Dodaj do ulubionych

mąka pszenna

IP: *.* 16.09.02, 07:26
Ostatnie testy wykazały, że mój synek jest uczulony między innymi na mąkę pszenną. Czy to znaczy, że nie może jeść tylko mąki pszennej a inne, które zawierają gluten może?Czy nie powinien jeść również glutenu? Czy mąka bezglutenowa zawiera pszenicę?
Obserwuj wątek
    • Gość: Magda_D Re: mąka pszenna IP: *.* 16.09.02, 20:58
      Faktycznie, ciekawe. Moje dziewczynki są uczulone na gluten - co "sprawdziłam" podając im płatki owsiane - nie pszenica a reakcja była (i to jaka). Za to mogę podawać im mąkę pszenną bezglutenową (kupiłam ją za granicą). Jest jednak wiele mąk bezglutenowych, które nie zawierają pszenicy: kukurydziana, gryczana, ryżowa, sojowa i różne miksy powyższych, musisz po prostu sprawdzać na opakowaniu. Możesz też przetestować empirycznie - podać dziecku, ale w zależności od tego jak ostra jest reakcja, to może nie być dobre rozwiązanie.Magda
    • Gość: DorotaO. Re: mąka pszenna IP: *.* 16.09.02, 21:14
      W testach jest mąka pszenna, ale zwykle oznacza to uczulenie na każdy gluten, czyli pszenicę, żyto, owies, jęczmień. Mój synuś tak miał, oprócz tego nie tolerował jeszcze ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Można podać na pewno ryż, kukurydzę, grykę, soję. W naszych sklepach zwykle pieczywo bezglutenowe nie zawiera pszenicy, raczej mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną.
    • Gość: Ziemska Re: mąka pszenna IP: *.* 01.10.02, 21:10
      Mój mały ma 8 mies. i uczulony jest właśnie na mąkę pszenną, poza tym ok. Karmię piersią więc zbieram wszystkie konsekwencje tego uczulenia. Wiem że nie chodzi o gluten tylko o pszenicę, tak po prostu. Nie można więc podawać niczego co zawiera pszenicę, pozostałe produkty mimo tego że zawierają gluten są bezpieczne np. mąka żytnia, kukurydziana itp. Trzeba uważać na gotowe zupki i desery Bobo Vity bo zawierają skrobię pszenną choć bezglutenową. Niestety jest wiele produktów gotowych które zawierają pszenicę ale nie jest ona opisywana wprost na etykietach, np. w słodyczach pod hasłem syrop skrobiowy, to bardzo popularny zagęszczacz. Jeśli to tylko mąka pszenna to daje się jakoś żyć, ale trzeba eksperymentować. Mój mały za każdym razem bardzo choruje gdy nieopatrznie zjem pszenicę.
    • Gość: anna.s. Re: mąka pszenna IP: *.* 03.10.02, 09:43
      Dziękuję za wszystkie Wasze posty. Myślę, że czulenie na makę pszenną jest uciązliwe. Byłam przyzwyczajona, że mały nie może mleka, cytrusów, orzechów, miodu, kakao ale ta mąka pszenna ...Uff i jak tu coś upiec?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka