Dodaj do ulubionych

owoce kandyzowane

IP: *.* 06.09.02, 19:38
Czy owoce kandyzowane mogą uczulać? Czy dodaje się do nich barwniki, czy może jakieś przeciwutleniacze? Może mnie ktoś oświeci, bo mając alergika uczulonego na białko chciałabym móc podawać mu coś słodkiego w zamian za wszędobylskie cukierki (i żeby nie były to w kółko rodzynki).
Obserwuj wątek
    • Gość: halina Re: owoce kandyzowane IP: *.* 07.09.02, 09:21
      Wg mnie zawieraja barwniki, widzialas kiedys kandyzowane wisnie? Wygladaja, jakby sie w farbce kapaly. Ale na pewno nie wiem.Lena je rozmaite suszone owoce, nie tylko rodzynki, staram sie, zeby byly niekonserwowane, suszone na sloncu (co niestety odbija sie na ich cenie :(). 2 razy dostala po malenkim kawaleczku gorzkiej czekolady, bardzo byla ukontentowana, ale to raczej nie do polecenia dla przecietnego alergika. Moze marcepan, tylko u nas nie tak latwo dostac zwykla mase marcepanowa.Poczekaj, jeszcze sobie cos przypomnialam, tylko musze pogrzebac w moich bookmarkach. O , mam: http://www.republika.pl/milenan/ tam jest przepis na bezpieczne lizaki czy tez cukierki. Jak wyprobujesz to napisz :) Pozdrawiam
      • Gość: Misiek Re: owoce kandyzowane IP: *.* 09.09.02, 10:29
        Dzięki! Skąd wiedziałaś, że moje dziecko marzy o lizaku? Jak tylko znajdę mleko ryżowe (rety, rety :crazy: ) to na pewno spróbuję zrobić te lizaczki i dam znać jak wyszły.A jeśli chodzi o suszone owoce, to Wojtek czasami zje morelę, śliwkę tylko w ciasteczkach (ale dobre i to!). Tak samo przemycam migdały, orzechy (zmielone w ciasteczka). A masę marcepanową czasami można dostać na rynku w budce (nie wiem dlaczego w sklepach jej nie ma).Pozdrawiam :)
        • Gość: joakar Re: owoce kandyzowane IP: *.* 10.09.02, 08:32
          Owoce podsuszane są w gazie SO2 nie jest dobre ani dla dzieciani dla dorosłych i nie powinno się ich za często spożywać, ale polecam liofilizowane np. jabłka to całkiem bezpieczna metoda utrwalania.
          • Gość: halina Re: owoce kandyzowane IP: *.* 10.09.02, 09:23
            Jak pisalam w poprzednim poscie, mozna kupic suszone owoce niekonserwowane chemicznie, w sklepach ze zdrowa zywnoscia. Sa niestety kilkakrotnie drozsze od zwyklych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka