seler.
              W wieku 4 lat zaczęły sie problemy wziewne.
              • sta.ania Re: IgE ponad 500 07.12.06, 10:17
                ja z tym ige żyję dobrze ponad 30...
                • daga24 Re: IgE ponad 500 07.12.06, 18:12
                  witam czytałam o IgE i sądze,że temat nie jest do końca poznany a niestety
                  niekażdy lekarz umie coś na ten temat powiedzieć. Ja jak byłam mała to też
                  miałam alergię ale nikt mi nie robił badań IgE. Wszyscy Mi mówią,że z tego się
                  wyrasta i żyje z tą myślą i proszę, żeby nie było gorzej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka