IP: *.* 25.02.03, 13:19
Proszę bardziej doświadczone mamy o pomoc. Policzki mojego synka (5,5 mies) są rumiane. Nie wiem czy jest to skutkiem wychodzenia na spacer przy minusowych temperaturach (buzia była posmarowana), czy może jest to objaw alergii. Policzki wyglądaja bardzo ładnie jak się patrzy na mojego aniołka, ale jak się spojrzy z bliska, to widać, że skórka jest nieco wysuszona. Codziennie po kompieli smaruję mu buzię robionym kremem natłuszczającym. Czy możliwe żeby ten rumień i suchość (chociaż nieznaczna - nie widać łuszczącej się skórki) były wynikiem spożywania np. przetworów mlecznych? Dorota
Obserwuj wątek
    • Gość: niunia11 Re: alergia? IP: *.* 25.02.03, 16:10
      Nie piszesz od kiedy maluszek jest karmiony przetworami mlecznymi, czy tez może jest w ogóle na mleku modyfik.Te zaczerwienienia mogą wynikać np. z otarć, bo maluch najczęściej leży na boczku, spróbuj smarować policzki i to nie tylko po kąpieli maścią Bepanthen-tubka-do kupienia w aptekach (przeczytaj mój post dot. odparzeń)- jest naprawdę super na wszystko nawet na miejscową suchosć skóry.Pozdrawiam, monika na forum niunia11-mama rocznej Elizki
      • Gość: dta Re: alergia? IP: *.* 25.02.03, 18:59
        Łukasz jest na "cycu", a ja jem przetwory mleczne od mniej więcej jego 3 mies. życia. Mały nie jest dokarmiany. Jeżeli chodzi o to co ja jem, to nie jest tego dużo - mleko w kawie(1/3 kubka), ser żółty (nie codziennie), twaróg (co jakiś czas), no i masło... Co do obtarć to nie wydaje mi się, bo Łukaszek częściej leży na prawym boczku, a bardziej rumiany ma lewy policzek. A może to coś innego, tzn. nie mleko???Dorota
        • Gość: niunia11 Re: alergia? IP: *.* 26.02.03, 08:50
          Może spróbuj całkowicie ograniczyć przetwory mleczne, bo to jednak może byc mleko. Ja i moja niunia miałysmy ten sam problem, też była tylko na cycu. Nie jadłam żadnych serów ani jogurtów, nie piłam mleka,itp., a jednak mała miała własnie na buzi, na policzkach, jeszcze na kolankach i pod nimi czerwone placki, które nie swędziały i nic na nie nie pomagało-żadne maści i kremy. I co się okazało- z nabiału jadłam MASŁO NA KANAPKACH-TYLKO!!!!!!!!! Odstawiłam- niestety wiem jak to brzmi, ale dla dobra małej. Po jakichś 5 dniach plamy zaczęły ZNIKAĆ. Przez 2 tyg. nie jadłam zadnych przetworów mlecznych. Później stopniowo zaczęłam do nich wracać. Plamska powracaja NIESTETY- NIUNIA MA SKAZĘ BIAŁKOWĄ I NA TO SIĘ JUZ NIC NIE PORADZI. W tej chwili ma prawie rok i alergia na mleko krowie(i jego przetwory) nie mija. Nie pozostaje mi nic innego jak co jakis czas odstawiać całkowicie produkty mleczne z mojej diety (w dalszym ciagu karmię ją piersią-nie tylko oczywiście). Mała też co jakiś czas dostaje Danonki-uwielbia je, ale robimy przerwy i efekty są. Co prawda alergia nie mija ale nie jest tak dokuczliwa. A tak nawiasem mówiąc, powinnaś pójść z maluchem do pediatry, bo tylko on może dokładnie okreslić przyczynę tych plamek na buzi. Pozdrawiam, mama NIUNI.
          • Gość: dta Re: alergia? IP: *.* 27.02.03, 09:40
            Własnie tego się obawiałam. Wybieram sie do pediatry w przyszłym tygodniu, ale chciałam się poradzić bardziej doświadczonej mamy. Bardzo Ci dziękuję. Chyba rzeczywiście odstawię mleko, a ta kawa była taka dobra.....Pozdrawiam, Dorota
            • Gość: niunia11 Re: alergia? IP: *.* 27.02.03, 09:49
              Oj wiem coś na temat kawy bez mleczka niestety, ale naprawdę warto, bo to dla dobra dzidzi.W razie problemów służę pomocą na priv-mon@mbl.plPowodzenia u pediatry.Monia z Elizką.
    • Gość: madziak75 Re: alergia? IP: *.* 28.02.03, 11:20
      Jestem na 260% pewna, że to alergia. Moja Zosia miała dokładnie to samo. Bardzo się cieszyłam, że taka przaśna z niej dzieweczka, po czym okazało się, że to alergia na mieszanki mleczne. W tej chwili je tylko Nutramigen, a ja, karmiąca wtedy piersią musiałam zrezygnować z produktów mlecznych w swojej diecie. Teraz ma gładziutkie jasne policzki. Spróbuj. Pozdrawiam. Madzia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka