Dodaj do ulubionych

TESTY!!!!!!

IP: *.* 22.02.03, 12:59
Czy ktoś mógłby mi poradzić w sprawie testów skórnych. Moja córeczka ma 18 msc, i nie wiem czy jest na coś uczulona, na polikach i udach ma krosty jakby liszaj, (mają w środku coś co wygląda jak zwyczajny "syfek")i to jest ciągła naszą udręką od urodzenia. Niby alergia, ale bez testów nie wiedzą, i teraz jedna alergolog wierdzi, że:testów skórnych u tak małego dziecka sie nie robi na plecach, bo to może mieć jakieś negatywne skutki, a druga , że nie ma w tym żadnego ryzyka.A ja nie wiem co mam mysleć, moze coś poradzicie.pozdrawiam Kasia
Obserwuj wątek
    • Gość: slonisia Re: TESTY!!!!!! IP: *.* 24.02.03, 00:22
      Cześć,Ponoć testów skórnych u maluchów, a na pewno niemowląt się nie robi, bo są zbyt ruchliwe (nie zrozumieją komendy: siedź spokojnie), a poza tym że są niemiarodajne (ale słyszałam że czasami są). Jak dziecko wysiedzi na teście rób spokojnie (co naj. 2 tyg. bez leków). Dobrze jednak też zrobić testy z krwi. Jak się pokryją to super.iwona
    • Gość: aniamania Re: TESTY!!!!!! IP: *.* 24.02.03, 13:00
      Ja robiłam mojej córce testy z surowicy krwi.Można je robić od pierwszych mies. życia.Są niestety drogie, jeden alergen ok.25 zł.Wydałam wtedy 400zł i teraz znów musiałam powtarzać, bo im dziecko starsze tym wynik bardzej miarodajny. Teraz mała ma 4 latka i idę z nią dodatkowo na Bicom, to jest też rodzaj testów zupełnie bezbolesnych, tylko, że są różne opinie na ten temat, bo to taka trochę med. altrnatywna.No,ale przynajmniej nieszkodliwa i tańsza od tej pierwszej. Pozdrawiam:smile
      • Gość: kasiaoriona Re: TESTY!!!!!! IP: *.* 24.02.03, 19:00
        Dziękuję za odpowiedźsmile))HMM, to teraz zatawiam się jak ta alergolog ma zamiar zrobić te testy mojej Julci, skora ona napewno nie będzie bez ruchu....., ale może ona ma jakieś sposoby. Mam jesze jedno pytanie do animani, na jakiej zasadzie lekarka uznała, że na dany alergen robimy test, a na ten, nie??Bo chyba nie robiłyście testów na wszystkie alegeny?.Sorry, że się tak dopytuję, ale chcę wiedzieć, jak mam z nimi rozmawiać, w końcu trzeba sobie wyrobić jakąś opinię.Dziękuję i pozdrawiam Kasia
        • Gość: aniamania Re: TESTY!!!!!! IP: *.* 25.02.03, 09:35
          Robi się zawsze najpierw na te podstawowe, te najbardziej uczulające lub na te co do których się spodziewasz,że wyjdą dodatnio.Wszystkich nigdy nie jesteś w stanie zrobić.
    • Gość: IH Re: TESTY!!!!!! IP: *.* 26.02.03, 22:40
      Testy u małych dzieci (poniżej 5 lat) są bardzo mało wiarygodne. Czasem mimo ewidentnych objawów testy wychodzą ujemne, czasem odwrotnie. Moja córka (5,5) ma alergię wziewną i skórną a testy za każdym razem pokazywały co innego. Poza tym badanie krwi to dla malucha duży stres.Moja pani alergolog oparła się przede wszystkim na wywiadzie rodzinnym (mąż jest alergikiem a jego testy jako osoby dorosłej są wiarygodne) i eliminowaniu potencjalnych alergenów z otoczenia dziecka. Poza tym kazała nam odstawić leki "antyalergiczne" zapisane przez pediatrów, twierdząc, że większość z nich podaje się przy stwierdzonej astmie a nie alergii. No i mała czuje się coraz lepiej.Pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka