Dodaj do ulubionych

szczekajacy kaszel

26.12.06, 22:41
witam, mam problem. moja 4-letnia coreczka ma powtarzajacy sie co kilka
miesiecy szczekajacy kaszel polaczony z dusznosciami, zatkany nos (nie
cieknacy), od ponad 2 tyg. kaszel, przewaznie noca albo nad ranem - pediatra
stwierdzil alergie (zrobil kilka testow, ogolnie wyszlo, ze alergia jest na
pewno, ale nie wiadomo dokladnie na co). Mala dostala spray do nosa, ktory
stosuje sie przy katarze siennym, ale wlasciwie malo to pomaga. Kaszlu w
ogole lekarz nie sprawdzal, tzn od czego on jest. Mamy stosowac spray 2-3
mies i przyjsc do kontroli, ale przeciez nie moge czekac tyle czasu i co noc
sluchac, jak moje dziecko nie moze spac, dusi sie, kaszle az do wymiotow. Czy
przyczyna tego moze byc alergia? bo oskrzela sa czyste na pewno (dzisiaj
bylismy u lekarza na pogotowiu). z gory dziekuje za pomoc
Ania
Obserwuj wątek
    • nowajulka Re: szczekajacy kaszel 26.12.06, 23:42
      Spradź grzyby, odrobacz dziecko i koniecznie zrób wymaz z krtani - przyczyna
      duszności może byc pneumocistis carrini. Ten szczekający kaszel to krtań -
      niektóre dzieci maja do tego skłonność - tak jak moje. Musisz mieć w pogotwiu
      encorton i telefon, żeby w razie czego zadzwonić na pogotowie. Ale lekarka mnie
      pociesza, że jeszcze tylko 3 lata - potem takie nagłe zapalenia krtani nie są
      zagrożeniem życia. Póki co na wakacje albo nie jeździmy albo jeździmy w
      miejsca, gdzie szpital jest blisko. Teraz takie historie z krtania mamy średnio
      c dwa tygodnie. Ale ostatnie dwa obyły sie bez sterydu. Puk, puk odpukac - bo
      właśnie teraz jedno z nich przechodzimy.
      Martwi mnie jednak to, że Twoja Córka kaszle od 2 tyg. U nas najpierw jest
      katar, potem nasilenie (z dusznoscia lub bez ), potem jeden dzień upiornego
      kaszlu co kilkanaście sekund, na nastepny dzień mokry kaszel i wszystko mija.
      Jednym słowem krtań przechodzimy standardowo w ciągu 3 dni - jak w podręczniku.
      Ma racje twoja lekarka, że leczy katar bo od niego wszystko się zaczyna. Ale
      to, że córka kaszle jest niepokojace. Na twoim miejscu zrobiłabym szybciutko
      wymazy. i to teraz w okresie nasilenia. bo przyczyną "alergi" może byc
      bakteria, jak u nas.
    • 5_monika Re: szczekajacy kaszel 27.12.06, 13:18
      a może te objawy wystąpiły po szczepieniu na krztusiec ?
      • socka2 Re: szczekajacy kaszel 27.12.06, 15:29
        dzieki za odp.
        dzisiaj bylismy u pediatry, bo wczoraj kaszel non stop (juz nie szczekajacy),
        dzisiaj tez kaszle. Mamy dalej podawac spray do nosa na alergie (kurz i
        pierze). Coreczka dostala jedynie krople, ktore mamy podac przed snem - cos w
        stylu znieczulenia. Leku, o ktorym piszesz, nie znam - mieszkamy we Wloszech.
        Robie jej inhalacje z roztworu soli fizjologicznej z dodatkiem prontinalu
        (kortyzon). Lekarz niestety z tych, ktorzy wiedza wszystko i specjalisci nic tu
        nie poradza sad Ale znajomy lekarz dal nam dzisiaj skierowanie do alergologa -
        wizyta 12 stycznia - zobaczymy, co on powie.
        Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka