Dodaj do ulubionych

Jaka kaszka??!!!

IP: *.* 13.08.02, 18:44
Mnie to wygląda na reakcję alergiczną. Mój synek jest alergikiem (skaza białkowa, uczulenie na jabłka, groszek, fasolkę i jeszcze pare innych pokarmów). Uważałam zawsze, co mu daję i na co go wysypuje,po czym odstawiałam podejrzane produkty. Zawsze znikała wysypka, ale pomimo smarowania, nawet sterydami, zawsze zostawały zaczerwienienia w zgięciach kolanek, łokci, pod pachami. W końcu odstawiłam herbatki Hippa i wszystko zniknęło!Poobserwuj jeszcze swoje dzieciątko i idź do alergologa jeśli nic nie zauważysz.Trzymaj się dzielnie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jagutka Re: Jaka kaszka??!!! IP: *.* 13.08.02, 18:49
      Ups... wymskło mi sie :)A teraz do rzeczy....Moja półroczna córcia ma skazę białkową i nasz pediatra zalecił podawanie jej kaszek bezmlecznych i bezryżowych. Zjeździłam kilka supermarketów i znalazłam tylko jedną taką kaszkę - pszenną z bananami od 10 miesiąca :(Nie chciałabym długo zwlekać z wprowadzeniem kaszki i na razie kupiłam jej kleik kukurydziany ale przecież to dobre tylko na początek..."Powiedzcie" czy, jakie i gdzie można kupić w Warszawie kaszki nie zawierające mleka i ryżu??!!!!!
      • Gość: Meggy Re: Jaka kaszka??!!! IP: *.* 13.08.02, 19:06
        Hej, ja Ci, niestety nie pomoge w sprawie kaszek, ale chcialam Cie tylko przestrzec przed bananami, bo sa to takze alergeny. Chyba, ze Twoje malenstwo nie jest na nic innego uczulone niz mleko, wtedy nie ma problemu :)Pozdrawiam,Magda
        • Gość: 26042000 Re: Jaka kaszka??!!! IP: *.* 13.08.02, 19:29
          Hej!Czy wiesz może, dlaczego lekarz zalecił kaszkę bezryżową(bo bezmleczną-to rozumiem). Czy twoje dziecko jest uczulone na ryż, czy może nie powinno się podawać takich kaszek dzieciom ze skazą.Mój syn również ma skazę białkową i podaję mu kleiki i kaszki ryżowe. Sorry, że nie pomogę w twojej sprawie, ale ogólnie zaciekawiło mnie twóje pytanie.Pozdrawiam. Iza
      • Gość: Yoanka Re: Jaka kaszka??!!! IP: *.* 14.08.02, 16:25
        Bezmleczna - OK, ale zupełnie nie rozumiem dlaczego bezryżowa. Ryż należy do produktów najmniej alergizujących i zwykle od takiej kaszki zaczyna się rozszerzanie diety dzieciom alergicznym.A może się jeszcze raz upewnij,Joanka
    • Gość: halina Re: Jaka kaszka??!!! IP: *.* 13.08.02, 21:28
      Dlaczego bezryzowa? W takim razie zostaje Ci tylko z gotowych kukurydziana Bobovity i kleik kukurydziany Nestle. Mozesz dodawac do nich jakies owocki ze sloiczka albo swieze. Pszenna w zadnym wypadku, zawiera gluten, a tego nie mozna wprowadzac tak wczesnie, a juz na pewno alergikowi. Albo skombinowac mlynek i mozna jeszcze mielic kasze gryczana albo jaglana (tylko one sa bezglutenowe)i gotowac. Ew. zmiksowac po ugotowaniu - tyle, ze to w kazdym razie zabawa z gotowaniem :(. Z szybkich rzeczy moge polecic jeszcze popping z amarantusa, takie male kuleczki nie wymagajace gotowania, ja to czasem mieszalam z owocami ze sloiczka i zostawialam na chwile, zeby podmieklo i Lena jadla jako taka niby kaszke. Do kupienia w sklepach ze zdrowa zywnoscia.Pozdrawiam
      • Gość: kimi Re: Jaka kaszka??!!! IP: *.* 15.08.02, 12:51
        Mój synek 23.11 jest także na diecie bezmlecznej ale jada kaszki ryżowe mi pediatra na początek polecil kaszkę sinlac z nestle jest ona do nabycia tylko w aptekach i zawiera okruszki chleba świeńtojańskiego jest to pudło 600 gram i mój synek jadł ją ze smakiem co do kaszek bobovity to mój synek nawet ich przełknąć nie chciał :-) teraz jada kaszki nestle i powolutku wprowadzam mu już kaszki mleczne hipp nie pamiętam czy w sinlacu był ryż czy nie pozdrawiam Kimpapa
        • Gość: halina Re: Jaka kaszka??!!! IP: *.* 15.08.02, 16:10
          Glownym skladnikiem Sinlacu jest wlasnie ryz. A np. moja corka go nie znosi, a kleik ryzowy przez jakis czas wrecz uwielbiala.
    • Gość: Jagutka Re: Jaka kaszka??!!! IP: *.* 17.08.02, 12:06
      Dzięki za odpowiedzi....bezryżowa dlatego, ponieważ w ryżu jest dużo fosforu ale dlaczego ma to być przeszkodą to nie mam blado-zielonego pojęcia bo rozmawiałam z lekarzem tylko w przelocie. We wtorek idziemy na szczepienie to się dokładniej wypytam.
      • Gość: halina Re: Jaka kaszka??!!! IP: *.* 17.08.02, 13:03
        Nadmiar fosforu zaburza wchlanianie wapnia czy raczej jego wykorzystanie w organizmie. Moye macie jakies problemu w ta strone - cos w strone krzywicy, duze ciemiaczko czy robilas jakies badania na poziom wapnia? Bo jesli to tylko na wszelki wypadek, to wydaje mi sie lekka przesada. Ale moze lekarz wie co robi.Aha, i wsrod pokarmow szczegolnieA jeszcze mi cos przyszlo do glowy - karmisz piersia czy Nutramigenem? Czytalam, ze wapn z Nutramigenu nie najlepiej sie wchlania, bodajze przez olej palmowy, ktory tam jest w skladzie. Wiec moze chodzi o to, zeby tego jeszcze bardziej nie zaburzac. Ale ja tylko sobie gdybam na podstawie roznych rzeczy, ktore wykopalam w sieci i nie tylko.Napisz, co Ci powie lekarz.Pozdrawiam, Halina
        • Gość: Jagutka Re: Jaka kaszka??!!! IP: *.* 21.08.02, 15:09
          No i miałaś rację... to z powodu zaburzeń w przyswajaniu wapnia mam ograniczyć fosfor w diecie małej... jest na nutramigenie i stąd całe to zamieszanie :( .I choć krzywicy objawów ni widu ni słychu, ani innych związanych z niedoborem wapnia, to nasz pediatra zdecydowanie zaleca ograniczenie ww. pierwiastka...Cóż pozostaje kaszka kukurydziana i jaglana...Agnieszka
          • Gość: halina Re: Jaka kaszka??!!! IP: *.* 21.08.02, 17:46
            W kazdym razie trzeba Ci pogratulowac pediatry z wiedza z zakresu dietetyki i umiejetnoscia jej zastosowania. Poza tym zakaz chyba nie jest jednak bezwzgledny, nic sie nie stanie jesli dasz coreczce raz w tygodniu kaszke ryzowa.PozdrowieniaHalina
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka