Dodaj do ulubionych

Schemat leczenia AZS

17.12.06, 11:30

Dziewczyny, jesteście pewnie bardziej doświadczone w temacie ode mnie, prosze
pomóżcie. Córka ma 6 miesiecy, gdy miała 3 tyg pediatra zdiagnozował AZS.Ale
dopiero teraz tak naprawde ta choroba daje nam o sobie znać odparzeniami przy
pupci i prawie na całej powierzchni ciała które styka sie z pieluchą,czerwona
skóra i brzydkie czerwone placki koło usteczek, na szyjce, na
piersikach...Naczytałam sie o Elidelu i nie chce go używać. Po Tridermie też
ładnie się poprawia stan skóry ale to antybiotyk ze sterydem. Pediatra mówi
że steryd raz w tygodniu nie zaszkodzi. A jak wy leczycie swoje dzieci z AZS?
Czym smarujecie? Poradźcie. Kupię za każda cenę, byle przynosiło poprawe i
było BEZPIECZNE dla dziecka.
Obserwuj wątek
    • kruffa Re: Schemat leczenia AZS 17.12.06, 12:13
      Głównie dietą i otoczeniem hipoalergicznym. Co dziecko je?
      Zbadaj też pasożyty.

Kruffa
      • magdalena1811 Re: Schemat leczenia AZS 17.12.06, 14:31

Skończyła już pół roku, je pierś i bebilon pepti 1. Co to znaczy zbadaj
        pasozyty?
        • kruffa Re: Schemat leczenia AZS 17.12.06, 15:52
          O pasozytach było nawet ostatnio kilka wątków, poczytaj też wątku, który jest
          zawieszony na górze forum.
          Bebilon Pepti może uczulac. A ty jesteś na diecie?

Kruffa
          • magdalena1811 Re: Schemat leczenia AZS 17.12.06, 20:35
            Mąż jest uczulony na cytrusy, więc zaczęłam od eliminacji tego ze swojej diety,
            może córka ma to po nim...już z 10 dni nie jem cytrusów ale nie wiedze poprawy
            skóry dziecka. starszy syn miał skazę białkową w niemowlęctwie. Córka miała
            badanie fast na mleko <0,35 IVa/ml więc chyba nie będę eliminować białka ze
            swojej diety, jak radzisz? Granulocyty kwasochłonne we krwi 2, czyli też nie
            wskazują ani na alergię, ani na pasożyty.IgE total 2,31 to też norma.
            Kruffa, jestes specjalistką w tej dziedzinie, śledzę Twoje odpowiedzi na tym
            forum juz kilka lat, liczyłam na to że odpowiesz na mój post.
            Będę dalej eliminować najbardziej uczulające pokarmy ze swojej diety, ale co
            radzisz teraz wykluczyć? Dodam jeszcze że ja też jestem alergiczką (brzoza,
            olcha, jabłko, orzechy). Doradż czym smarować jej skórkę? Kąpę w Oilatum, raz w
            tygodniu Triderm, codziennie maść cholesterolową? Czy dobrze postępuję?
            • kruffa Re: Schemat leczenia AZS 17.12.06, 21:05
              Jesli chodzi o badania to popełniasz podstawowy błąd - z wyników które masz
              wynika tylko tyle, że u twojego dziecja testy z krwi raczej nic nie pokażą.
              Dziwię się że przy tak dużym obciążeniu genetycznym żaden z lekarzy nie zalecił
              ci przejscia na dietę.
              Ja bym przeszła od razu na normalną antyalergiczną dietę (wiele razy podawałam,
              nawet chyba ostatnio). Osobiście uważam, że nie ma sensu powoli eliminowac
              produktów, ale przejsc od razu na dietę elimunujacą wszystkie silniejsze
              alergeny (wszystko co od krowy, jajka, pomidory, ryby, bakalie, winogrona i
              wiele innych).
              Nie wiem gdzie mieszkasz - jeśli w dużym miescie to na razie myłabym dziecko
              conajmniej w przefiltrowanej, gotowanej wodzie - nawet jak to nie woda
              bezpośrednio, to woda z kranu może w takiej sytuacji jeszcze podrażniac.
              Oilamtum wycofałabym - równie dobrze może byc od tego.
              Triderm odstawiłabym, bo tylko zaciemni sytuację. Wypróbuj Dermalibour - na
              czerwone zmiany działa często tak jak steryd, ale trzeba go mieszac z tłustym
              kremem, bo oprócz gojących ma właściwości wysuszające.
              Do smarowania - maśc cholesterolowa jest ok, ale lepiej żeby była bez witamin.
              Dobry jest też zwykły alentan plus krem.

Kruffa
              • monisia_zet Re: Schemat leczenia AZS 19.12.06, 21:46
                Na moje Kochane maleństwo najlepiej działa parafina pół na pół z kremem emolium
                specjal. Smaruje je przynajmniej 3 raz dziennie.
                • magdalena1811 Re: Schemat leczenia AZS 23.12.06, 21:44
                  Kruffa, prosze Cie napisz mi czy ten Dermalibour to ma być z niebieskim tym
                  fifrakiem ( to chyba literka A taka fantazyjna?) na opakowaniu czy z
                  zielonym???????
                  • kruffa Re: Schemat leczenia AZS 24.12.06, 08:21
                    Trudno mi na 100% odpowiedziec. Kiedyś był z zielonym wzorkiem na opakowaniu.
                    Ostatni jaki kupowałam (1-1,5 roku temu) był z niebieskimi, więc chyba po prostu
                    zmienili opakowanie.

Kruffa
    • moyyra Re: Schemat leczenia AZS 23.12.06, 22:01
      www.atopowe-zapalenie.pl/forum/viewforum.php?f=1&sid=ef8179d9e2e508bb3bb027536e06f00d

cos o kąpieli w soli bochenskeij czytalam.
      przesledz to forum

• gindek Re: Schemat leczenia AZS 23.12.06, 22:43
        Mnie zastanowiło dlaczego akurat właśnie pod pieluchą skóra jest najbardziej
        wysypana. Szyjka i okolice ust swoją drogą- to rzeczywiście może być alergia,
        ale z tego, co mi wiadomo na temat AZS-u po pieluchą AZS to rzadkość. Jeżeli
        zmiany przy pupie są koloru surowej wołowiny (krwisto-czerwona)to mogą to być
        drożdżaki. Na szyjce ( w fałdach) także nie musi być to AZS, ale właśnie
        drożdzaki.To miejsca, w których grzyby mają wyśmienite warunki do rozwoju. Sama
        nie wiem... Próbuję coś Ci podpowiedzieć...U nas tak było, kiedy synek był
        niemowlęciem- miał AZS, był cały wysypany, łacznie z fałdami na szyjce, a kiedy
        smarowałam je kremem, tylko pogarszał się stan skóry w tych miejscach.Trochę
        pomógł Sudocrem i zwykły talk.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka