Dodaj do ulubionych

PYTANIA DO DOŚWIADCZONYCH MAM

IP: *.* 17.01.03, 08:20
Cześć dziewczyny na forum edziecko wchodzę dopiero od paru dni wcześniej wchodziłam bardzo często na forum bajbusa ale je zamknęli Mam na imię iza i mam niespełna cztero miesięczną córcie Maję. Mam do was jako doświadczonych mam parę pytań może pomożecie mi rozwiać wątpliwości1) moje dziecko będąc na moim mleku miało okropne napady niepokoju (nie mogły odejść gazy i miała straszne problemy z wypróżnianiem się) ,i ciągłą wysypkę na twarzy (na kościach policzkowych) więc ja najpierw starałam się wyeliminować produkty alergizujące z mojej diety ale ten sposób nie przyniósł oczekiwanych rezultatów wię w koncu Maja przeszła na nutramigen niepokoje i problemy z wypróżnianiem mineły ale wysypka na twarzy cały czas jest a raczej nawraca więc to chyba uczulenie kontaktowe nie wiem lekarka podejrzewała że to uczulenie na mleko ale skoro wysypka powraca więc jeżeli to nie jest uczulenie na mleko to po co ją męczyc na nutramigenie może powinnam spróbować coś innego (inna mieszankę bardziej wartościową) co o tym myślicie2)ile powinno 4-miesięczne dziecko zjeść nutramigenu dziennie bo wg tabel 900 dziennie a moja zjada 600-800 czy to nie za mało? 3 )czy mogę już rozszerzać dietę próbowałam już podawać jej sok jabłkowy ale nie bardzo chce pić, czy mogę do wieczornej porcji mieszanki dodać troszeczkę kleiku ryżowego czy przez to nie będzie jadła jeszcze mniej mleka?4) CZY Z TAKIM MAŁYM DZIECKIEM POWINNO SIĘ IŚĆ DO ALERGOLOGA CZY MOŻE ZROBIĆ JAKIEŚ TESTY?Bardzo proszę o pomocPozdrawiam Iza i Maja
Obserwuj wątek
    • Gość: bea35 Re: PYTANIA DO DOŚWIADCZONYCH MAM IP: *.* 17.01.03, 09:54
      Cześć!Ja też mam cóeczkę Maję, wczoraj skończyła 3 miesiące i od 2 miesięcy jest na Nutramigenie zjada tego paskudztwa różne ilości tzn. raz zje 80 ml innym razem 160 ml(najczęściej jest to 140ml), karmiona jest 6 razy na dobę ale dobowo wychodzi 800-900ml.Też próbowałam podawać jej sok z jabłka niestety muszę go na jakiś czas odstawić ponieważ po nim na czole pojawiły się małe krostki a w kupie pasma śluzu, tak więc dalej tylko Nutamigen i herbatka Hipp rumiankowa. Kiedyś próbowałam dać jej Plantex ale po nim też miała uczulenie, zastanawiam się jak to będzie z wprowadzaniem nowych potraw mam nadzieję, że nie będzie na wszystko tak reagowała.Pozdrawiam Beata mama Rysia 4l i Mai 3miesiące
      • Gość: makgosia Re: PYTANIA DO DOŚWIADCZONYCH MAM IP: *.* 17.01.03, 20:44
        czesc izaja jestem mama 7 miesiecznej wiktorii, ktora pomimo podobnych problemow jak ty nadal karmie piersia( oczywiscie trzymajac scisla diete), radze tobie nie podawaj jej, jeszcze innych produktow niz mlekopa gosia
    • Gość: Weronisia Re: PYTANIA DO DOŚWIADCZONYCH MAM IP: *.* 17.01.03, 10:54
      Ja mojej alergiczce dawałam HUMANĘ SL.Jestem zaskoczona, że lekarz od razu przepisał Ci NUTRAMIGEN, bo to jest już ostateczność, zapisuje się NUTRAMIGEN, gdy każde inne mleko jest niewskazane np. Bebilon Sojowe, Prosobee, Humana SL itp.Moja mała też miała okropne problemy z wypróżnianiem, właściwie non stop miała biegunkę , wymiotowała i miała wysypkę, w rezultacie wyl;ądowała w szpitalu z powodu odwodnienia.Jednak pomogła moja zmiana diety, a później podawanie HUMANY SL.Co do Twojego 3 i 4 pytania, to mogę Ci podpowiedzieć tyle, że dziecko karmione butelko powinno być dokarmiane innymi posiłakmi od 4 m-ca, a karmione piersią od 6 m-ca.Skoro karmisz butelką, to możesz małej podać marchewkę, zupkę jarzynową, tarte jabłko, kaszkę. Od razu podawaj łyżeczką. Na początek wystarczy podać 2-3 łyżeczki - w końcu dziecko się przyzwyczai.Możesz też do mleka dodać płatki ryżowe czy kleik, aby zagęścić mleko.Dziecko karmione butelką powinno też pić herbatki ziołowe, mogą być bardzo rozcieńczone.Najlepiej gdy dostanie posiłki przygotowane specjalnie dla takich maluszków np. gotowe herbatki, obiadki w słoiczku, marchewkę czy deserki owocowe. Jeśli nie wiesz co podać , wystarczy spojrzeć na słoiczek i tam wszystko pisze.Możesz też przygotować obiadki sama, ale w słoiczkach są warzywa bez konserwantów o które trudno w warzywniakach.
      • Gość: Weronisia Re: PYTANIA DO DOŚWIADCZONYCH MAM IP: *.* 17.01.03, 10:57
        A jeśli chodzi o testy, to robią je dopiero od 3 roku życia. Tak więc będziesz musiała jeszcze trochę poczekać, bo nikt takiemu małemu dziecku nie zrobi testów.
      • Gość: halina Re: PYTANIA DO DOŚWIADCZONYCH MAM IP: *.* 17.01.03, 11:13
        Weronisiu, nie masz racji. Zawsze powinno sie najpierw podawac Nutramigen, dopiero potem probowac przestawic na inne mleko, bo Nutramigen jest najmniej alergizujacy, a poza tym pozbawiony laktozy, ktora moze powodowac nietolerancje pokarmowa. Poza tym smakuje na tyle paskudnie, ze z reguly latwiej przestawic dzieci z Nutramigenu na cos innego niz odwrotnie. A "mlek" sojowych nie powinno sie podawac dzieciom przed ukonczeniem 4, a wedlug niektorych zrodel 6 miesiaca zycia, z uwagi na silne wlasciwosci alergizujace soi. Poza tym alergikom zawsze opozna sie wprowadzenie nowych pokarmow, nawet jesli sa karmieni wylacznie butelka. Do picia najlepiej podawac wode, herbatki ziolowe to kolejne potencjalne zrodlo alergenow.A testy z krwi mozna robic nawet noworodkom, tyle, ze niestety coraz wiecej dzieci ma alergie IgE-niezalezne albo roznego typu nietolerancje pokarmowe, ktorych nie da sie zdiagnozowac testami ani z krwi ani skornymi, a to generalnie droga zabawa...Pozdrawiam, Halina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka