Dodaj do ulubionych

Nutramigen

04.12.06, 06:20
Witam!
Bardzo proszę o radę bardziej doświadczone mamy. Mój 5 mieisęczny synek od
ok. 6 tyg. ma zaogniające sie wieczorem, suche plamy. Są bardzo rozległe, a
najgorzej jest na policzkach, przedramionach i brzuchu. Karmię go piersią,
jestem oczywiście na diecie, już chyba nic więcej nie mogę wyeliminować. Mały
dostaje też od ok. 4 tyg. zupkę ziemniaki z dynią, kilka razy dostał
ziemniaki z marchewką. Lekarz alergolog na nasz widok tylko westchnął,
przepisał maść sterydową, chciał skierować nas do szpitala. Maść zastosowałam
dwukrotnie (Diprogenta) i tylko na policzkach, bo tam było najgorzej, po niej
oczywiście buzia była gładka, ale tylko przez 3 dni. Zmiany znów się
nasilają. Szkoda mi małego, bo od pewnego czasu śpi bardzo niespokojnie,
drapie się oczywiście okropnie. Podjęłam decyzję, że na próbę, na ok. 2 tyg.
odstawię go od piersi i zobaczę czy będzie poprawa. Wczoraj podawałam mu
Nutramigen (tak zaugerowała lekarz alegrolog) i nawet ku mojemu zdziwieniu
mały go jadł (w połączeniu z moim mlekiem), ale potem bardzo płakał, wyginał
się, mam wrażenie, że bolał go brzuszek. Moje pytanie brzmi: Czy to możliwe,
że delikatny brzuszek musi się przyzwyczaić do nowego, sztucznego jedzenia,
czy też powinnam Nutramigen odstwaić i spróbować innego preparatu? Proszę o
porady, może ktoś tak miał, może macie jakieś sugestie?
Obserwuj wątek
    • atopik Re: Nutramigen 04.12.06, 08:50
      Różnie to bywa. Niektórym dzieciom trudniej jest się przestawić z jednego mleczka na drugie, innym nie. U mojego bąbla okres przejściowy trwal ok trzech dni, z tym, że ja radykalnie zmieniłam mleka (nie mieszałam ich razem).
    • wera1978 Re: Nutramigen 04.12.06, 10:17
      Witaj
      Mój synek od ok 1 tygodnia ma na policzkach czerwone zaogniające plamy i
      krosteczki,ale tylko na bużce i szczerze mówiąc niebardzo wiem jaka moze być
      przyczyna.Na razie odstawiłam marchewkę,ziemniaka,selera,chociaz nie wiem czy
      to one mogą być przyczyną,bo jak narazie nie widzę poprawy.Synek ma 5,5
      miesiaca i pije cały czas nutramigen,więc to napewno nie od mleka.W zasadzie to
      nie wiem co mu podawać do jedzenia.Dodam ze policzki robią się bardziej
      czerwone jak synek płacze,albo rano,wieczorem.Raz bledną,raz czerwienieja,a ja
      sie zastanawiam od czego to moze byc.mój synek też od pewnego czasu spi bardzo
      niespokojnie,wybudza się w nocy.mam wrażenie,ze boli go brzuszek,jest
      niespokojny.
      Myślę,ze Twój snek powoli bedzie się przyzwyczajał do Nutramigenu,a na inne
      mleko chyba nie warto przechodzić,bo nutranigen to hydrolizat i w dodatku
      bezlaktozowy,wiec jest raczej ,,lekkie"mleczko na brzuszek,chociaż każde
      dziecko reaguje inaczej.Mój synek też pił na początku ładnie,a od jakiegoś
      czasu pręzy sie przy piciu,wyrżuca smoczek,puszcza gazy,ale nie wiem czym to
      moze być spowodowane. Pozdrawiam
    • kruffa Re: Nutramigen 04.12.06, 10:24
      Ja bym spróbowała Bebilonu Pepti, ewentualnie za. Przy bardzo silnym uczuleniu
      na kazeinę Nutraigen moze uczulac.

Kruffa
      • basfx Re: Nutramigen 04.12.06, 22:46
        to prawda moze uczulać moja córcia go bardzo lubiła
        az dziw ale ja uczulał nutramigen moze i u was tak być
        • wera1978 Re: Nutramigen 05.12.06, 15:36
          A jak może objawiac sie uczulenie na nutramigen?
          • basfx Re: Nutramigen 05.12.06, 17:12
            wiadomo ze kazde dziecko reaguje inaczej moja
            córka miała zielone kupki( podobno to prawie normalne przy nutrze)
            i do 6 kup dziennie brzydkie i smierdzace i oczywiście zmiany
            skórne czerwone plamy. Ale ja juz wiem ze ona jest na nutre uczulona
            tzn na składnik w niej
            • szarotka15 Re: Nutramigen 15.12.06, 16:15
              Witam.
              PrzeczytałamTwoją wypowiedź na tenat uczulenia na nutramigen. Czy możesz mi
              napisać jak się ono ujawniało? Odkąd zaczeliśmy brać nutramigen pojawiłay się
              kłopoty z kupami, chociaż czerwone policzki były wcześniej.Syn robi do 80 proc.
              zielone kupy, czasem wodniste, śmierdzące kwaśno i siarkowo. Przeszliśmy
              grzybicę, chwilowa poprawa, teraz odnowa co trzecia kupa jw. Zastanaiałam się
              więc czy tonie nutramigen nas uczula i powoduje nawrót grzybicy?
              Będę wdzięczna za odp.
              Pozdrawiam Joanna
    • mama_marunia Re: Nutramigen 05.12.06, 15:41
      Zmiany, które opisujesz wskazują na atopowe zapalenie skóry. U nas było to samo,
      tylko ja nie zrezygnowałam z karmienia piersią - raz jest lepiaj, raz gorzej. U
      nas na przykład ziemniak jest megauczulający - potwierdziłam to testami z krwi.
      • bo76 Re: Nutramigen 05.12.06, 21:58
        A ja jeszcze dodam wysoką temperaturę - jak kąpiemy w bardzo nagrzanej
        łazience, lub ogólnie w mieszkaniu jest cieplej - mała ma od razu więcej
        wykwitów, po obniżeniu temperatuty jest zdecydowanie lepiej. Także mniej gorąca
        woda do kąpieli i niższa temperatura otoczenia plus przewiewne, bawełniane
        ciuszki u nas przyniosły polepszenie - właśnie na takie "wieczorne" plamy.
    • kocurbury2 cd 06.12.06, 07:41
      Dziękuję za wszystkie uwagi i porady.
      Dziś jestem juz trochę przerażona, bo mimo, że od niedzieli jesteśmy na
      nutramigenie, a od poniedziałku mały dostaje tylko nutrę (wcześniej mieszałam z
      moim mlekiem)dziś rano jego buzia wyglądała okropnie-już w zasadzie nie ma
      zdrowej skóry na niej, nawet oczy są czerwone. A wczoraj wydawało mi się, że
      jest lepiej - brzuszek i nogi były prawie czyste. I teraz nie wiem - czy to
      reakcja na Nutramigen, czy może jeszcze na moje mleko (w sobotę podane z
      mrożonych zapasów). To jakieś błędne koło i nie mam pojęcia jak je przerwać...
      POczekam chyba jeszcze dzień, dwa, zobaczę jaka będzie kupka. A potem to już
      nie wiem... Bebilon Pepti?
      MAły jest bardzo niespokojny - z bardzo grzecznego dziecka, samodzielnie
      zasypiającego, zrobił się taką marudką, wieczorem jeśli zaśnie po kąpieli, to
      budzi sie po 20 min. z płaczem i śpi tylko na rękach u męża, nie można go
      odłożyć do łóżeczka. W nocy są pobódki z płaczem czasem co pół godz. Dziecko
      trze oczka, widać, że bardzo go to swędzi. Może znaczie jakiś krem/sposób, żeby
      mu ulżyć? Teraz stosujemy Clotrimazolum 1xdziennie, a potem Clobazę i Dermosan
      w zależności od potrzeb. Wcześnie była Lipobaza. Aha, mały jest na Zyrtecu od
      miesiąca - nic, żadnej poprawy nie ma.
      DZiewczyny, co dalej? Naprawdę jestem skołowana, co robić?
      • karotka11 Re: cd 06.12.06, 12:05
        Tu tylko dobry alergolog może pomóc. I to jak najszybciej. Myślę, że nie
        obędzie się bez zmiany na Bebilon Amino.
        • basfx Re: cd 06.12.06, 16:52
          z tego co piszesz on jednak nie toleruje nutry
          ale trzymałabym diete i karmiła nadal piersią
          na twoim miejscu
          pozdrawiam
    • abigel3 Re: Nutramigen 08.12.06, 20:58
      Napisz do mnie poranik@alergie.az.pl, spróbuje ci pomóc
    • mg2006 Re: Nutramigen 08.12.06, 21:27
      W mojej opinii to musisz albo skonsutowac się z dobrym alergologiem albo sama
      poczytać i poszukać przyczyny. Ja walczyłam z podobnymi objawami dwa miesiące i
      bardziej pomogły mi informacje jakie znalazłam na forach internetowych niż to
      co radzili lekarze. U nas alergie wywolywal najprawdodpodobniej Bebilon, wiele
      rzeczy w mojej diecie (np.: przenica) i proszek do prania. Z tego co czytalam
      wiecej dzieci jest uczulonych na Bebilon statystycznie niz na Nutre - ale
      uczulenie na Nutre tez sie zdarza.
      I szkoda, ze lekarz nie powiedzial Ci ze sterydow nie powinno sie uzywac na
      buzie....
      • ka0milka Re: Nutramigen 08.12.06, 23:25
        Mój synek ma pół roczku. U nas było identycznie. Zaczęłam od dyni z ziemniakiem,
        próbowałam też marchwi, jabłka. Dostał po tym mega czerwonych liszajów na
        policzkach, klatce piersiowej i nóżkach. Odstawiłam wszystko i pozostałam przy
        karmieniu Nutramigenem i piersią. Po ok. 2 tygodniach zmiany w większości
        ustąpiły, ale szukając przyczyn alergii zrobiłam dziecku posiew kału w kierunku
        drożdżaków - wyszła candida albicans (proponuję Ci zrobić to samo). Marchew,
        ziemniak, jabłko, a nawet dynia nie nadają się za bardzo do rozszerzania diety
        u dzieci z candidą (zbyt słodkie). Teraz zaczęłam od cukinii, brokuła i
        zielonego groszku z pietruszką. Jest lepiej.
    • kocurbury2 Re: Nutramigen 11.12.06, 07:47
      Witam ponownie!
      chcę Wam opisać mój ubiegły tydzień: to będzie mam nadzieję pocieszenie dla
      tych, którzy czekają na poprawę a tej nie widać...
      Otóż od poniedziałku odwiedziłam z dzieckiem 3 lekarzy, ale nie mogłam trafić
      na dobrego alergologa, bo takich którzy od razu maści sterydowe przepisują już
      odwiedziłam i dziękuję. Cierpliwie pozostałam przy Nutramigenie. Nie używałam
      zalecanych przez kolejnych lekarzy bardzo silnych maści. Mały z dnia na dzień
      wyglądał gorzej, choć kiedy pisałam poprzedni post, myślałam, że gorzej
      wyglądać już nie może. W piątek trafiłam do dermatologa, który znów -
      Pimafucort itd. Nawet nie zdążyłam pójść z receptą do apteki, bo małemu zaczęło
      się poprawiać, dosłownie z godziny na godzinę skóra wyglądała lepiej. Wieczorem
      nawet brzuszek był czysty, nóżki też.
      Dziś jest poniedziałek, sprawa wygląda tak: zmieniliśmy Zyrtec na Clemastinum,
      Karmimy tylko Nutramigenem i zupką Hipp dynia z ziemniakiem (zmiany na skórze
      pojawiły się zanim dostał zupę po raz pierewszy) Po ciężkim poprzednim tygodniu
      pozostały nam jeszcze stosunkowo niewielkie zmiany na policzkach i niespokojny
      sen. Ale mam nadzieję, że i z tym sobie poradzimy. Także cierpliwośći wszystkie
      mamy czekające na poprawę! Czasem przychodzi ona szybciej niż się jej
      spodziewamy. Czasem trzeba poczekać dłużej.
      Jedyne czego mi żal, to karmienie piersią - jeśli zmiany będą się cofać w takim
      tempie jak teraz i nie będzie nawrotów, spróbuję powrócić do karmienia lada
      dzień. Na alergen typuję sztuczne przyprawy typu Kucharek - je odstawiłam
      najpóżniej i podałam dziecku rozmrożone mleko z czasów kiedy te przyprawy
      stosowałam.
      I w najbliższym czasie zrobię też badania w kierunku pasożytów - na własną
      rękę, bo żaden lekarz nie widział takiej potrzeby. I tu prośba - może czytają
      mnie mamy z Białegostoku - gdzie najlepiej robić takie badania, aby wynik był
      wiarygodny?
      P.S. Moje spotkania z kolejnymi lekarzami, to materiał na kolejną długą,
      dramatyczną opowieść...
      Po raz kolejny porady doświadczonych i rozsądnych mam z tego forum okazały się
      lepsze od lekarskich wywodów. Dziękuję.
      • ana256 Re: Nutramigen 15.12.06, 16:31
        Takie cudeńka jak kucharek, jarzynka, vegeta, przyprawy Knorr ( kostki rosłowe)
        odstawia się w pierwszej kolejności.
        Gotowe wedliny też - ukryty alergen mleka krowiego ( serwatka ).
        Najlepwiej jeśc jak najwięcej potraw przygotowancyh w domu wtedy masz pewnosc
        co jesz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka