Gość: isabellla IP: *.* 20.07.02, 11:43 No właśnie. Ile nas jest. Ciekawe czy potwierdzą się statystyki. Pozdrawiam Izabela Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Weronisia Re: Ile nas jest? IP: *.* 21.07.02, 09:20 Nas? To znaczy kogo? Matek z alergicznymi dziecmi? Czy alergikow? A moze jeszcze o cos innego Ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isabellla Re: Ile nas jest? IP: *.* 21.07.02, 15:10 CześćChodzi mi o alergiczne dzieci. Zacznę pierwszaMarcin, 2 lata, uczulony na roztocza i kurz prawdopodobnie astmatyk. Właśnie uporaliśmy się z 8 miesięcznym katarem.Pozdrawiam Iza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Weronisia Re: Ile nas jest? IP: *.* 21.07.02, 15:30 Oliwia lat 4.Od urodzenia zmagala sie z alergia pokarmowa. Karmiona piersia przez 1 rok, a w nocy 1,5 roku. Od 3 roku zycia praktycznie zdrowa. Zostalo jej tylko uczulenie na cytrusy.Thomas 1 rok i 7 m-cy.Nie wiadomo na co uczulony. Od wzeszlego roku ma ciagly katar (przeszlo mu na krotki czas tylko nad morzem). Nie dostaje zadnych lekarstw. Gdy skonczy 2 latka lekarz oceni, co z nim dalej bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia2002 Re: Ile nas jest? IP: *.* 22.07.02, 21:24 Daruśniedawno skończył roczek....prawdopodobnie alergia pokarmowa jest na leku o nazwie Nalcrom.....i raz jest mniej wysypany raz więcej.....zależy co nowego mu dam....mam z niego robić królika doświadczalnego pozdrawiam MAGDA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isabellla Re: Ile nas jest? IP: *.* 05.08.02, 19:53 Tylko tylePozdroofkaIza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta_B Re: Ile nas jest? IP: *.* 05.08.02, 20:13 Dawid, 5-latek, alergik na prawie wszystko z AZS-em i gronkowcem.Leczony prawie od urodzenia.Pozdrawiam-Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MamaMarysiiBenusia Re: Ile nas jest? IP: *.* 05.08.02, 20:45 Witajcie ! Marysia : 3 latka , 7 miesiecy . AZS , od 1,5 roczku zycia uczulona na nabial , czekolade , orzechy . Teraz jedynie czekolada i orzechy . Jedynie gdy mocno przesadzi z Danonkami wyjdzie lekka wysypka w zgieciach dloni . Sporadycznie dostaje Zyrtec . Benjamin : 14 miesiecy .AZS . Uczulony na nabial , truskawki,pomidory. Wczesniej rowniez na jablka , marchew , banany i wiele gatunkow miesa . Skora od miesiaca w wyraznej poprawie .Dostaje mleko sojowe , ma lekka anemie , dostaje specjalny syrop z duza zawartoscia zelaza . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hermiona Re: Ile nas jest? IP: *.* 05.08.02, 21:31 Ola - 10 lat - od urodzenia była uczulona na mleko, po kilku latach diety, brania leków i (być może) odczulaniu biorezonansem minęło, ale przyszła alergia na wszystko, co kwitnie od marca do października oraz na kurz, roztocza, kota, kurz słomy i siana, pierze, pleśnie. Jest astmatyczką. Dostaje całe mnóstwo leków i dzięki nim trzyma się dość dobrze.Jej tata też jest alergikiem i ma objawy astmy...Niestety i ja od dziś dołączam do tego grona - po kilku tygodniach męczenia się z oczami, nosem, a od wczoraj z dusznościami - dziś właśnie lekarz stwierdził, że i ja mam astmę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elik Re: Ile nas jest? IP: *.* 06.08.02, 11:59 Moja córa Ola lat 2,3 od 3 tyg. wysypki skórne. Uczulenie na mleko,cielęcinę/wołowinę, białko jaj, kakao, cytrusy, winogrona, brzoskwinie,cytrynę,kwas cytrynowy, pierze, pleśnie i trochę trawy. Do tej pory karmiona piersią, tak więc obie jesteśmy na diecie. Ostatnio czasami pozwalam sobie na jogurt i odrobinę daję małej. Jak przesadzimy jest zsypana. Leczona homeopatycznie. Oboje z tatusiem mamy skłonności alergiczne. To znaczy mężuś na proszek E a ja nie niektóre kremy i kosmetyki. Pdobno też na jabłka, żyto i gruszki ( test biorezonansem). U Oli się sprawdza więc może i u mnie. Zresztą faktycznie lepiej się czuję jak nie jem tych reczy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa_s Re: Ile nas jest? IP: *.* 06.08.02, 16:41 Witamy! Maciej - roztocza, pleśnie, mąka, pyłki.....przygotowywany do odczulania Marianna - pomidory, ryby (i mamy nadzieje, że to koniec jej listy) Mama - pyłki od wielu lat i ostatnio słońcePozdrawiamy alergików i ich rodzinki życząc zdrówkaEwa oraz M & M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiap. Re: Ile nas jest? IP: *.* 07.08.02, 11:48 Czesc!Tania - alergia dopadla ja, jak miala pol roku (bialka mleka), jej stan zaczal sie poprawiac po ukonczeniu 2 lat, ale nadal byla na diecie antyalergicznej, testy skorne w wieku 3 lat wykazaly uczulenie na pomidory, truskawki, orzechy i cytrusy, i wiele pylkow. Nietolerancja mleka minela. Nie je rzeczy zakazanych, ale w tym roku pojawily sie objawy alergii na pylki. IgE niskie. Dostaje Zyrtec.Alus - od urodzenia. Razem przezylismy horror, bo lekarz lekcewazyl moje zdanie o stanie dziecka i doprowadzil go do strasznego stanu. Teraz ma 2 lata i 7 mies. caly czas na porzadnej antyalergicznej diecie, Ketotifenie i wziewnym Intalu. Ciagle chorowal na zapalenie oskrzeli. Wg lekarza powaznie zagrozony astma, wiec staram sie niesamowicie wszystkiego pilnowac. Tesstow skornych jeszcze nie mial, czekamy, az bedzie troche starszy. IgE niskie. Mama - szlag trafil jej zdrowie po urodzeniu dzieci i teraz nie moze: opalac siepic swiezego mlekaladnie wygladac latem, bo pylki powoduja puchniecie powiek, zaczerwienienie oczu, lzy, katar, zatkanie uszu.Zycze Wam wszystkim i sobie jak najlepszych wynikow leczeniaKaska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Re: Ile nas jest? IP: *.* 09.08.02, 10:59 Kolejni alergicy: Wojtek (lat 3 8/12) - mleko, jajka, konserwanty, przeciwutleniacze, chlorki, dodatki "wzmacniające smak" itp. We wrześniu umówiony na poważne testy . Na razie nie pije mleka, nie je masła, serków, jogurtów. Ma niewielką anemię (wynikającą nie tylko z tego, że nie może jeść niektórych rzeczy, ale też z tego, że jest strasznym niejadkiem )Dorka, mama Wojtka (czyli ja) - salicylany (leki zawierające kwas acetylosalicylowy, glutaminiany, benzoesany, konserwanty, "witaminy E...", barwniki), przyprawy (ale mogę używać soli i cukru!), kurz, pleśnie. Mam strasznie wysokie IgE i niestety musiałam już korzystać z pomocy lekarskiej przy ataku duszności (pierwsze symptomy astmy). Aktualnie nie jem wędlin ani niczego gotowego - tęsknię za dobrym żarciem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: Ile nas jest? IP: *.* 09.08.02, 12:26 Kamila 15 miesięcy-alergia pokarmowa,zaczynamy wprowadzać coraz to nowsze produkty,a potem czekamy co sie stanie itd itd itd.....Kama mama Kamilki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KARINA2 Re: Ile nas jest? IP: *.* 09.08.02, 12:37 Bianka lat 3 na diecie bezmlecznej, w mniejszym stopniu jest uczulona na jabłka, orzechy, pieczarki.Karina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwedka Re: Ile nas jest? IP: *.* 09.08.02, 14:31 Mikołaj 2 lata 7 miesięcyKiedy ostatnio lecieliśmy samolotem na wakacje i prosiłam o posiłek dla alergika, Pan poprosił żebym podała, czego dziecko nie może jeść.Odpowiedziłam, że wygodniej byłoby mi powiedzieć co jeść może - na tyle rzeczy jest uczulnony.A więc nie może: mleka i pochodnych, jajka, pomidorów, wołowiny, glutenu czyli klusek, chleba, słodyczy, przypraw, cytrusów i naprwdę wielu innych rzeczy... papryka, seler, kapusty, groszku ............ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: halina Re: Ile nas jest? IP: *.* 09.08.02, 15:07 Lena 16 miesiecy, uczulona na mleko krowie i kozie, wolowine, cielecine, jaja kurze i przepiorcze. Karmiona piersia, wiec obie jestesmy na diecie od jej drugiego miesoiaca zycia(ja moge na szczescie jesc jajka). Co ciekawe, nie ma zadnych sensacji po "klasycznych" alergenach typu truskawki, cytrusy, pomidory czy czekolada (tzn. czekolady i tak nie dostaje, jedynie czekoladowe deserki sojowe od czasu do czasu). Mamusia z alergiczna przeszloscia - po ktorejs dawce szczepionki przeciw polio rozwinela sie alergia, w sumie nie wiadomo na co, ale napady dusznosci przy najmniejszym przeziebieniu to typowe dla problemow alergicznych... Sporo atrakcji- nocne wyprawy do szpitali, wizyty pogotowia, potem juz tylko inhalator w domu (spory metalowy parowoz). Plus wysypki po truskawkach i takowez dusznosci po penicylinie i pochodnych. Przeszlo w okresie dojrzewania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalisima Re: Ile nas jest? IP: *.* 09.08.02, 15:24 Michał, 6 lat, na diecie bezmlecznej od 3 tygodnia życia (oczywiście początkowo to ja byłam na diecie - przez ok 1, 5 roku) Obecnie nie jest pod opieką żadnego alergologa, bo zraziłam się po dotychczasowych kontaktach. Mieszkamy w Warszawie na Ursynowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q1313q Re: Ile nas jest? IP: *.* 09.08.02, 17:48 Ola, 5 miesiecy. Karmiona piersia i od czasu do czasu obsypujaca sie liszajami lub reagujaca biegunkami. Miewa rowniez czesto "ponadrywane uszy". Wlasciwie, nie wiem dokladnie na co jest uczulona, poza nabialem ,kozim mlekiem i truskawkami. Czasem dlugo, dlugo nic sie nie dzieja, anagle dopada nas w jednej chwili.Z tego, co obserwuje, male dawki czegokolwiek zdaja sie nie szkodzic. Uchodza mi plazem jogurty probiotyczne, odrobine smietany, oststnio kanapka z serkiem topionym... Ale nie eksperymentuje ze wszystkim, bo sie boje. Na szczescie moge jesc bez ograniczen pomidory i to mnie pociesza, jak rowniez male ilosci czekolady!Niestety, wielokrotnie juz sie przekonalam, ze alergia nie opuszcza nas, tylko czasami przysypia. A potem nagle atakuje.Od jakiegos czasu, mala ma furkoczacy nosek. I nie jest to chyba katar Zobaczymy co bedzie, jak bedzie sama jadla,a to jeszcze nie predko, zamierzam karmic ja sama piersia jeszcze ze 3 miesiace.Sama jestem z alergicznej rodziny, bylam latami uczulona na wiekszosc kosmetykow i kurz, ale w ciazy wszystko mi przeszlo Pozdrawiam.Renia. Odpowiedz Link Zgłoś