Dodaj do ulubionych

Jestem nowa-kilka pytan

IP: *.* 16.05.02, 16:53
Witam. Jestem tu zupelnie nowa (chociaz widze "znajomych" z innych forow :-))) )Mam 3 miesieczna coreczke, ktora prawdopodobnie skaze bialkowa.Jak miala 3 tygodnie zauwazylam u niej kolke po nabiale (a jadlam go sporo, bo mialam jakas dzika potrzebe). Przestalam go wobec tego jesc.Jadlam natomiast duzo produktow z soi i troche koziego mleka. Dlugo, dlugo, nic sie nie dzialo, piekna skora i eleganckie zolte kupki...No, to zaczelam sobie pozwalac...lody, ciastka, czekoladki...Az tu ktoregos dnia zaatakowaly potworne czerwone i swedzace liszaje i dziwne kupy.Odstawilam soje i koze i oczywiscie inne niedozwolone produkty, zostajac przy buraczkach, jablkach, kaszy gryczanej,ryzu , indyku i marchewce (i tonach sezamkow, hi, hi)W ciagu 3 dni liszaje zniknely prawie bez sladu i kupki zrobily sie normalne. po tygodniu zjadlam kurczaka, na drugi dzien liszaj byl na swoim miejscu, po czym kolejnego dnia zniknal.Czytalam troche Waszych postow. Piszecie, ze objawy utrzymuja sie jeszcze dlugo po weliminowaniu alergenu.Czt moj przypadek oznacza, ze mam szczescie, ze organizm malej tak szybko sobie z tym radzi i czy czas obserwacjii wprowadzanych nowych produktow moze byc krotszy, np. 3-dniowy?I jeszcze, co to wlasciwie jest skaza bialkowa, co to nietolerancja i czym sie to rozni od alergii???I czy np. zdarza sie, ze dziecko uczulone jest na bialko niejednakowo, to znaczy, na jogurty mniej a na ser bardziej?Pozdrawiam.Renia.
Obserwuj wątek
    • Gość: halina Re: Jestem nowa-kilka pytan IP: *.* 16.05.02, 18:13
      Zmiany moga pokazywac sie juz na drugi dzien, a moga i po tygodniu. Troche nietypowo szybko znikl jej ten liszaj, objawy skorne alergii zwykle utrzymuja sie dluzej, moze to nie po kurczaku, a moze ten "typ" tak ma. Z tym, ze na rozne alergeny moze reagowac roznie, roznymi rodzajami wysypki, albo tylko brzydkimi kupami czy nasilonym ulewaniem i po roznym okresie.Co do tego, co to jest alergia, a co nietolerancja, panuje niejakie zamieszanie, wiecej mozesz o tym poczytac w dwoch watkach, zatytulowanych "Nietolerancja i alergia" oraz "alergia czy nietolerancja", wpisz pod "Szukaj" slowo "nietolerancja" w tytule postu, to dostaniesz oba.Potocznie mowi sie o alergii na bialko mleka, ale tak naprawde to jest 5 roznych bialek: ok. 80% to kazeina, reszta to bialka serwatkowe: alfa-laktabumina, beta-laktoglobulina, serumalbumina i immunoglobulina. (uff :)) W serach wystepuje prawie wylacznie kazeina, pozostale w sladowych ilosciach, ale sladowe ilosci to przy alergii moze tez byc za duzo (przy nietolerancji - niekoniecznie). Niewiele bialek zawiera tez maslo.Beta-laktoglobulina i alfa-laktabumina sa wrazliwe na temperature, wiec przy uczuleniu na nie mozna spozywac mleko po przegotowaniu. Te 2 bialka sa tez przeksztalcane przy produkcji jogurtow, sera czy twarogu. Bialka serwatkowe sa specyficzne dla danego gatunku zwierzecia (tzn. krowy :)), kazeina jest taka sama u wszystkich kopytnych, wiec przy alergii na nia trzeba tez zrezygnowac z mleka koziego i owczego. Niestety stosunkowo rzadko wystepuje alergia tylko na jeden rodzaj bialka. Uff, piwo dla mnie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka